NIŠ: Do 18 sati glasalo 43,54 posto birača

NIŠ

 

Do 18 sati je izašlo 43,54 birača upisanih u jedinstveni birački spisak.  Izlaznost do deset časova bila je samo 8,88 što je bilo manje od očekivanja i u odnosu na prethodne izbore  a do 14 sati 28,47.

„ Kasnije je ta izlaznost pojačana. Što se tiče problema koji se javljaju na biračkim mestima imamo one klasične, vezane za upis birača, konkretno za interno raseljena lica. Prošli put su mogli da glasaju na određena biračka mesta, pa su po inerciji ponovo otišla na ta ista biračka mesta. Međutim ispalo je da na tom biračkom mestu nisu mogli da glasaju oko upisa se desio neki problem.  Srećom  to nije u nekom velikom obimu  da bi to moglo da opredeli rezultat u velikom procentu.  Imali smo problem da je neko lice izgubilo ličnu kartu pa je insistiralo da glasa samo na osnovu potvrde , što je birački odbor prihvatio. Imali smo dva problema za gčasanje van biračkog mesta . Birački odbor nije proverio lice koje se prijavilo za glasanje van biračkog mesta u biračkom mesm spisku na tom biračkom mestu, već je komisija otišla na teren, izvršena je procedura glasanja i ustanovljeno je naknadno da to lice nije upisano u tom biračom mestu. Sugrstija je bila da se ti glasove stave u one koji ne mogu da opredele izbore a da se obavesti biračko mesto gde pripadaju ta lica i da se tamo izjasni , da se ponovo uspostavi procedura. Tako su se svi problemi u suštini otklonili. Trudimo se da biračka volja bude autentična na biračkim mestima u Nišu“ rekao je Srđan Vasković iz RIKa.

Od dokumenata za indentifikaciju potrebna je nova lična karta , ili stara lična karta sa trajnim važenjem uz potvrdu policijske uprave koji vrši postupak izmene tog dokumenta , s tim da je u međuvremenu doneta odluka da mogu da glasaju i oni čiji zahtevi nisu overeni pečatom iz policijske uprave ali mora da budu na memorandumu, sa upisnim brojem i potpisom ovlašćenog lica policijske uprave gde je taj zahtev za izdavanje lične karte predat. Može da se glasa i sa pasošem, putnom ispravom, vozačkom dozvolom ukoliko je u dozvolu upisan matični broj.

Srđan  Vasković je skrenuo pažnju da ukoliko u vozačkoj dozvoli nije upisan matični broj, sa ovim dokumentom ne može se glasati. Identifikacioni dokumenat je onaj koji ima i sliku i matični broj onog koji treba da glasa.

Agencija Ipsos navodi da je do 18 časova glasalo 45 odsto birača.

Prema podacima RIK-a izlaznost u Doljevcu je do 16 sati na birališta izašlo 44% upisanih u birački spisak, u opštini Gadžin Han do 17 časova izlaznost je 42,41%, dok je u Svrljigu do 17 sati glasalo 43,6% upisanih u biračke spiskove.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare