“Nešto se dešava”: Italijanski “influencer” i “analitičar” iz Srbije izmislili američku invaziju na Evropu u doba pandemije

BEOGRAD

(Raskrinkavanje)

Društvene mreže od petka potresa priča da se u Evropu iskrcalo na desetine hiljade američkih specijalaca dok je pažnja javnosti okrenuta ka koronavirusu. Ova dezinformacija je “začinjena” i implicitnim teorijama zavjere o tome da je pandemija vještački izazvana ili, pak, da Vlada SAD već posjeduje vakcinu koju čuva u tajnosti.

Luca Lobina iz italijanskog grada Pijemonta za sebe kaže da je “hipnotizer i istraživač verbalne i neverbalne komunikacije, drevnih filozofija i suptilnih energija”. Lobina je aktivan na raznim društvenim mrežama (YouTubeInstagramLinked InFacebook), putem kojih reklamira svoju knjigu o “promjeni svijesti”, te usluge “mentora za lični razvoj”. 

Sedmog marta ove godine, Lobina – koji sebe opisuje i kao “influensera” – na Facebooku je objavio jednu u nizu svojih portretnih fotografija, koju je ovog puta propratio tekstom o velikoj medijskoj zavjeri čiji je cilj da prikrije “invaziju” američke vojske na evropski kontinent. Sve to u jeku panike od koronavirusa koja je, kako se implicira, neosnovana i namjerno izazvana – jer da je prijetnja stvarna, američkim vojnicima bi bilo zabranjeno da “putuju” u Evropu.

Status je, vjerovatno, bio inspirisan člankom koji je 2.3.2020. objavljen na stranici “Il Manifesto” (ili njegovim prenošenjem dan kasnije na “zavjerološkoj” stranici No Geoingegneri), a u kom se kritikuju vojne snage SAD-a i evropskih država zbog neotkazivanja vojne vježbe Defender Europe 2020 tokom pandemije virusa COVID-19.  

Status koji je objavio Lobina podijeljen je preko 380 puta – i to je bio tek početak njegovog viralnog širenja. U narednih nekoliko dana, objavu su preuzele i na svojim profilima objavile na stotine ljudi po Facebooku, Twitteru i Instagramu. 

Negdje u ovom lancu prenošenja, potpis Luce Lobine je uklonjen, a na početak teksta, pored naslova “Nešto se dešava”, dodat je datum (10/03/20) i riječ “Trst”. Umjesto slike Italijanskog “influensera”, tekstu je pridružena kompilacija fotografija vozila američke armije, koja, u kontekstu tvrdnji iznesenih u statusu, stvara dojam da slike prikazuju iskrcavanje 20.000 američkih vojnika u Italiju koje se dešava “upravo sada”. Tako je nastao konačni “viralni proizvod” koji se brzo počeo prenositi i po raznim “zavjerološkim” portalima i blogovima na italijanskom i drugim jezicima, prerastavši naposlijetku u globalnu dezinformaciju o američkoj “invaziji”.

Šest dana nakon što je Lobina objavio svoj status, 13.3.2020, priča se prvi put pojavila i na našem govornom području, kada je prevedeni tekst na svom Facebook profilu objavio Saša Borojević. Borojević je osnivač dvije škole u Beogradu (“Ruska Škola ‘Valentina Tereškova’” i “Artimedia”) i povremeni sagovornik tabloida u Srbiji, koji ga uglavnom neodređeno predstavljaju kao “analitičara”, ne navodeći konkretnu oblast njegove ekspertize.   

Do trenutka pisanja ove analize, Borojevićev status je podijeljen preko 5.500 puta i dobio je skoro 1.600 “reakcija”. On je, pored toga, poslužio i kao predložak za nekoliko desetina članaka koje su objavili tabloidi i anonimni portali širom regije. Borojevićev Facebook profil je i ranije bio izvor dezinformacija, specifičnog “žanra” kreiranja moralne panike (izmišljeni slučajevi “promocije pedofilije u Evropskoj uniji”, “satanizma” i sl.), koje su hitro preuzimali i prenosili srbijanski tabloidi. 

Odgovarajući na pitanje o izvoru cijele priče, Borojević je, u komentaru na svoj status, slagao da se radi o njegovom autorskom djelu koje je sastavio sažimajući “21 analizu geopolitičkih stručnjaka iz Italije i Rusije”. 

No, status koji je pokrenuo paniku oko “invazije” nije nikakva kompilacija stručnih analiza, već direktan prevod –  na momente veoma nezgrapan – jednog jedinog teksta, to jest statusa koji je prvobitno objavio Luca Lobina. Preciznije, radi se o prevodu jedne od kasnijih verzija Lobininog statusa, u kojoj se već pojavljuju “Trst” i slike vojnih vozila.

Nakon što je Borojevićev status počeo kružiti društvenim mrežama, redakcija Raskrinkavanja zaprimila je niz poruka i zahtjeva za provjeru tačnosti iznesenih tvrdnji, koje su do naših čitatelja/ki došle putem objava na društvenim mrežama, ali i putem anonimnih portala. Uvijek u potrazi za spektakularnim vijestima, opskurni portali su, naime, vrlo brzo preuzeli priču o zloslutnom “iskrcavanju američkih vojnika” i njegovoj misterioznoj vezi sa pandemijom novog koronavirusa. Među prvima su to učinile stranice Avaz (.live) i Choco story, koje su, bez svake sumnje, solidno profitirale na svojoj brzini: i jedan i drugi članak je podijelilo, “lajkalo” i komentarisalo preko 100.000 ljudi. 

Dezinformacija se, zatim, nastavila prenositi po drugim anonimnim stranicama i tabloidima, uključujući InformerPravduWebtribuneŠiroki BrijegIntermagazinEspreso i niz drugih. Svi portali koji su je prenijeli dobili su od Raskrinkavanja upit o tome da li su i na koji način provjerili vijest prije nego što su je objavili. Među rijetkima koji su dostavili odgovore bila su dva portala iz Srbije, TPK News iz Topolovca i Naša borba iz Novog Sada. 

Urednici ova dva portala, evidentno neupućeni u stvarni izvor teksta koji su preuzeli sa društvenih mreža, kao odgovor su nam ponudili izmišljene priče o “dopisniku iz Trsta” (TPK News), to jest o “saradnicima” čiji se identitet ne smije otkriti (Naša borba). U odbrani svojih nepostojećih izvora, urednik Naše borbe našao je za shodno čak i da se pozove na Zakon o javnom informisanju i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.  

Da priča bude apsurdnija, istog dana kada je Borojević pokrenuo lavinu dezinformacija objavivši prevedeni status Luce Lobine, italijanski “influenser” se na Facebooku požalio na medije koji pogrešno prenose njegov “lični stav” kao vijest, uz fotografije koje on sam nije postavio.
Lobina je bio posebno nezadovoljan što su mediji ignorisali činjenicu da se u međuvremenu “situacija promijenila” – naime, nakon njegovog prvog statusa je najavljeno smanjivanje obima vježbe “Defender Europe 2020” upravo zbog širenja koronavirusa. Informacija da će u vojnoj vježbi učestvovati značajno manji broj vojnika od planiranog potvrđena je 16.3. i na zvaničnoj stranici “Defender Europe 20”, gdje je navedeno:

U odgovoru na aktuelno širenje virusa COVID-19, uskladili smo veličinu i opseg vježbe Defender-Europe 20 sa uputama Ministra odbrane. Od 13. marta, svo kretanje osoblja i opreme iz Sjedinjenih država u Evropu je zaustavljeno. Zdravlje, sigurnost i pripravnost naše vojske, civila i članova/ica porodice je naš prioritet.  

U istoj objavi se navodi i da je od januara iz SAD-a u Evropu prebačeno oko 6.000 vojnika, 9.000 vozila i 3.000 komada opreme. Dakle, “iskrcavanje 40.000 vojnika” je zaustavljeno upravo u trenutku kada su regionalni portali – mahom oni iz Srbije – počeli objavljivati histerične naslove poput ovih: 

NEŠTO SE DEŠAVA | Dok nas mediji “ZABAVLJAJU KORONOM”, 40 000 američkih specijalaca se upravo iskrcava širom EU (Choco Story) 

NEŠTO SE DEŠAVA U ITALIJI: U koje svrhe je došlo ukupno 37.000 američkih naoružanih vojnika? (Regionalni portal) 

Hiljade američkih trupa se upravo iskrcava širom EU! Koronavirus paravan za njihovo grupisanje? (Novine novosadske)

НЕШТО СЕ ДЕШАВА! МЕДИЈИ О ОВОМЕ ЋУТЕ! Хиљаде америчких трупа се управо искрцава широм ЕУ! Коронавирус параван за њихово груписање? (Pravda)

HILJADE AMERIČKIH VOJNIKA SE UPRAVO ISKRCAVA ŠIROM EU! KORONAVIRUS ZA NJIH NIJE PRETNJA, KREĆU KA RUSIJI… Nešto se dešava, a mediji o ovome ćute! (Informer) 

Prije objave ove analize, čitatelji/ke su nam prijavili i drugu verziju priče, koju je pokrenula stranica Glas Pazara, a prenijeli je portali Novi horizonti i Ljepota islama. U ovom slučaju, objavljen je snimak transporta tenkova njemačkih oružanih snaga, uz opis u kom se navodi da je “Njemačka mašinerija krenula put Italije” što je – bez nekog posebnog objašnjenja – dovedeno u vezu sa činjenicom da je “Corona virus paralisao Evropu”.  

Čime je, dakle, “isprepadan narod” u petak 13. marta?

U objavama o “iskrcavanju američke vojske” iznesen je niz tvrdnji od kojih su neke u potpunosti netačne, dok druge predstavljaju tek neutemeljeno povezivanje potpuno nepovezanih događaja. Krenimo redom.

Jedna od tvrdnji koja se provlači kroz tekst je ta da se američka vojska iskrcava – ili se već iskrcala – u Italiji, to jest da joj je dozvoljeno kretanje po zemlji u kojoj je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Dodatno, ističe se da je iskrcavanje vojske u Evropi započelo i pored toga što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio da će se obustaviti sav avionski saobraćaj između Evrope i Amerike (citate prenosimo u originalu, bez ispravljanja grešaka u prevodu, gramatici i pravopisu):

NEŠTO SE DEŠAVA Trieste. 10/03/20
Dok su u Italiji naslovi, emisije i društveni mediji napali sada već globalna tema „koronavirus“, upravo sada 20.000 američkih vojnika iskrcava se na čak 7 evropskih aerodroma i dodaće još 10.000 drugih američkih trupa koje su već prisutni u Evropi i 7.000 drugih trupa iz različitih evropskih zemalja.
(…) 
Prema američkim oficirima, ti su vojnici potpuno zdravi, pa su potpuno imuni na „koronavirus“.
Ako nisu imuni, zašto onda samo ova vojna vežba nije odložena imajući u vidu preporuku SZO o širenju ovog virusa i medijskom, socijalnom, zdravstvenom, političkom i ekonomskom haosu koji je ovaj nazovi virus stvario u svetu? –
Zašto građani Italije mogu dobiti ovaj virus, a samo američka vojska može da se kreće kroz istu tu Italiju bez problema?
(…)
– Tramp je juče amerikancima zabrani putovanja u EU ali ne i američkim vojnicima..zar ta opasnost od takozvanog virusa ne važi za vojnike USA!?

Kako je već rečeno, originalni status napisala je osoba iz italijanskog grada Pijemonta i u njemu nije bilo pomena Trsta, niti je tekst nastao 10. marta ove godine. Dakle, već su i vrijeme i mjesto navodnog nastanka ovog teksta – dezinformacija. No, navođenje datuma i lokacije svakako doprinosi utisku da propratne fotografije prikazuju scene “iskrcavanja američkih trupa” o kojima se u statusu govori. Ni to, naravno, nije tačno. 

Raskrinkavanjem cijele priče prvi se pozabavio italijanski fact-checking portal Pagella Politica, u tekstu “Šta znamo o vježbi “Defender Europe” i kakve veze ona ima sa koronavirusom”, objavljenom 12.3.2020. U svojoj analizi, Pagella Politica navodi da je italijanski ministar odbrane, Lorenzo Guerini, 11. marta saopštio da Italija neće učestvovati u vježbi “Defender Europe 20” jer je preokupirana borbom protiv novog Sars-Cov-2 koronavirusa. Pagella Politica takođe navodi i to da je sama vježba svakako imala vrlo malo veze sa Italijom, te da ni u jednom trenutku nije bilo nikakvog “iskrcavanja” na teritoriji ove države:

Sudeći po mapama na zvaničnoj stranici Defender Europe 20, Italija svakako ne bi igrala ključnu ulogu u raspoređivanju trupa. U sklopu vježbe, trupe će biti raspoređene u Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj i baltičkim republikama. (…) 
Kontaktirali smo italijansku vojsku kako bismo saznali da li je prije odluke ministra Guerinija u Italiji bilo ikakvog kretanja trupa u vezi sa vježbom Defender Europe 20 – pitanje koje, kako ćemo ubrzo vidjeti, vodi ka razbijanju nekih “zavjeroloških” tumačenja – i njih, čini se, nije bilo. Još uvijek čekamo zvaničan odgovor sa svim detaljima. 

Što se tiče fotografija iz viralnih objava, nijedna od njih nije nastala u Trstu, niti u Italiji, a među njima se našla i jedna koja uopšte nije snimljena u Evropi. Od 11 slika korišćenih u “viralnim” postovima, samo 4 imaju bilo kakvu vezu sa vježbom “Defender Europe 2020”. Tri od četiri takve fotografije su, pak, nastale sredinom januara, to jest prije nego što su prvi slučajevi zaraze novim koronavirusom uopšte zabilježeni u Italiji. 

Pagella Politica se, dalje, pozabavila i nekim od fotografija koje su upotrijebljene u viralnim objavama na italijanskom jeziku. Ovdje prenosimo podatke o slikama koje je objavio Saša Borojević, a za njim i razni portali u regiji. Napominjemo da je Borojević u svoj status naknadno dodao napomenu da su ove slike “samo ilustracija” i da su nastale “na prošloj vojnoj vježbi” – što, kako se može vidjeti iz teksta koji slijedi, predstavlja još jednu laž, jer su fotografije nastale na više različitih lokacija i u različito vrijeme – pri čemu je najstarija iz 2016. godine. Sa druge strane, Facebook stranica Bošnjačka TV Novi Pazar jedna je od rijetkih koja je eksplicitno opisala slike kao “fotografije iz Trsta / Italija”.

U analizi italijanskog fact-checking portala verifikovane su tri takve fotografije – na prvoj se vidi vojni helikopter, na drugoj tenkovi i tanker, a na trećoj kolona vojnih vozila u pokretu:  

 
Ova fotografija, kako se može vidjeti ovdje i ovdje, nije vezana za vježbu Defender Europe 20. Snimila ju je 12. juna 2017. Donna Klapakis i na njoj se vidi kako kran podiže helikopter sa pramca broda Ocean Jazz, tokom lučke operacije u bazi Pearl Harbor u Pacifičkom okeanu (dakle, daleko od Evrope), u kojoj su učestvovale američke snage.

Ni gornja slika ne pokazuje iskrcavanje američke vojske na evropsku teritoriju u sklopu misije Defender Europe 20. Kako se može vidjeti ovdje i ovdje, fotografija je nastala u januaru 2017. i prikazuje dolazak američkih vojnika u luku Bremerhaven u Njemačkoj. 

Ova fotografija je dostupna na internetu od početka 2017. godine i nema veze ni sa kakvim skorašnjim operacijama. Vjerovatno je povezana sa prethodnom slikom i takođe prikazuje dolazak američkih trupa u Njemačku prije par godina. 

Većina ostalih fotografija takođe nema nikakve veze sa vježbom Defender Europe 20. Fotografija iskrcavanja tenka sa tankera “Resolve” uslikana je u njemačkoj luci Bremerhaven 2017. godine, u sklopu misije “Atlantic resolve”. Iste godine je nastala i fotografija na kojoj se vidi iskrcavanje američkog tenka M1 Abrams u Gdansku

Fotografija koja prikazuje vojnika na tenku nastala je 2018. godine u Češkoj Republici, prilikom održavanja godišnje međunarodne vojne vježbe Saber Strike (“udarac sablje”).

Fotografija koja prikazuje oklopna vozila na cesti takođe je nastala u Češkoj za vrijeme vježbe Saber Strike, ali 2016. godine. Snimak je, u maju te godine, napravio fotograf Pavel Nemecek na graničnom prelazu Rozvadov. 

Preostale četiri slike su jedine koje su na bilo koji način povezane sa vježbom Defender Europe 2020 i sve su starije od tvrdnje o “masovnom iskrcavanju pod zavjesom koronavirusa”. Prva fotografija transporta tenkova je objavljena 12. januara na stranici NATO Review, bez napomene o tome kada je i gdje napravljena. Druga fotografija transporta tenkova je takođe nastala u Njemačkoj u januaru, kako se može vidjeti iz vijesti objavljene 12.1.2020. na stranici BlickTreća je objavljena 15. januara 2020. na zvaničnom Twitter profilu Oružanih snaga Njemačke. U objavi se navodi da su “u punom jeku pripreme za najveći transfer američkih trupa za Evropu u posljednjih 25 godina”, u sklopu vježbe Defender Europe u kojoj će biti korišteno 10.000 vojnih vozila. Iz objave se ne može zaključiti da li je takav transfer već počeo.

Na kraju, “najsvježija” od svih 11 fotografija je objavljena 21. februara 2020. i prikazuje iskrcavanje tenka iz broda “Endurance” u luci Bremehaven u Njemačkoj, u sklopu vježbe “Defender Europe 2020.” I ova slika je, pak, nastala prije proglašenja pandemije i prije najave zabrane letova između Evrope i SAD-a.

Nijedna od fotografija, dakle, ne prikazuje nikakvo kretanje američke vojske kroz epidemijom pogođenu Italiju, niti je u toj državi održana bilo kakva aktivnost vezana za vježbu “Defender Europe”. Trumpova zabrana letova iz evropskih država je, takođe, najavljena 11.3.2020, te se radi o jednom od rijetkih dodatih dijelova teksta kojih nije bilo u izvornom statusu objavljenom 7. marta. 

Druga teza koja se pojavljuje u “nešto se dešava” tekstovima je ona o “zavjeri šutnje”, to jest o tome da mediji skrivaju činjenice o vježbi Defender Europe 2020, te da je pandemija koronavirusa poslužila kao “zavjesa” iza koje su SAD pokušale sakriti činjenicu da se takva vježba održava:

Da li su građani obavešteni o čemu se radi? Očigledno ne!
„Europe Defender 20“ je vežba koju je osmislila vlada SAD u saradnji sa NATO-om kako bi „testirala“ strategije koje će koristiti SAD i Evropa ukoliko dodje do hipotetičkog rata.
(…)
– Zašto je odlučeno da se ta vežba izvede geografskom položaju koji bi osigurao hipotetički sukob s Rusijom, a ne u drugim oblastima koje gledaju na druge horizonte?
– Zašto 95% medija o tome ćute?
(…)
Dok su građani sveta svojim očima i ušima projektovani na koronavirus u Evropi, Kini i Italiji..
Amerika za to vreme odlučuje da nastavi bez ikakvih problema dovlačenje svojih trupa na granice sa Rusijom!

I ovdje se radi o potpunoj izmišljotini. Vježba Defender Europe prvi put je javno spomenuta prije skoro godinu dana, na proljeće 2019. godine. Već u tekstu objavljenom 1. aprila 2019. na zvaničnoj stranici Kopnene vojske SAD (US Army) se govorilo o tome da će se 2020. godine održati najveća vojna vježba SAD i EU snaga u posljednjih 25 godina:   

U budućnosti, USAREUR (Kopnene snage SAD u Evropi, prim.a.) će naučiti nove lekcije kroz vježbu Defender 2020. Defender 2020 je vježba kojom upravlja Ministarstvo kopnenih snaga i koju vodi USAREUR, kreirana da demonstrira sposobnost Sjedinjenih Država da brzo dopremi jedinice na evropsku teritoriju. Ova vježba, najveća u posljednjih 25 godina, testiraće jedinice višeg ranga od brigada u vojnim operacijama i njihovom održavanju.  

Pagella Politica, kao i naš partnerski portal Faktograf, već su dokumentovali hronologiju medijskog izvještavanja o vježbi Defender Europe 20, te se na tome nećemo previše zadržavati. Činjenica je da se ne radi ni o kakvoj “tajni”, niti o vježbi koja je “ad hoc” isplanirana u trenutku širenja virusa COVID-19. Dapače, kopnene snage vojske SAD imaju posebnu web stranicu posvećenu informisanju o vježbi Defender Europe, o kojoj se jednako redovno izvještava i na njihovim zvaničnim profilima na društvenim mrežama. Konačno, već je i najbazičnija Google pretraga dovoljna da pokaže da se o ovoj vojnoj vježbi naširoko pisalo i izvještavalo mjesecima prije no što je Luca Lobina objavio svoj viralni status – i davno prije izbijanja epidemije/pandemije koronavirusa. 

Dalje se u statusima/člancima navodi da navodno neograničeno kretanje američkih vojnika u jeku pandemije pokazuje da virus ili “nije toliko ozbiljan”, ili za njega već postoji vakcina koju su primili vojnici SAD-a. To je dodatno “podvučeno” i ničim potkrijepljenom tvrdnjom da američki oficiri tvrde kako njihovi vojnici nisu u opasnosti jer su dovoljno “zdravi”:  

Ali analizirajmo to. Za ovu vežbu, pored 37.000 vojnog osoblja, biće uvezeno 14.000 vojnih vozila (dakle tenkova, helikoptera itd …), a proporcionalno isto toliko i municije. Hej ali čekaj proglasena je PANDEMIJA svi skupovi su otkazani…zbog korone”virusa”.
Mozda će vojnici doći sa odgovarajućim maskama i merama predostrožnosti kako bi odradili ovu “vežbu”?
Očigledno ne !!!
Prema američkim oficirima, ti su vojnici potpuno zdravi, pa su potpuno imuni na „koronavirus“.
Ako nisu imuni, zašto onda samo ova vojna vežba nije odložena imajući u vidu preporuku SZO o širenju ovog virusa i medijskom, socijalnom, zdravstvenom, političkom i ekonomskom haosu koji je ovaj nazovi virus stvario u svetu?  
(…)
Ako su vojnici imuni na coronavirus, da li to znači da virus nije toliko opasan, ili postoji već vakcina?

Kako je već navedeno, američka vojska je, baš u trenutku širenja ovih tvrdnji, odlučila značajno smanjiti učešće vojnih trupa u vježbi Defender Europe upravo zbog opasnosti od  koronavirusa, a ubrzo potom je obustavljeno i svako kretanje vojske između SAD i Evrope. 

Ne postoji nikakav trag da je bilo koji oficir rekao da su američki vojnici zbog svog dobrog zdravlja “imuni na koronavirus”, te se ni ova tvrdnja ne bazira ni na kakvim činjenicama. Štaviše, u četvrtak, 12.3.2020, potpukovnik kopnenih trupa SAD-a u Evropi, Christopher G. Cavolii, objavio je video snimak u kom govori da se i sam nalazi u kućnoj izolaciji jer je bio izložen kontaktu sa osobom kod koje je potvrđeno postojanje koronavirusa, te najavljuje dodatne mjere zabrane kretanja radi sigurnosti osoblja vojske i njihovih porodica. Niko, dakle, nikada nije tvrdio da su američki vojnici imuni na novi koronavirus, niti postoji bilo kakva osnova za tvrdnju o skrivenoj vakcini koja se daje samo vojnicima SAD-a. Otkazivanje jedne i značajno smanjivanje obima druge planirane vojne vježbe SAD-a i evropskih zemalja, pokazuje da se ni u praksi niko tako ne ponaša. 

Konačno, priča je “zaokružena” teorijom zavjere, to jest implikacijom da je i sama pojava pandemije dio šireg plana da se izazove “rušenje globalnog geopolitičkog sistema” – čiji je, valjda, dio bila i gotovo pa otkazana vježba Defender Europe:

Fenomen „koronavirusa“ je korisno sredstvo za odvlačenje pažnje i pripremu velikog dela građana sveta za nešto važnije što se mora dogoditi a to u ovom slučaju svakako nema veze sa rešavanjem virusa. gripa.
Dragi moji novinari, političari i građani pred vašim očima se događa rušenje globalnog geopolitičkog sistema. Nešto se događa i nije pitanje teorije zavere, nego geopolitičke činjenica koje se dešavaju i koje se odmah mogu proveriti u svakom trenutku u 7 evropskih zemalja.
Ovo je tema koju bi trebalo postaviti mediji i početi sa razotkrivanjem šta se krije iza “dimne zavese” koronavirus!

Tvrdnju da je koronavirus podmetnut da bi se neopaženo “promijenio svjetski poredak” – između ostalog i putem održavanja jedne vojne vježbe – vjerovatno ne treba posebno analizirati. Nju poriče već i sama činjenica da je povod za širenje panike de facto demantovan istog dana kada su Borojević – a za njim i sva sila online stranica i profila na društvenim mrežama – objavili cijelu priču, prikladno besmislenog naziva “Nešto se dešava”.

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji da se u Evropi “upravo iskrcava” 37.000 ili 40.000 američkih vojnika i da se američki vojnici (ili njemačke oružane snage) neometano kreću po Italiji usred vanrednog stanja zbog epidemije. Istu ocjenu dajemo i ilustrovanju ovih neistinitih tvrdnji slikama koje prikazuju druge događaje, kao i eksplicitnoj tvrdnji da su fotografije nastale u Trstu i/ili Italiji; tvrdnji da su američki vojnici imuni (ili se smatraju imunim) na novi koronavirus, te da američka vojska krije vakcinu protiv novog virusa. Insinuacije da je COVID-19 paravan za “promjenu globalnog poretka” ocjenjujemo kao teoriju zavjere, dok tvrdnje da mediji nisu izvještavali o vježbi Defender Europe 20 ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare