Niš: Javni servis ne ispunjava potrebe gradjana

NIŠ

Građani ne mogu biti zadovoljni programima javnog servisa, ni Radio televizije Srbije ni Radio televizije Vojvodine – čulo se danas u Nišu.

Debata o javnim medijskim servisima, na osnovu istraživanje koje je obuhvatilo oba medijska servisa u Srbiji ima za cilj da se građani Niša upoznaju sa činjenicama koje opredeljuju kvalitet programa koji gledaju na javnim servisima, rekao je Ivan Gruić iz Edukacionog servisa iz Leskovca.

 

nis-o-javnom-servisu-3

“ Autonomija medija se smanjuje , posebno poslednjih godina . Sve je manje javnih prostora za iskazivanje kritičkog mišljenja u ovoj zemlj. ”, rekla je dr Jovanka Matić sa instituta društvenih nauka. “Tu nema raznovrsnosti koja je građanima potrebna da bi od informacija iz različitih izvora mogli da stvore nijansiranu sliku”, istakla je Matić.

Ona je govorila o urušavanju i krizi medija, novinarske profesije, koja je na granici opstanka.

nis-o-javnom-servisu-2

“ Zaključak analize informativnog programa je da građani ne mogu da budu zadovoljnionim što im javni servis nudi jer taj informativni program nije dovoljno tematski raznovrstan, niti u vidu pluralizma glasova kojima je omogućeno da se čuju na javnoj sceni, niti ima dovoljno prostora za kritičko sagledavanje rada vlast. Sa tematskog aspekta, dominira politika, mada građane više interesuju ekonomska pitanja, dodala je dr Matić

Matić je rekla da se najviše šanse da se pojavljuju na RTS-u i RTV-u daje državnom establišmentu, partijama i stranim državnicima.

“Građani su po frekventnosti na četvrtom mestu, ali u programu pričaju o potpuno nevažnim stvarima – kako su proveli Uskrs, da li su ofarbali jaja, za koga navijaju u prvenstvu”, naglasila je Matić.

Analizom internet portala bavili su se u Centru humanističkih studija. Generalni zaključak je da portali medijskih servisa nisu dovoljno gledani, a jedino mesto gde može da se čije glas građana su komentari, rekao je Dušan Raković iz Centra za humanističke studije.

nis-o-javnom-servisu-1

Debatu o javnim servisima organizovalo je udruženje Edukacioni centar iz Leskovca kao član neformalne koalicije Građani za medije.Ta koalicija širom Srbije organizuje šest debata o javnim medijskim servisima sa ciljem da se što većem broju građana pruži prilika da se izjasne o svojim potrebama i očekivanjima od javnih medijskih servisa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare