Nenadović: Dodelićemo milion dinara jednoj mesnoj zajednici da sami ljudi rade šta im je potrebno

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BOJNIK

Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović kaže u novogodišnjem intervjuuu za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da je u ovoj godini “planiramo da jednoj MZ dodelimo milion dinara na raspolaganje i da urade sami ono što žele, da vide koliko je veliki problem ponekad rešavati imovinska pitanja, raditi projekte, sprovoditi tendere, birati najpovoljnijeg izvođača, pa nadzorni organ, rokovi, žalbe”

JUGpress: Kako ocenjujete 2019. godinu za opštinu Bojnik?

NN: Ja ću najpre da se samo malo vratim na 2018. godinu i na mesec decembar, kada smo imali svečanu sednicu i kada je moja poruka i želja svim građanima opštine Bojnik bila da želim da budžet bude makar onakava kakav je bio u 2018. godini i da asfaltiranje ulica uradimo makar jedan metar, ako ne kilometar više… Mi smo itekako premašili ta očekivanja u pozitivnom smislu, jer smo asfaltirali do sada oko 17 kilometara puta na teritoriji naše opštine. Od najvećeg značaja su radovi na izgradnji industrijske zone, jer će taj deo da bude žila kucavica i mesto nakome će naši građani da dobijaju nove poslove, nova radna mesta, a samim tim će i ostati da žive na ovim prostorima.

JUGpress: Koje su ključne stvari koje treba uraditi u narednoj godini?

NN: Sve grane privrede i poljoprivrede moramo podjednako da zastupamo i negujemo, da ulažemo sredstva i kulturu, sport, zatim preko nacionalne službe udruživanjem novca da dajemo za nova radna mesta, za javne radove, za adaptaciju škola i Doma zdravlja… To nam je prošlo i to će biti velike investicije, u toku je izrada projektne dokumentacije za osnovnu i srednju školu u Bojniku… Na polju sporta nam sledi izbor za najboljeg sportistu i ekipu, a to nismo imali prošle godine… Naredna godina biće upamćena i po izgradnji platoa ispred sportske hale, što je produkt prekogranične IPA saradnje sa Bugarskom. Nastavićemo izgradnju asfaltiranja puteva u mesnim zajednicama… U toku je izrada idejnog rešenja za put preko Radana kako bi se spojili sa Prolom Banjom, zatim rekonstrukcija puta do Lebana i sa strane preko Mijajlice do Caričinog grada, kao i preko Đinđuše i Slavnika… U toku su radovi na kanalizacionoj mreži što ćemo itekako da podržavamo… Javno komunalno preduzeće je imalo skoro neupotrebljive mašine, pa smo kupili dva kamiona koji se sada koriste i za malo širu teritoriju… Naručili smo nove kontejnere za MZ Kosančić i tamo ćemo da radimo i novu pijacu. Na svim poljima radimo…

JUGpress: Jedan od ranije sprovedenih projekata je bio vezan za gerontodomaćice. Šta se dešava sa tim projektom?

NN: Taj projekat ne planiramo da gasimo ni po koju cenu. Ostali smo na istim pozicijama, opet planiramo 18 miliona dinara za tu namenu. Tu je došlo do manjeg propusta, jer 18 miliona koje smo planirali za celu godinu moramo povećati, jer je povećana minimalna cena rada, što iziskuje i povećanje troškova. Zato sada ide tender za prvih devet meseci, a nakon toga ćemo novim tenderom usmeriti novac koji stiže od republike u tu svrhu za poslednja tri meseca. Mislim da ćemo izaći na 21 milion. Broj korisnika varira, a 35 geronto-domaćica posećuje 170-190 osoba.

JUGpress: Kako ocenjujete budžet za 2020. koliko se on razlikuje od budžeta za 2019. godinu?

NN: Što se realnih para tiče mi smo tu vrlo dobri, imamo izvršenje 80%, što je za nas jako dobro, jer je budžet podignut sa 300 i nešto na preko 600 miliona. Budžet mora da sadrži i 20% neplaniranih sredstava koja se koriste u dve ili tri godine. Mi smo od onih milion evra za Agrobiznis zonu u Kosančiću dobili 800.000 u ovoj godini, a 200.000 je ostalo za narednu godinu, a uslov je da bude okončana situacija. Mi moramo da ih sada predvidimo i to je 20% novih para, pa opštinsko učešće… Od prekogranične saradnje sa Bugarskom je stiglo 40.000 evra, a treba da stigne 340.000… Mi moramo da ih planiramo, ali ne možemo precizno da kažemo… Najbitnije za mene kao rukovodioca i odgovornog za budžet je da 31. decembra kažem da sve ustanove i preduzeća su dobile subvencije, da imaju izmerene sve obaveze…

JUGpress: Koliko je izvršenje budžeta za 2019 godinu?

NN: Očekujem da bude 80%, ali je to zato što je on bio planiran na 700 miliona. Za 2020. godinu je planirano 627 miliona, s tim što su dva putna pravca izostavljena, pa smo morali amandmanom da dodamo još četiri miliona, tako da je budžet 631 miliona. On je manji u odnosu na ovogodišnju zbog onih 1,8 miliona evra koje smo morali da planiramo, jer ako ih ne isplaniramo, a sredstva dođu, onda ne možemo da ih trošimo.

JUGpress: Iz kojih stavki se najviše puni budžet?

NN: Transferna sredstva su nam na istim pozicijama 18,2 miliona mesečno. Naša „lokalna poreska administracija“ je zaradila 4,5-5 miliona mesečno. Međutim, sada sa novim radnim mestima, sa geronto-domaćicama, upošljavanjima u „Autostopu“, u susednim opštinama, preduzetnicima koji su krenuli sa radom, sve to donosi korist od njihovih doprinosa i mi sada imamo devet miliona mesečno! I to je realno povećanje budžeta…

JUGpress: koliko su građani mogli da aktivno učestvuju u izradi budžeta?

NN: Radili smo to više puta, svake godine imamo javnu raspravu oko budžeta, ali ove godine je bio poseban akcenat na deo novca od plaćenih poreza građana i razmišljali smo da koristimo taj novac onako kako svaka mesna zajednica želi. U 2020. planiramo da jednoj MZ dodelimo milion dinara na raspolaganje i da urade sami ono što žele, da vide koliko je veliki problem ponekad rešavati imovinska pitanja, raditi projekte, sprovoditi tendere, birati najpovoljnijeg izvođača, pa nadzorni organ, rokovi, žalbe…

JUGpress: Koliko su građani informisani kako se troši budžet?

NN: Svake godine na sajtu opštine imamo informator o radu i trošenju budžeta i tu može u svakom trenutku sve da se vidi. Mislim da su građani informisani u onoj meri u kojoj sami žele da budu informisani. Imamo i mogućnost da se na taj način komunicira sa predsednikom opštine.

PODRŠKA ŽENAMA

JUGpress: Nedavno je okončan i konkurs za podsticaje ženskog preduzetništva. Da li je planirano nešto tako i u sledećoj godini?

NN: To je konkurs ministarstva. Mi kao lokalna samouprava jedva čekamo da se takvi konkursi pojave, jer je to naša šansa, bez obzira o kojoj se količini novca radi. Mi smo dobili u ovom slučaju oko 2,2 miliona, dok je naše učešće 300.000. Praktično smo dobili sedam puta više para od uložene sume i to jeste naša šansa. Od tih deset žena šest je već imalo svoja preduzeća, četiri su nove koje su dobile posao i meni je drago kada na taj način pospešujemo njihovu volju i rad i omogućujemo im da razvijaju i šire proizvodnju.

JUGpress: Da li imate stavku u budžetu za rodnu ravnopravnost?

NN: Sve ono što se od nas traži u tim nekim okvirima ja želim da ispoštujem, naročito kada su zakonski potkovani. Ja kao predsednik ne pravim razliku između žena i muškaraca, važna je stručna sprema i kvalitet obavljanja poslova. Nama je sekretar skupštine opštine devojka, jedna od najmlađih i svojoj branši i svoj posao radi besprekorno i maksimalno odgovorno. Sad ćemo imamo i ženu pomoćnika predsednika opštine, imamo dve žene na funkciji direktora u školi i vrtiću, načelnicu za opšte poslove, ženu pravobranioca… Ponekad male opštine imaju problema u izboru kadrova, jer ih nema dovoljno…

JUGpress: Da li je sve ovo što se radi u opštini Bojnik dovoljno da mladi ostanu da žive tu i da se, nakon školovanja u drugim mestima, vrate u Bojnik?

NN: To je pitanje za svakog čoveka ponaosob, gde on vidi svoju sreću i koliko je srećan i zadovoljan sa poslom koji radi. Ja sebe vidim u Bojniku, želja mi je bila da ovde živim i radim. Sada, pošto se malo bavim i politikom, pokušavama da taj prostor malo i preuredim, imam dobar tim i pošlo nam je za rukom da stvorimo bolje uslove. Opet, građani, neko je zadovoljan, neko nije… Generalno mora da se radi, gde god da odete vi morate da radite da bi ste živeli. A na nama je da građanima omogućimo da mogu da rade.

JUGpress: Koje je vaša poruka sugrađanima za Novu godinu?

NN: Sve ono što sam govorio prošle godine mogu da ponovim i ove… O mnogo toga nisam ni pričao u ovom razgovoru, kao što je ulična rasveta, kanalizacija, mostovi, o sanaciji unutrašnje fasade crkve, o sređivanju autobuske stanice koju smo kupili, šetalištu pored keja… Mnogo je planova za iduću godinu, ali je glavni prioritet završetak industrijske zone i, nadam se, odabir nekog investitora. Zadatak mi je i da svaka mesna zajednica ima asfaltni put, zdravu pijaću vodu, uličnu rasvetu, da makar veće mesne zajednice dobiju kanalizacionu mrežu… Moraćemo i da radimo što više projekata… Imamo projektni tim koji, u stvari, ima zadatak da radi projektne zadatke. Oni moje zamisli stave na papir, a projektantske kuće rade projekte, jer se radi o skupim licenciranim projektima. Za dve škole i Dom zdravlja da uradimo projekat nam treba više od pet miliona i to samo za projekat, a onda treba i za učešće… Sada radimo i projekat kog ministarstva kulture pod nazivom „Gradovi u fokusu“, kako bi proširili bioskop, kao što smo radili i preko mera populacione politike proširenje vrtića, a sada ćemo da imamo novu jaslenu grupu za decu od 1-2 godine, što nikada nismo imali.

Inače, moja želja ljudima je samo da budu zdravi, da dok su živi što manje idu kod lekara! Znači, budi zdrav, uživaj u životu, to je moja poruka, a sve ostalo je individualno!

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare