Fabrici: Nije tačno da je Srbiji onemogućeno da kupuje opremu u EU

BEOGRAD

Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne Srbiji, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On kaže da Brisel već traži načine da Srbiji pomogne kao što je to činio i u svim ranijim kriznim situacijama.

Štaviše, Srbija je epidemiju dočekala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvajući pomoći Unije. Donacijama je oobnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju “Torlak”, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila Hitne pomoći od 250 koliko ih je donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori“, rekao je Fabrici za RTS.

On dodaje da Evropska unija koordinira sve mere kojima se smanjuje rizik od virusa korona i štite životi ljudi i ekonomije.

Evropski savet je odlučio o merama za suzbijanje epidemije, o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari kao što su maske, respiratori i medicinska oprema, kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije. Dogovoreno je kako će da reaguju Evropska centralna banka i budžet Unije da podrže privredu. Takođe je organizovana evakuacija za građane Unije koji žele da se vrate kući iz pogođenih područja. Pokazali smo visok stepen solidarnosti i shvatanja da samo ako se držimo zajedno, možemo da prevaziđemo ovu tešku krizu koja pogađa svet“.

Kada je u pitanju Srbija, Fabrici navodi da je za Srbiju aktiviran sistem civilne zaštite koji nam omogućava da od drugih članica zatražimo pomoć.

Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave. U oblast zdravstva, centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa. Ono što je rečeno prethodnih dana, da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji nije tačno. Može se prodavati izvan Unije, samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi. To je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi, morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe. Na kraju, pomoći ćemo i ekonomski. U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi. Čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo. Dakle, radimo i sa članicama Unije i sa kandidatima da zajednički prevaziđemo okrizu. Ako smo zajedno, ako radimo zajedno, i u krajnjem slučaju, ako patimo zajedno, lakše ćemo izaći iz ove situacije“, zaključio je Fabrici.

Autor: europa.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare