Janković: Propusnice nisu diskriminacija

BEOGRAD

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas za RTS da kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju i da su to legitimne mere prevencije u suzbijanju širenja korona virusa.

“Često su me pitali da li se ovde radi o nekoj pozitivnoj diskriminaciji. Diskriminacija je diskriminacija, ona je štetna društvena pojava i zabranjena je zakonom. Ovde se ne radi ni o pozitivnoj ni o negativnoj diskriminaciji”, rekla je poverenica.

Kako kaže, država ima legitimno pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja stanovništva, u ovom slučaju se radi o velikoj urgoženosti svih nas od širenja virusa, ta borba i dalje traje.

Kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite – tako su i ograničenja kretanja ili zahtevanja posebnih ulazaka u zatvorene objekte – legitimna, rekla je Brankica Janković.

Ona je navela da sa pravnog stanovišta država –  ako postoji obaveza da pruži zdravstvenu zaštitu kada se radi o javnom zdravlju i specifičnim bolestima koje zahtevaju dostizanje kolektivnog imuniteta – ima pravo da uvodi ovakve mere.

“Imamo ljude koji ne mogu da prime vakcinu, koji su kontraindikovani, mogu se desiti pojedinačni slučajevi diskriminacije, u tom slučaju građani mogu da nam se obrate– bitno je da ne stvaramo priču o tome da se radi o diskriminaciji”, navela je poverenica.

Država mora da preduzima mere, nećemo valjda da večno živimo u strahu, krajnje je vreme da sprovodimo sve mere, naglasila je Brankica Janković i dodala da verujem da će se morati ići na restriktivnije mere, ali da je bitno da su te mere srazmerne, razumne, proporcionalne

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare