Niš je okupio najbolje mlade ljude u Srbiji

NIŠ

Na svečanosti u Oficirskom domu dodeljena su ovogodišnje nagrade “Svetislav Milić – mladima od srca” pojedincima i kolektivima iz cele Srbije. Među dobitnicima je i princeza Ljubica Karađorđević kojoj je pripala “Plaketa mira” za humanitarni rad. Nagrade se dodeljuju u nekoliko kategorija kao što su nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, sport i humanitarni rad. Dodeli je prisustvovao i prinčevski par Karađorđević.            

“Ovo je jedno veliko priznanje koje meni lično i svima onima koji stoje iza Fondacije “Koreni” puno znači. To će nam biti vetar u leđa da nastavimo da radimo znajući da neki mladi ljudi prepoznaju naše zalaganje. Inače, cela institucija nagrade, pogotovo mladima, puno znači. Nekada sam bila i dobar učenik i učestvovala na raznoraznim takmičenjima, i sve nagrade i stipendije su velika stvar za mlade ljude jer daju dodatni podstrek da se razvijaju i rade na sebi”, kazala je princeza Ljubica i dodala da će nastaviti da putem Fondacije podržavaju projekte koje se tiču osnaživanja mladih da grade svoj put u Srbiji.

Osnivač ove nagrade je Nišlija Jovan Milić, iz organizacije ITkonekt koji je nagradu nazvao po svom dedi, zastavniku Svetislavu Miliću koji je bio dobitnik velikog broja odlikovanja za vojne zasluge.

             “Uvek je svojoj porodici govorio da budu korisni zajednici i da pomažu u svakoj prilici”, kaže Milić i dodaje da je ovo jedinstvena nagrada u Srbiji.

           Jovan Milić iz Kancelarije za mlade je naglasio da se nagrada dodeljuje po treći put mladim i talentovanim ljudima iz čitave Srbije.

          “Mi smo jako srećni da je od 116 pristiglih prijava, od kojih je 96 ispunjavalo naše kriterijume, odabrano 14 najboljih mladih laureata, odnosno dvoje laureata koji danas dobijaju specijalnu nagradu. Niš je domaćin najboljim mladim ljudima iz čitave Srbije. Mislim da radimo dobru stvar i jako je važno da motivišemo mlade ljude da nastave da se bave naukom, kulturom, humanitarnim radom, sportom i da prosto te mlade ljude prikazujemo javnosti, budući da svako društvo treba da se zasniva na određenim vrednostima, a svedoci smo da naše društvo postaje ne baš tako zdravo, pogotovu za mlade”, kazao  je Jovan Milić.

             Nagrada je u kategoriji institucija dodeljena OŠ “Radoje Domanović”. Dušica Tričković, direktorka ove škole je kazala da je ponosna na svoj kolektiv, jer odoleva izazovima u ovom teškom vremenu i velikim iskušenjima.

             “ Zaista nam je jako drago što smo u vreme ove pandemije skupili snage i energije i, puni entuzijazma, radili sa učenicima i razvijali njihov građanski duh. Naša škola radi na velikom broju projekata koji omogućuju rast i razvoj škole, visoki standard učenika, stvaranja jednog podsticajnog i stimulativnog mesta za rast i razvoj svakog učenika, ali i za pomoć najugroženijim porodicama, i u hrani i u odeći, obući, ali i u novogodišnjim paketićima. Možda je i najveća radost za naše učenike kada njihovi roditelji brinu o zdravlju naših sugrađana i naše dece. Mi smo tu da pružimo toplinu i radost za svaki praznik”, istakla je Dušica Tričković.

           Emilija Jovanović, studentkinja molekularne biologije na Biološkom fakultetu univerziteta u Beogradu i dobitnica nagrade u oblasti nauke i obrzovanja istakla je da je nagrada u ovoj oblasti danas posebno važna, ali je pomenula i svoje korene.

          “Budući da sam dobila nagradu u oblasti nauke, koja je u ovom periodu posebno važna kao jedna od oblasti koja nudi rešenje za ovu situaciji, meni ova nagrada mnogo znači, ali i predstavlja veliku obavezu da nastavim da radim. Pritom, iako sam rođena i odrasla u Beogradu, moji koreni su sa juga Srbije i meni zato ova nagrada još više znači.”

           Lazar Stošić, dobitnik nagrade iz oblasti nauke i obrazovanja i student završne godine Medicinskog fakulteta u Nišu, izjavio je da je nagrada pre svega priznanje za dosadašnji rad i trud, i izrazio zadovoljstvo jer je okružen mladim i talentovanim ljudima.

          “Pre svega, izabran sam dve godine zarednom, za najboljeg studenta Medicinskog fakulteta. Pored toga, od polaska na fakultet, autor i koautor sam tri naučno-istraživačka rada. Takođe sam vrlo aktivan što s tiče omladinskog aktivizma. Od 2016. sam uključen u rad Evropskog parlamenta mladih”, rekao je Stošić, dodavši da je jako aktivan u različitim organizacijama i da ga interesuje upis doktorskih studija, kao i specijalizacija interne medicine.

            Nagrade su uručene u šest kategorija, a to su nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, sport, humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava, institucija godine i specijalna priznanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare