Nemački ministar: Legitimna zaštita od dolaska migranata

Presevo, 19.11.2015. - Oko hiljadu migranata danas nije pusteno u Srbiju na granicnoj liniji sa Mekedonijom, u blizini Preseva, nakon sto je odluceno da ce u zemlju moci da udju samo izbegli iz zemalja zahvacenih ratom. Na granicnom prelazu Presevo policija propusta migrante iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok migranti iz drugih zemalja ne dobijaju dozvolu da uđu u Srbiju. Prema podacima iz prihvatnog centra u Presevu, priliv migranata se ne smanjuje i u poslednjih 12 sati kroz taj centar je proslo 3.000 ljudi. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

BERLIN

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer ocenio je danas “legitimnom” želju da se zaštite granice, nakon što je nekoliko zemalja Evropske unije zatražilo pomoć Brisela za podizanje barijera i sprečavanje masovnog dolaska migranata, javlja AFP.

Poljska je ranije ovog meseca tražila 350 miliona evra i angažovala hiljade vojnika radi izgradnje ograde na svojoj granici sa Belorusijom.

Evropska unija optužuje beloruske vlasti da dovoze migrante sa Bliskog istoka i Afrike u Minsk, a zatim ih peške šalju u Uniju u znak odmazde za sankcije EU uvedene zbog gušenja opozicije.

Na pitanje da li je zid na poljskoj granici neophodan, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da je zaštita granica opravdana.

„Za nas je legitimno da zaštitimo spoljnu granicu na način da se spreči ilegalni prelasci granice“, rekao je on današnji Bild.

Porast broja ljudi koji ilegalno prelaze istočnu granicu EU sa Belorusijom veliki je pritisak na države članice koje nisu navikle da se nose sa masovnim dolascima migranata.

Zihofer je rekao da će i Nemačka pojačati kontrolu na nemačko-poljskoj granici i da je već raspoređeno osam stotina policijskih timova.

„Ako bude potrebno, spreman sam da to još više pojačam“, rekao je nemački ministar.

Prema podacima nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, od početka godine granicu između Nemačke i Poljske bez dozvole za ulazak prešlo je oko 5.700 ljudi.

Zihofer je prošle nedelje svom poljskom kolegi Mariušu Kaminskom predložio da pojačaju zajedničke patrole duž granice sa Poljskom kao odgovor na sve veći broj migranata.

Kaminski je odgovorio da će Poljska ponuditi „punu podršku“ za takve mere, navodi AFP.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare