Jeremić: Život se može normalizovati i bez priznavanja samoproglašenog Kosova

BEOGRAD

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se „može i mora“ pronaći način za normalizaciju života svih žitelja regiona, uključujući i za one koji žive na teritoriji južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, kao i da članstvo Prištine u UN „nije preduslov za tu normalnost“.

„Ako se u Srbiji promene prilike, verujem da ćemo moći da normalizujemo život u regionu i bez priznavanja nezavisnosti takozvanog Kosova“, rekao je Jeremić na predavanju „UN, Srbija i kosovsko pitanje“ koje je održao na Univerzitetu u Osaki, čiji su ko-organizatori bili i čuvena Globalna mirovna asocijacija Japana (GPAJ) i kancelarija Akademskog saveta UN u Tokiju (ACUNS – Tokyo).

„Ako neko insistira da je priznavanje Kosova preduslov za normalizaciju života, onda ćemo se naći u zamrznutom konfliktu. Od toga je mnogo bolje da zajedno radimo i napredujemo“, dodao je Jeremić.

Jeremić je, upitan o mogućnosti da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, odgovorio da je po njegovom mišljenju „taj korak nemoguć“.

„Srbija trenutno nije u naročito povoljnoj situaciji, ali ne zbog nerešenog pitanja Kosova, već zbog gotovo potpune suspenzije demokratskog poretka u zemlji. Mi, nažalost, više nismo demokratska država. Pored Belorusije, jedina smo zemlja u Evropi bez opozicije u parlamentu”, dodao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da je jedan od razloga zbog kojih je Srbija „skliznula u sadašnju diktaturu“ između ostalog i to što su „naši prijatelji na Zapadu 2008. godine priznali jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova i time zadali težak udarac tadašnjoj demokratskoj vlasti u Beogradu“.

Upitan o mogućnosti da problem Kosova i Metohije bude rešen razmenom teritorije, Jeremić je odgovorio da bi takvo rešenje bilo izuzetno opasno zbog „domino efekta“ u regionu, i da bi posledice toga mogli da trpe pre svega Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

„Ja podržavam punu normalizaciju životnih prilika na Balkanu, ali bez priznavanja Kosova kao nezavisne države. Mislim da naša generacija može da postigne taj cilj“, rekao je Jeremić.

Jeremić je 6. avgusta 2013. godine u Hirošimi kao predsednik Generalne skupštine UN održao govor na obeležavanju godišnjice atomskog napada na taj grad kao najviši zvaničnik Svetske organizacije koji je to do tada učinio.

„Taj govor je svakako jedna od najznačajnijih stvari u mojoj diplomatskoj karijeri“, istakao je Jeremić, a učesnici skupa iz Japana su mu se zahvalili, i istakli da je to bilo od istorijskog značaja za njihovu državu.

Na skupu održanom video konferencijskom vezom učestvovali su, između ostalih, i bivši ambasador Japana u UN i SAD Cuneo Nišida, visoki predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Satoru Kurosava i predsednik GPAJ Sukehiro Hasegava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare