Niš : Menja se način naplate grejanja

NIŠ

Preporuka Gradskog veća grada Niša, usvojena na današnjoj sednici, je da od januara do septembra računi za grejanje budu jednaki, odnosno varijabilni deo bi bio isti, dok bi se tokom grejne sezone, plaćali veći računi.

Pri tom cene grejanja se ne menja, već samo način obračunavanja. Obaveze prema Toplani na godišnjem nivou ostaje isti. Preraspoređivanje dugovanja omogućilo bi građanima Niša koji daljinsko grejanje plaćaju na 12 mesečnih rata, da lakše izmiruju svoje obaveze.

” U  januaru mesecu će se plaćati 60 posto od januarske potrošnje. U februaru mesecu će se plaćati 70 posto februarskog računa. U martu mesecu  70 posto martovske potrošnje . Sav onaj ostatak, 40 posto od januara i po 30 posto iz februara i marta se sabira sa aprilskom potrošnjom i deli se na četiri jednake rate koje se plaćaju aprila, maja, juna i jula. U oktobru se plaća onoliko koliko se potroši u oktobru a u novembru se plaća novembarska potrošnja, minus akontacija koju ste platili avgusta meseca. U decembru mesecu plaća se decembarska potrošnja umanjena za akontaciju koja je uplaćena u septembru mesecu”, kaže gradski većnik Miloš Milošević.

Tako recimo, za stan površine 53 kvadratna metra, mesečni račun tokom decembra bi bio oko 8700, u januar bi bio oko 6 700, u februaru 5200, , koliko I u martu, a u aprili, maju, junu , julu avgustu I septembru bi bio oko 3 ipo hiljade, dok bi u oktobru bio četiri hiljade, objašnjava dalje većnik Milošević.

Već na narednom računu  primeniće se nov način obračuna a na poleđini će biti objašnjen način na koji se vrši obračun kako bi Nišlije podrobnije I jasnije mogle da shvate po kom sistemu će plaćati usluge grejanja.

“U prethodnim sezonama smo imali probleme i velika odstupanja između 2 računa, gledali smo da ih ujednačimo kako bi građanima bilo lakše da planiraju troškove i izdvajaju sredstva za tu uslugu. Imali smo velika istupanja decembra, ali i maja prošle godine, kada je na naplatu dospelo 40 odsto januarske potrošnje – kazao je većnik Milošević.

Poslednjih nekoliko godina nekoliko puta je menjan algoritam naplate grejanja, a burne reakcije Nišlija izazivaju računi Toplane od kada se prešlo na naplatu po utrošku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare