Neonacističke grupe koriste Instagram za regrutovanje mladih

LONDON

Instagram je postao centralno mesto na kojem neonacisti regrutuju mlade u desničarske organizacije, upozorila je grupa za borbu protiv rasizma Nada ne mržnja (Hope Not Hate – HNH).

Fokus na vizuelnim sadržajima i funkcionisanje na principu preporuka za praćenje drugih korisnika čine Instagram idealnom platformom za širenje propagande, navodi HNH u svojoj godišnjoj proceni “Stanje mržnje”.

HNH je identifikovao dve desničarske grupe aktivne u Velikoj Britaniji – Britanska ruka i Nacionalni partizanski pokret, koje koriste Instagram za regrutovanje članova, koristeći druge aplikacije za slanje poruka, kao što je Telegram.

Protiv tri tinejdžera, navodno članova Britanske ruke, pokrenut je sudski postupak pod optužbom za terorizam.

Direktor grupe HNH Nik Louls izjavio je da je Instagram postao “plodno tlo za regrutovanje mladih neonacista” i da njegov “zabrinjavajući algoritam za preporuke”, predstavlja problem zaštite dece koji od platforme zahteva hitnu akciju.

Fejsbuk, u čijem je vlasništvu Instagram, saopštio je da je zabranio više od 250 organizacija koje zagovaraju superiornost bele rase i da će nastaviti da uklanja sadržaj koji podržava ili hvali te grupe.

“Ne želimo mržnju na našoj platformi i uklonili smo više naloga koji pripadaju Britanskoj ruci i Nacionalnom partizanskom porketu pre objavljivanja ovog izveštaja”, rekao je portparol Fejsbuka.

Prošle godine, dodao je, sa Instagrama je izbrisano gotovo milion objava povezanih sa organizacijama koje promovišu mržnju.

U izveštaju NHN se navodi da je pandemija kovida-19 ubrzala prelazak britanskih desničarskih grupa sa ulica na internet.

Mlade, digitalne generacije koriste tehnologiju za promovisanje svoje ideologije preko video igara, komuniciranja na društvenim medijima, onlajn filmskih klubova pa čak i školovanja kod kuće.

“Mere zaključavanja su imale duboke posledice na svaki deo našeg društva i desnica nije izuzetak. Tradicionalne organizacije su već bile u opadanju i zaključavanje je pogoršalo njihovu neaktivnost”, rekao je Louls.

Dodao je da su tradicionalne strukture ustupile mesto platformama društvenih medija, influenserima i “gradjanima-novinarima”.

“Nove organizacije i kolektivi koji se pojavljuju razumeju kako da deluju u ovom decentralizovanom okruženju”, rekao je Louls, dodajući da je tokom protekle godine mnogo ljudi osudjeno zbog desničarskog terorizma i da su tinejdžeri činili polovinu njih.

Izvor: Gardijan-Euractiv

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare