Niš je prvi grad u Srbiji koji će dobiti savetovalište ta decu- žrtve nasilja

NIŠ

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti savetovalište za decu, izjavila je direktorka Regionalne Sigurne kuće u Nišu, Sonja Šćekić na obeležavanju Evropskog dana borbe protiv najtežih oblika nasilja nad decom koji se obeležava 18.novembra. Savetovalište  će  početi sa radom na proleće. Šćekić dodaje da u proseku godišnje bude 50 prijava slučajeva  nasilja nad decom Centru za socijalni ra u Nišu.Već danas se obeležava  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad decom. Oba ova dana bila su povod da se u Nišu održi okrugli sto sa temom „Deca i trauma: šta znamo i šta možemo?“ u organizaciji Sigurne kuće.

„Deca kao najosetljivija populacija često budu izložena nasilju. Ono što posebno zabrinjava je to što su vrste nasilja sve brojnije, a seksualno nasilje je najteži oblik nasilja. Najzastupljenije nasilje u našem društvu je vršnjačko nasilje i nasilje u porodici, zanimarovanje i  zlostavljanje. U Srbiji prema podacima UNICEF-a 44 odsto dečaka i 42 odsto devojčica doživleo je fizičko nasilje u svojoj porodici. U Nišu godišnje se Centru za socijalni rad prijavi 50 slučajeva nasilja nad decom. Zbog toga će Niš biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti savetovalište za decu u okviru Sigurne kuće na proleće naredne godine. Pored savetovališta biće otvorena i SOS linija“, kazala je Sonja Šćekić.

                              Ona je navela da da su zanemarivanju i zlostavljanju najviše izložena nižeg  kalendarskog uzrasta zbog svoje bespomoćnosti. U 95 posto slučajeva gde su deca smrtno stradala bila su mlađa od 4 godine. Dodala je da je važno da država preduzima sve što je potrebno da se nasilje nad decom zaustavi, donose se novi zakoni i pravilnici da bi se deca zaštitila.

                            Grad Niš prvi je grad u Srbiji koji je usvojio dokument ,,Jedno od petoro“ – evropski dokument o najtežim oblicima nasilja nad decom. Kako je istkla zamenica gradonačelnice  Niša, Dušica Davidović tokom pandemije broj predatora i pedofila koji vrbaju decu preko interneta je udvostručen.

                           „Kao grad Niš je, praktično, postao promoter kampanje sprečavanja najtežih oblika nasilja nad decom sa akcentom na seksualno  zlostavljanje dece i animirali i druge lokalne samouprave da usvoje ovaj dokument.U Savetu Evrope smo prepoznati kao država  koja ima mrežu gradova koja je usvojila pomenuti dokument i postali primer dobre prakse.Kao grad činimo sve da nasilje nad decom suzbijemo, da radimo  na prevenciji, ukazujemo na potencijalne opasnosti vezane za ovaj  oblik nasilja nad decom“, kazala je Davidović.

                           Dodala je da je država donela dobre zakone koji se odnose na ovu oblast ali i da se sve češće govori da je potrebno pooštiti kaznenu politiku vezunu za nasilje nad decom i naseljim uopšte u društvu.

                          „Dostupni podaci govore o tome da se udvostručio broj predatora putem društvenih mreža, ali se isto tako u poslednje vreme mnogo otvorenije govori o nasilju nad decom pa to može da uputi na to da se nasilje nad decom povećava. Milsim da se ne radi o povećenom broju nasilja nad decom već da se više i otvorenije govori o tome“, kazala je Davidović i istakla da je najbolji način izboriti se sa ovim problemom i pomoći deci da izađu iz trauma koje su doživela jesu Dečije kuće slične onoj u Rejkjvaiku u  koju dolaze deca iz cele Evrope.

                        Lečenje traume kod dece koja su doživela nasilje je veoma složen proces, dodaju psiholozi.

                       „Traume zaceljujemo na brojne ali uvek pomalo bolne načine. Moramo da probudimo te „cimere“ u nama, tu zaleđenu decu  koja su htela da vrište a nisu smela, koja su htela da plaču a nisu smela da  puste suzu. Da ih vratimo, da ponovo sklopimo slagalicu, da budemo integrisaniji u daljem narativu“, istakla je  profesorka Tatjana Stefanović sa filozofskog fakulteta u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare