Niš dobija migracioni servis centar

NIŠ

 Povratnici iz Nemačke i trećih zemalja, kao i lokalno stanovništvo od sada će u svom gradu moći da dobiju informacije o besplatnim merama podrške za uključenje u društvo i tržište rada u Srbiji, kao i preduslovima za regularne migracije u Nemačku, odnosno rizicima neregularnih migracija. Ove informacije pružaće savetnica u

prostorijama Migracionog servisnog Centra Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu svakog petka od 8.30 do 12.30 časova, na adresi Ratka Vukićevića 3, kao i putem telefona na broj 0695518892.

 Na okruglom stolu koji je nedavno održan u prostorijama niške filijale NZS, najavljen je početak pilot-projekta „DIMAK hotspotovi“, Nacionalne službe za zapošljavanje i Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK). DIMAK centar je deo šire inicijative Nemačke vlade i u Srbiji ga sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru programa „Migracije za razvoj“(PME).

 U okviru projekta uspostavljeno je šest jedinica u gradovima-opštinama širom Srbije u kojima se nalaze

Migracioni servisni centri pri NSZ, među njima i u Nišu, a u okviru kojih će se građanima pružati informacije i savetovanja o svim fazama migracija, a posebno o svim vrstama podrške za reintegraciju i zapošljavanje.

 Direktor filijale NSZ u Nišu, Boban Matić, naglasio je da strane kompanije imaju stalne potrebe za radnom snagom. On je pozvao sve prisutne da upute lica koja traže zaposlenje na savetnika u MSC kako bi dobili relevantne i blagovremene informacije o mogućnostima koje postoje u Nišu.

 „Povratnici iz Nemačke i trećih zemalja, kao i lokalno stanovništvo, moći će da dobiju relevantne informacije o

svojim pravima i načinu kako da ih ostvare, kao i o dostupnim uslugama i merama u lokalnoj zajednici, posebno

u oblasti zapošljavanja, unapređenja kvalifikacija i uključivanja na tržište rada u Srbiji, zatim u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja i psihosocijalne pomoći. Osim podrške vezane za povratak i reintegraciju, klijenti će moći da dobiju i informacije o uslovima za regularne radne migracije“ rekla je na sastanku Tamara Vučenović, savetnica centra DIMAK.

 Sastanak je okupio relevantne aktere na lokalnom nivou koji su u direktnom kontaktu sa povratnicima i socijalno ranjivim kategorijama društva, radi razmene iskustava, uspostavljanja saradnje na lokalnom nivou u cilju multisektorskog pristupa u pružanju pomoći klijentima. Među učesnicima našli su se predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Niš, Komesarijata za izbeglice i migracije, centra DIMAK, Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, Kancelarije lokalnog ombudsmana, Centra za socijalni rad, i brojnih drugih državnih i nevladinih organizacija, kao i organizacija civilnog društva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare