Ninić: Kako je “Milenijum tim” kupio Institut “Jaroslav Černi” i zašto zaustavljanje te privatizacije nije bio jedan od zahteva na protestima

BEOGRAD

Jos uvek se ne zna po kojoj ceni je “Milenijum tim” kupio 92% akcijskog kapitala Instituta “Jaroslav Černi”, ali se zna da su novi suvlasnici oni i ekipa od 7 direktora, koji su sa Milenijumom već “uspešno” poslovali i “znaju se od ranije”, napisao je na svom tviter nalogu advokat Ivan Ninić .

Pogledajte kako je Ninić objasnio mehanizam prebacivanja dobara svih građana u privatne ruke.

“Direktori su napravili konzorcijum sa “Milenijum timom” i u finišu, kada je sve bilo gotovo, pismom su obavestili zaposlene da su rešeni da učestvuju u privatizaciji i da “preuzmu odgovornost”. Ko je uopšte mogao da parira tom tandemu? Niko!

Inače, samo su bila propisana 2 uslova za učešće u postupku prikupljanju ponuda: 1) Da ste zadnje 3 godine imali obrt godišnji od po 30 miliona evra minimum i 2) da ste u sve 3 godine iskazali dobit u poslovanju. Trećeg uslova nema, a prodajete Institut! Pa,da li je to normalno?
1Početna cena je bila 2.576.066,92 evra. Procenjena vrednost 100% kapitala je 2,8 mil.evra, ali dokument o tome nije javni objavljen, pa se ne zna šta je i na koji način vrednovano i ko je bio procenitelj. Upravo zakon propisuje princip transparantnosti.

Otkup tenderske dokumentacije, uz zaključenje ugovora o poverljivosti, koštao je 150.000 rsd, ali je svaki potencijalni kupac kasnije morao da položi bankarsku garanciju 257.606 evra! Sve gotovo, a dokumentacija i dalje nije javno dostupna!

Otkup tenderske dokumentacije, uz zaključenje ugovora o poverljivosti, koštao je 150.000 rsd, ali je svaki potencijalni kupac kasnije morao da položi bankarsku garanciju 257.606 evra! Sve gotovo, a dokumentacija i dalje nije javno dostupna!

Šest njih navodno je otkupilo dokumenta, ali samo dvoje dalo ponude. Drugoplasirana firma BAUWESEN doo takođe je poznati i omiljeni režimski igrač, pa sve ukazuje da je u pitanju simulacija konkurencije! Gistro konkurent, da ne bude baš prvodino!

Institut ne samo da je “nacionalno blago” koje je trebalo sačuvati, već kao AD stabilno na tržištu usluga prihoduje godišnje 10 miliona evra i ostvaruje dobit. Nema gubitaka. Obaveze na kraju godine mu ne prelaze ni 10% prihoda. Privatizacija mu nije bila neophodna.

Imali su čak i naučno-istraživačke projekte sa Ministarstvo prosvete u vrednosti od 71 miliona u 2019. i isto toliko u 2020. godini. Blizu 50 miliona zaradili su preko ćerka firme u Republici Srpskoj. Gotovo sav prihod ostvaruju od pružanja usluga na tržištu, bez subvencija!

Odluka o privatizaciji doneta decembra 2020. godine, a “Milenijum” bezecuje direktore već u januaru. Sve je urađeno zbog aktuelnih i budućih projekata… Beograd na vodi, RioTinto, metro!, vodosnabdevanje Makiš, “Novi Sad na vodi”. Tu su i profitabilni ugovori sa EPS-om!

Suština privatizacije je: 1) da milionski profit ostane pod kontrolom ekipe u narednom periodu, 2) da se neutrališu sve formalne “papirološke” barijere za bogaćenje, jer dosta toga na teretnu zavisi upravo od potpisa stručnjaka iz Instituta.

Institut je u svom domenu poslovanja, s obzirom na licence koje ima, akreditacije, realizovane ugovore i stručnjake, na neki način bio gigant i monopolista u svojoj oblasti poslovanja. Zaista jedinstvena institucija! Impresivan spisak projekata u Srbiji.

Neverovatno je da Srbiju vode tolike štetočine (gore čak i od onih najgorih iz DOS-a i G17) kojima ništa nije sveto i koji će rasprodati sve što vredi i opustošiti kompletnu državu, bez grama svesti o posledicama onoga što rade i pustinji kakvu ostavljaju iza sebe.

Inače, pre ove privatizacije odrađena je “pilot” prodaja Vodoprivednog preduzeća Smederevo, i tu je Milenijum tim (gistro) bio drugoplasirani, a pobednik je IT kompanija takođe bliska režimu, tj. Dariji Kisić, jer ovi ništa ne prepuštaju konkurenciji!

Kako je to odrađeno za VDP Smederevo pisala je detaljno Nova Ekonomija, pa izdvojte 5 minuta da pročitate modus operandi “likvidacije” i čerupanja javnih dobara
novaekonomija.rs

Od poplava će nas štititi i IT firma povezana s vlastima, ministarstvo uklanja dokumentaciju
Vodoprivredno privredno društvo Smederevo je za 661.000 evra kupila IT kompanija Khaoticen, koja poslednjih godina dobija niz visemilionskih poslova od drzave. Kako bi ispunila uslov za konkurisanje,…

Oni su, dakle, rešeni da satru sva vodoprivredna preduzeća (spisak je poduži), kao što su satrli u jednom talasu i sve lokalne medije preko “Radojice”. To znači da suštinski niko ne može da im priđe, a formlano je sve OK. Kao banda drumskih razbojnika, sve će oteti “po zakonu”!

Javnost nije izvršila efektivan pritisak da se ova pljačka spreči, a da je jedan od zahteva protesta sada bio STOP privatizaciji Instituta “Jaroslav Černi”, da bi uspeli u tome! Mnogi nisu svesni da je upravo ovo pitanje upravo još jedna komponenta uništavanja životne sredine.

Od institucija samo je Savet za borbu protiv korupcije najavio uskoro izveštaj, gde će ovo pitanje analizirati, ali ni oni ne mogu da dobiju traženu dokumentaciju! To je ukratko priča, a šta sledi, videćemo…

U suštini ova privatizacija je isto kao da ste prodali: VMA, Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, Hidrometeoroloski zavod…”, piše Ninić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare