Niš domaćin učenicima iz nekoliko zemalja na  projektu Erazmusa „Bakina kuhinja“

NIŠ

Niš i Pravno-poslovna škola biće narednih dana domaćini učenicima i profesorima iz Litvanije, Belgije, Italije, Hrvatske i Turske na „Erazmus plus“ projektu „Bakina kuhinja“, čiji je predmet upoznavanje sa tradicionalnom hranom ovih zemalja, ali naravno i razmena iskustava i nova prijateljstva. Ovim povodom  je za učesnike organizovan prijem u Gradskoj kući, gde im je dobrodošlicu poželela većnica za obrazovanje Marija Ranđelović.

 “Iskreno verujem da učenici Pravno-poslovne škole u Nišu u ovom izdanju “Bakine kuhinje” mogu biti dobri domaćini svojim vršnjacima. Ovaj projekat se bavi zdravom hranom i zdravim stilovima života. Ono što je veoma interesantno je da ćete na kraju projekta objaviti mali elektronski kuvar sa ovim receptima. Veoma je važno što negujete vašu tradiciju i što se bavite njenim očuvanjem. Na ovaj način ćete upoznati neke nove stilove, pre svega stilove života i drugačije kulinarske navike”, izjavila je većnica dr Marija Ranđelović.

 Na prijemu se obratio i profesor Pravno-poslovne škole Milorad Gavrilović, koji je istakao značaj prisustva u Gradskoj kući.

                               “Želim da se neizmerno zahvalim gradonačelnici i današnjem domaćinu dr Mariji Ranđelović, što smo imali priliku da, posle korone, ponovo budemo gosti Gradske kuće. Za mene lično i za Pravno-poslovnu školu poseta Gradskoj kući je uvek poseban doživljaj, iz prostog razloga što je to dokaz da gradska vlast prati i podržava projekte koje realizuje škola. Nadam se da će i ova poseta vama ostati u trajnom sećanju. Projekat prođe, ali nadam se da će ova prijateljstva ostati trajna i da ćete jednog dana, kada budete ozbiljni privrednici, uspostaviti ozbiljne kontakte na dobrobit svih nas”, kazao je Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

                           Na projektu učestvuje i Anastasija Ilić, učenica trećeg razreda Pravno-poslovne škole.

                         “Ove nedelje imamo priliku da budemo domaćini učenicima iz različitih zemalja. Program je počeo danas i traje do petka. Radi se o hrani, ali je svrha upoznavanje sa ljudima. Pre mesec dana sam bila u Hrvatskoj i upoznala razne prijatelje sa kojima se i danas čujem”, kazala je Anastasija.

                       Profesorka iz Litvanije istakla je da je veoma ponosna što se nalazi sa svojim učenicima u Srbiji.

                     “Srbija je do sada za nas bila nepoznata zemlja i bilo nam je važno da upoznajemo zemlje sa različitim kulturama, jezicima i tradicijama. Dok učimo o drugim kulturama, predstavljam odrugim narodima našu tradiciju i delimo sva saznanja. Jako smo srećni što smo ovde i u kontaktu smo već tri godine. Tužni smo što se projekat bliži kraju i što ćemo se rastati uskoro”, istakla je gošća iz Litvanije koja je u Nišu sa svojim učenicima.

                     U okviru Projekta ‘’Bakina kuhinja’’, koji je započet novembra 2019.,učenici i profesori Pravno Birotehnićke škole iz Niša sa svojim gostima, realizovali su različite projektne aktivnosti o zdravoj, tradicionalnoj ishrani. Posetili su starački dom i ustanovu Mara i putovali u Tursku, Litvaniju, Hrvatsku i Belgiju, gde su se takmičili u pripremanju starih nacionalnih jela.

                  Posle tri godine, Program će biti okončan u avgustu, a svi recepti po kojima su učenici pravili tradicionalna jela svojih država, naći će se u elektronskom kuvaru. Iako se projektu nazire kraj, đaci država učesnica, nadaju se novim druženjima sa starim, ali i novim prijateljima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare