Niš dobio privremeno prihvatilište za socijalno ugrožene građane

NIŠ

 Deo ustanove “Mara” u Nišu , koji je planiran za korisnike usluge “Predah roditeljstva”, postao je privremeno prihvatilište za socijalno ugrožene građane. Prihvatilište ima kapacitet od 11 mesta.

Ovo je privremeno rešenje, očekuje se da na proleće grad pronadje trajni prostor za ove ljude, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović. Tokom zime, socijalno ugroženi građani koji nemaju uslova da borave u svojim domovima, boraviće u novom delu Ustanove Mara. Na evidenciji Cnetra za socijalni rad Sveti Sava i Sekretarijata za primarnu zdravstvenu, dečiju i socijalnu zaštitu postoji spisak onih lica kojima je ova usluga neophodna za smeštaj tokom zimskog perioda. Prvi korisnici su u ovom prostoru već od sredine ove nedelje.

    „Deo gde će biti smešteni korisnici kojima je ova usluga neophodna potpuno je odvojen od dela u  kome borove štićenici Cnetra Mara i potpuno je izdvojen u odnosu na vrtić koji se nalazi  u sklopu ovog objekta sa zasebnim ulazom, sa zasebnim dvorištem“, kaže Dušica Davidović.                                

                                    Dodaje da će ovu uslugu Grad Niš ove godine u prostorijama Ustanove Mara u periodu od decembra do marta.Prihvatilište ima oko 200 kvadratnih metara i 11 mesta.

                                   „Za korisnike koji će ovde boraviti u periodu decembar –mart obezbeđeno je sve ono što je njima neohodno, počev od sredstva za higijenu, pidžama, trenerica, papuča. Svaka soba ima sanitarni čvor, ima svoje kupatilo, potpuno je izdvojen deo u kome će boratviti lica ženskog pola  od osoba muškog pola. Važno je da ćemo imati i hitne mere smeštaja lica  u toku noći. Postoji i soba za izolaciju gde će biti smešteno svako novo lice koje dođe u toku noći sve do jutra kada će se uraditi PSR test. Ako je test negativan može se pridružiti grupi“, kaže Dušica Davidović i dodaje da je najvažnije to što će svekom korisniku biti  pružena adekvatna zdravstvena zaštita svim korisnicima, a obezbeđena su i tri obroka i dve užine.

                     „Već u toku ove nedelje uradićemo PSR testove svim korisnicima koji će već krajem nedelje biti u ovom prostoru, ali već postoje osobe koje je potrebno nužno smestiti  do kraja nedelje“, ističe Davidović.

                     To potvrđuje i Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad Sveti Sava u Nišu.

                  „ Na zahtev Centra za socijalni rad Grad je izašao u susret i otvorio je ovaj prostor koji je gradu bio neophodan. Koristiće ga lica bez adekvatnog porodičnog staranja. Oni žive u nekim prostorima ali kada je temperatura oko i ispod nule ti prostori se neadekvatno zagrevaju  i ugoženo je njihovo zdravlje i bezbednost. U ovoj situaciji Centar za socijalni rad kao uputni i kao organ starateljstva  preduzima mere za 24 sata dnevno, hitne mere neodložive intervencije, gde u bilo koje doba dana ili noći takvo lice možemo da smestimo u bezbedno  i zdravo okruženje do pronačaženja nekog trajnijeg oblika socijalne zaštite.  Mi nastavljamo da radimo sa tim licem ali ova usluga će nam značajno olakšati posao na blagodet korisnika kojima je do sada ta usluga bila neohodna“, istako je je Zoran Jović.

                 On je naglasio da  u Gradu postoji potreba za ovakvom ustanovom i to potkrepio podatkom da je  2012.godine, kada je zima bila izuzetno jaka, Centar smestio i briniuo o 25 lica u jednom trenutku,  koja su boravila u  nebezbednim uslovima.

                „Trenutni kapacitet od 11 korisnika u potpunosti će zadovoljiti potrebe Centra za socijalni rad Seti Sava. Prostor ćemo koristiti i za stara lica koja su na lečenju na nekoj od klinika, a nakon otpusta nema  ko da ga preuzme i da brine o njemu. U tom slučaju imamo ovo alternativno rešenje, gde će oni u ovim uslovima pod potpunim zdravstvenim nadzorom 24 sata biti tretirani do momenta dok se potpuno ne oporave“, kaže Zoran  Jović.

                Miloš Randjelović, direktor Centra Mara ističe da prostor koji je sada ustupljen za prihvatilište ima svoju  prioritetnu namenu, a to je Predah od roditeljtsva.

               „Ovo je  samo jedno prelazno rešenje. Nama kao Cnetru izuzetno znači ovaj prostor koji je sagrađen u saradnji sa Gradom. Kompletna investicija za ovaj prostor je bila investicija Grada, a sagrađeno je oko 200 kvadrata.U jednom trenutku na tom prostoru moći će da boravi 10 korisnika“, potvrdio je Ranđelović.

                      Od proleća u ovom prosturu će se pružati usluga Predah od roditeljstva, a roditelji dece sa smetnjama urazvoju koja u borave u Cenru Mara mogu da budu mirni i bezbrižni  jer je prihvatilišta za odrasla i stara lica samo privremeno rešenje.

                     „ Grad je obezbedio novi objekat gde će se trajno pružati usluga prihvatilišta i svratišta za decu ulice, ali ono što moram da naglasim je da će u narednoj godini i narednim godinama Grad Niš  biti prepoznatljiv upravo po uslugama iz sovcijalne zaštite koje će pružati građanima“, istakla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

                     Inače, na jednoj od poslednjih sednica Skupštine grada Niša doneta je odluka o novom osnivačkom aktu Centra Mara kojom je promenjen njegov naziv u Centar za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Ovaj prilog je deo projekta koji sufinasira grad Niš, stavovi izneti u njemu ne odražavaju nužno i stavove donatora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare