Niš-Evropski grad budućnosti

NIŠ 

Časopis  Financial Times fDi magazin je 12. februara 2018. godine objavio rang listu finasijskih, ekonomskih i biznis potencijala gradova i regiona Evrope, na kojoj se nalazi i grad Niš I to na na sedmom mestu malih evropskih gradova budućnosti 2018/2019. Ispred njega na listi su gradovi Debrecin Mađarska, Derbi UK, Plovdiv Bugarska, Plzen Češka Republika, Reding UK, Deri /Londonderi UK, a posle Niša slede Oulu Finska, Midlsbruh UK i Belfast UK.

Ovim rang listama identifikovani su gradovi i regioni sa najperspektivnijim potencijalima za investiciona ulaganja, ekonomski razvoj i privredni rast. Grad Niš našao se na listi najperspektivnijih gradova na osnovu svojih potencijala, evidentnog rasta stranih investicija i kvalitne podrške grada lokalnom ekonomskom razvoju i investicijama, kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Iza ovog prestižnog priznanja i rezultata koji su do njega doveli, stoji višegodišnji kontinuirani rad i podrška Kancelarije i institucija lokalne samouprave kao i značajna podrška Republike Srbije.

FDI (foreign direct investment – strane direktne investicije) evropski gradovi i regioni budućnosti 2018/2019 rangiranje ima za cilj pronalaženje najperspektivnijih gradova i regiona u Evropi, ne samo u zemljama EU već i van nje.

Niš  se, kao region, našao po istim kriterijumima na trećem mestu malih evropskih regiona u kategoriji privlačenja direktnih stranih investicija, posle Greater Helsinki regiona u Finskoj i Eidhoven regiona u Holandiji. Posle Nišavskog regiona slede  prepoznati regioni u Bugarskoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Republici Srpskoj i BIH region u istoj kategoriji.

Da bi došao do užeg izbora fDi evropskih gradova i regiona budućnosti 2018/2019. Finacial Times  je sakupio podatke koristeći specijalne „on line“ alate, fdi reference i podatke sa  fdi tržišta, kao i druge izvore. Prikupljeni su podaci za 489 lokacija i 150 regiona u pet kategorija: ekonomski potencijal, ljudski kapital, troškovi poslovanja, infrastruktura i poslovno okruženje. Lokacije su dobijale maksimum 10 poena za svaku od kategorija, što je mereno značajem u procesu realizacije stranih investicija, kako bi se gradovi i regioni  rangirali prvo u podgrupama a potom i finalnim rang grupama.

Pored toga, istraživanje je rađeno u šest kategorija  direktnih  stranih investicija. U ovoj kategoriji su sami učesnici u rangiranju podnosili izveštaj sa detaljima njihove strategije privlačenja stranih investicija, koji je potom ocenjivao žiri Financial Timsa. Žiri je uzimao u obzir i veičinu gradova i regiona, pa su oni podeljeni po veličini na velike, srednje, male i mikro.

Kriterijumi za ocenjivanje, po sferama za ocenjivanje su bili brojni i to: 20 u sferi ekonomskog potencijala, 15 u domenu ljudskog kapitala i kvaliteta života, 18 u domenu troškova poslovanja, 19 u domenu dostupnosti tj. geografske pozicije i transportne povezanosti i 23 kriterijuma za poslovno okruženje, tj, za podršku koju grad tj. region daje u kompletnom procesu  podrške direktnim stranim investicijama.

Prestižnu poziciju grad Niš zaslužio je zahvaljujući, pre svega, do sada uspešno realizovanim investicijama i izgradnjom novih fabrika u kojima je posao našlo blizu 10.000 radnika, uz još oko  7000 novih radnih mesta u periodu do konačne realizacije projekata. Način rada i saradnje sa investitorima, iskustva postojećih investitora i način promocije i valorizacije potencijala grada: jak Univerzitet u Nišu, industrijska tradicija, postojanje infrastrukture u gradu i putna povezanost grada evropskim putnim pravcima, ali i jasna podrška lokalne samouprave kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte i ostale institucije i kvalitet života koji garantuju i aktuelni, veliki, infrastrukturni projekti grada Niša.

Inače, Finacial Times je međunarodni poslovni list koji se smatra  jednim od najuglednijih listova na svetu, odnosno najčitanijim među vodećim poslovnim ljudima širom sveta, i jedna od tematskih publikacija Financial timesa je FDI Magazine.

Na osnovu prepoznatih rezultata, Grad Niš je kontaktiran od strane Financial times FDI Magzina  septembra 2017. godine i pozvan da dosatvi dodatne podatke na osnovu kojih je rangiranje i izvršeno. Posebno je značajno  to što je Grad Niš dobio priznanje u kategoriji „FDI strategija“ koja se daje za uspehe u privlačenju investicija i načinu na koji grad radi sa investitorima kroz procese privlačenja i realizacije investicija, ali i sarađuje sa postojećim investitorima nakon završetka izgradnje tj.  ralizacije projekta.

Marta 2018. u okviru jednog od najvećih sajmova investicija i nekretnina u svetu MIPIM, koji se održava u Kanu, Gradu Nišu biće uručena priznanja.

Sama činjenica da je grad Niš prepoznat i dobio ovo priznanje predstavlja svojevrsnu promociju i potvrdu ispravnih strateških odluka. Povodom ove nagrade, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao:

“Izuzetna  nam je čast da je eminentni Financial times prepoznao naše napore i postignute rezultate. Ova nagrada je dokaz da smo na pravom putu, podstrek i obaveza da dalje radimo i ponovo učinimo grad Niš privrednim centrom ovog dela Srbije i Balkana.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare