Niš: Novi gradonačelnik, stara praksa

 

NIŠ

Biro za društvena istraživanja  (BIRODI) poziva gradonačenika Niša i gradsku upravu, a posebno Skupštinu grada Niša,  da omoguće primenu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je usvojila Skupština grada Niša 2011. godine, i time omogući poštovanje jedne od mera, prisustvo građanskog posmatrač sastancima upravnih i nadzornih organa/tela u javnim, organima, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad.

Niš je zahvaljujući BIRODI inicijativi stao u red prvih gradova u svetu  koji su razvili svoj sistem za borbu protiv korupcije.

Za razliku od Njujroka, Sidneja, Antverpena, Amsterdama, Honk Konga i velike većine nemačkih gradova, među kojima prednjači Hamburg, koji su usvojeno primenili, nišku gradonačelnici su počev od Simonovića (ukidao LAF), preko Perišića (onemugućavao rad i ignorisao rad LAFa), a čijim putem izgleda kreće i novopostavljeni Bulatović, intenzivno radili na sprečavanju primene mera iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, a sam BIRODI kao inicijator uspostavljanja lokalnog sistema za unapređenje integriteta etiketiran u zvaničnom saopštenju na sajtu Grada Niša kao beogradski remetilački faktor.

Umesto podrške Niškom modelu borbe protiv korupcije, koji je pozitivno ocenjen od Agencije za borbu protiv korupcije, gradska vlast ga opstruira i ignoriše. Time treći grada po veličini u Srbiji, postaje pravi grad po borbi protiv borbe protiv korupcije.

Imajući u vidu nespremnost da se poštuje Lokalni plan za borbu protiv korupcije, čije postojanje je obaveza po važećoj Nacionalnoj strategiji, a čiju primenu nadzire Komisija kojom rukovodi predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, i čije ispuvanjanje je deo kriterijuma iz Akcionog plana za poglavlje 23, Biro za društvena istraživanja smatra više nego potrebnim da se Udruženju predsednika skupština stanara, kao prelazno rešenje i dobra praksa koja je podržana od nekih gradskih funkcionera, omogući da prisustvuje sednicama upravnih i nadzornih odbora Gradske Toplane i Parking servisa.

Argument da su isto tražila i druga udruženja građana samo govori da je potrebno sprovesti meru iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, prema kojem je LAF taj koje vrši selekciju građanskih posmatrača na bazi Pravilnika i odgovara za rad građanske posmatrače. Na ovaj način se sprečava bilo kakva partijska zloupotreba i manipulacija što je praksa u Srbiji.

Dokaz za to je i konkurs za sufinasiranje medijskih projekata u Nišu kada lokalnom antikorupcijskom telu (LAF), a ne udruženju građana, istom argumentacijom o tome „da i drugi traže prisustvo, nije dozvoljno da svojim prisustvom doprinese integritetu procesa, navodi BIRODI.

“Ovom prilikom saopštavamo da je ovo je poslednje samostalno saopštenje BIRODI na temu borbe protiv korupcije u Nišu, jer želimo da svoje snage udružimo sa borbcima protiv korupcije iz ostalih delova Srbije sa ciljem da svaki grad dobije ono što Niš već pet godina ima, antikorupcijsko telo koje ima integritet, stručnost i volju da se izbori sa korupcijom”, navodi se u saopštenju.

 

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
stanko simic
stanko simic
5 godine pre

Odluke Agencije rezultat su političke manipulacije i naloga, stoga nam je preko m je potrebna nova Agencija za borbu protiv korupcije koja će istražiti i poreklo imovine funkcionera , zaposlenih i finansijsko poslovanje u sadašnjoj ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i zloupotrebama prilikom zapošljavanja u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.