Nesavesni meštani uklanjaju znakove upozorenja na opasnost od neeksplodiranih ubojnih sredstava

BUJANOVAC

 

Na ovu neverovatnu i opasnu pojavu u selima bujanovačke opštine upozorio je komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Bujanovac Ljubiša Janjić na nedavno održanom opštinskom Štabu za vanredne situacije.

„Moja jedinica je u avgustu mesecu bila angažovana na gašenju požara u selu Samoljica. Pored borbe sa vatrenom stihijom bili smo suočeni i sa velikom opasnošću od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine. U toku gašenja požara, u našoj neposrednoj blizini vatra je aktivirala eksplozivnu napravu, pukom srećom nije došlo do fatalnog ishoda. Mi, vatrogasci se sa rizikom od zaostalih kasetnih bombi i drugih naprava srećemo svaki put kad izađemo na teren, ali uglavnom su mesta bila obeležena – ovo nije, odnosno, da slučaj bude još neverovatniji, naknadno smo utvrdili da je nekad na toj lokaciji stajalo upozorenje na opasnost, znači da je neko uklonio znak i tako doveo u smrtnu opasnost i meštane i vatrogasce“, istakao je Janjić, apelujući na Štab da preduzme mere kako bi se sprečili ovakvi incidenti u budućnosti.

Inače, po rečima načelnika Štaba za vanredne situacije Alija Aslanija, do sada je Centar za razminiranje na teritoriji opštine Bujanovac  očistio 13 lokacija od NUS-a, od toga su na šest lokacija neutralisane ozloglašene kasetne bombe, dok su na ostalih sedam uklanjane druge vrste mina.

„Čišćenje opasnih lokacija, koje su uglavnom duž linije nekadašnje Kopnene zone bezbednosti, se finansira od donacija. U našoj opštini na razminiranje čeka još osam sumnjivih područja, kada će se početi sa radom zavisi od priliva sredstava, a ja uskoro očekujem novu donaciju. Štab je upoznat sa pojavom da se uklanjaju znakovi upozorenja na opasnost, kojih ima ukupno oko dve stotine, i mi pokušavamo da u saradnji sa predsednicima mesnih zajednica utičemo na meštane da to ne čine. Opasnost u koju dovode svoje komšije i sve ostale je ogromna. Ja moram da naglasim da čak ni područja koja su razminirana nisu u potpunosti sigurna za kretanje, rizik uvek postoji,“ upozorava Aslani.

Šef bujanovačke Šumske uprave Goran Nakić je, govoreći o ovoj temi na sednici Štaba, istakao da je, po podacima kojima on raspolaže, za razliku od Bujanovca, susedna opština Preševo bezbedna.

„Na teritoriji naše opštine ima više mina nego na teritoriji cele Srbije, a odgovorno tvrdim da je mnogo lokacija koje uopšte nisu ni evidentirane.“

Razloge za neshvatljivo neodgovorno ponašanje pojedinaca objasnio nam je jedan meštanin sela Božinjevac.

„Uglavnom je u pitanju nemar, i nas koji ovde živimo i nadležnih organa, ali ima i drugih motiva, kao što je korist. Oni koji nelegalnu seku šumu, prodaju drva za ogrev, odnesu znak sa opasne lokacije kako bi ga postavili u deo šume gde oni seku drva – tako mogu nesmetano da „operišu“ i zarade, briga njih što neko može da pogine – srpska posla.“

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare