Nemački ministar predlaže moratorijum na dugove siromašnih zemalja

BERLIN

Nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler zatražio je jednogodišnji moratorijum na otplatu dugovanja za 76 država pogođenih pandemijom korona virusa. Miler je predložio i da Evropska investiciona banka (EIB) uspostavi stabilizacioni program za evropske susede Evropske unije i za afričke zemlje.

“Predložiću na sastanku guvernera Svetske banke da tim zemljama, kao prvi korak, servisiranje dugova bude suspendovano na godinu dana”, rekao je nemački političar iz vladajuće Hrišćansko-socijalne unije (CSU) povodom predstojećeg prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 14-17. aprila.

Miler je rekao da pre svega polaže nade u zemlje iz grupe G20, koja neformalno okuplja ministre finansija i guvernere centralnih banaka 19 najrazvijenijih svetskih privreda i Evropske unije. Miler je precizirao da je reč o iznosu od oko 14 milijardi dolara.  “Ukoliko to ne bude dovoljno, sledeći korak bi bio oprost dugova za 47 najnerazvijenijih zemalja”, rekao je Miler.

Nemački ministar zauzeo se i za restrukturiranje dugova za teško pogođene zemlje koje su na pragu industrijalizacije. U tim zemljama još ove godine dospevaju državne obveznice ukupne vrednosti oko 450 milijardi dolara. “Ako tu ne budemo delovali i stabilizovali te zemlje, nastupiće globalna vanredna situacija sa stotinama miliona nezaposlenih i kolapsom čitavih država”, upozorio je ministar.

On je izrazio uverenje da će i Kina, kako najveći poverilac u Africi, učestvovati u odlaganju otplate dugovanja. “Iz Kine dolaze prvi pozitivni signali da je spremna da bude solidarna i pregovara o moratorijumu na dugove”, rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje u razvoju i zemlje koje se nalaze na pragu industrijalizacije trpe zbog povlačenja stranog kapitala, a za sada je reč o iznosu od oko 100 milijardi dolara. Pored toga, u tim zemljama su valute devalvirale za 25% i došlo je do prekida lanaca snabdevanja, na primer u tekstilnoj industriji ili kod sirovina. Zemlje poput Nigerije posebno trpe zbog pada cene sirovina, rekao je ministar.

Miler je ocenio i da Evropska unija treba da uspostavi svojevrsni štit za svoje susede. “Evropa mora da suzbija krizu sa korona virusom i izvan svojih zemalja članica”, zatražio je Miler.

Navodeći da se to pre svega odnosi na neposredno susedstvo, uključujući i region pogođen krizom u Siriji i severnu Afriku, Miler je podsetio da je Liban primio 1,5 miliona izbeglica iz Sirije i da se kao država nalazi pred bankrotom, a da je situacija veoma teška i u Tunisu, Maroku, Jordanu, Egiptu ili Etiopiji.

“Zato nam je, kao i u Evropi, potreban i štit za zemlje u razvoju, da bismo sprečili kolaps država i preduzeća”, rekao je Miler. Uz ocenu da Evropljani ne smeju da razmišljaju samo o stabilizaciji sopstvene privrede i suzbijanju pandemije kod svoje kuće,  Miler je predložio da EIB uspostavi stabilizacioni program za evropsko susedstvo EU i za afričke zemlje. “Virus je dospeo u sve zemlje i on siromašne najteže pogađa”, rekao je Miler.

Ministar je ocenio i da je neophodno što pre osnažiti zdravstvene sisteme, navodeći primer Etiopije koja sa svojih više od 100 miliona stanovnika ima svega oko 150 postelja u intenzivnoj nezi. “Ako budemo podelili znanje, možda ćemo, nadajmo se, moći da sprečimo najgori scenario”, rekao je Miler.

Izvor: EURACTIV with Reuters

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare