Humanost na delu učenika vlasotinačke OŠ „Siniša Janić” za vršnjake iz Gornjeg Pasjana

VLASOTINCE-PASJANE

Mnogo dece na zemaljskoj kugli nema osnovne uslove za život, a toga nažalost ima i na našim prostorima. Siromaštvo može da ostavi dugotrajne posledice na decu i zato je važno da se na vreme pomogne porodicama u najvećem siromaštvu da prebrode krizu izazvanu dobrim delom i pandemijom korone virusa. Čak i pre KOVIDA – 19, u Srbiji je, po podacima UNICEF-a 7% ljudi živelo u apsolutnom siromaštvu, a poznato je da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica, što nije mimoišlo ni najmlađe iz naše zemlje.

Poslednjih junskih školskih dana učenici 4/1 i 4/2 Osnovne škole „Siniša Janić” iz Vlasotinca učinili su humani gest dostojan svakog poštovanja. U razgovoru sa učiteljicama ova dva razreda, Biljane Vasiljković i Biljane Bosić saznali smo da su njihovi učenici pomogli svojim drugarima iz Osnovne škole „Božidar Miljković” u Gornjem Prisjanu, koja je, inače, osnovana još daleke 1895. godine, i tako na najbolji način pokazali svu dečju solidarnost.

  • U okviru planiranih školskih aktivnosti nedavno smo se, sa našim učenicima, obreli u Gornjem Prisjanu na izletu i tom prilikom posetili i tamošnju Osnovnu školu „Božidar Miljković”. Bio je to lep izlet, deca su se međusobno družila, a bilo je puno i igre što deca najviše vole i žele i to u izuzetno lepom i živopisnom kraju, punog zelenila i čistog vazduha. Sklopljena su nova prijateljstva između samih učenika, a deca su mnogo toga spoznala jedna o drugima. Opšti utisak ovog izleta i poseta školi bio je više nego povoljan kod sve dece – upoznaju nas o nedavnim događanjima učenika iz OŠ „Siniša Janić” iz Vlasotinca, učiteljice imenjakinje Biljana Bosić i Biljana Vasiljković

Šta je na vas ostavilo poseban utisak?

  • Želimo da se, najpre zahvalimo, na srdačnu dobrodošlicu domaćina, a pre svega direktorke Sunčice Mitrović sa svojim najbližim saradnicima. Prilikom povratka kući deca su nam rekla da su primetila da mnogo toga nedostaje njihovim vršnjacima, a da nekoj od te dece, čak, i mnogo više, što ih je posebno rastužilo.

I, šta ste vi preduzeli?

  • Na inicijativu i iskazanu želju naše dece da se pomogne drugarima i drugaricama, još prilikom povratka kući dogovorili smo se da pomognemo njihovim vršnjacima iz Gornjeg Prisjana. A to je da pre svega obezbedimo garderobu, hranu, sredstva za higijenu i školski pribor.

Da li je vaša misije dobre volje uspela?

  • Još pitate, čak i više od očekivanog. Za kratko vreme naši učenici sa svojim roditeljima prosto su se takmičili ko će više da obezbedi sve ono što je potrebno najmlađima.

Kada ste predali tu vašu humanitarnu pomoć?

  • To smo učinili protekle nedelje, tačnije 23. juna. Vozilo je bilo prepuno svega što je bilo nedostajuće pojedinoj deci iz Gornjeg Prisjana. Pored nas dve sa nama je prilikom predaje poklona bio i direktor naše škole Goran Mitić. Svi smo presrećni što smo, bar malo usrećili mališane iz Gornjeg Prisjana i tako im na najbolji način podarili trenutke radosti. Ovakav vid pomoći i solidarnosti sigurno ćemo negovati i u vremenu koje je pred nama – gotovo u glas kažu učiteljice Biljana Bosić i Biljana Vasiljković.

Zahvalnost

DA JE VIŠE OVAKVIH PRIMERA

Zaista su učenici OŠ „Siniša Janić” učinili više nego divan gest, koji je dostojan svakog poštovanja.

  • Naša deca kao inicijatori svega ovoga zaslužuju sve čestitke i mi smo, upravo, zbog toga i ponosni na sve učenike i njihove učiteljice – rekao nam je direktor OŠ „Siniša Janić”, Goran Mitić.

Ni direktorka OŠ „ Božidar Miljković”, Sunčica Mitrović nije ostala ravnodušna na sva ova događanja.

  • Deca su zaista naša velika vrednost, a ovo što su učenici četvrtog razreda iz Vlasotinca podarili našoj deci za svaku je pohvalu i u meni izaziva puno emocije. Hvala svoj toj deci, njihovim učiteljicama i direktoru škole.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare