Nedimović: Za elektrifikaciju polja više stotina miliona dinara

BEOGRAD

Ministar poljoprivrde Branislav Nedimović  rekao je danas da će iz budžeta tog ministarstva 2018. za elektrifikaciju polja biti izdvojeno nekoliko stotina miliona dinara.

On je ovo rekao  prilikom puštanja u rad tri trafostanice na području sela Manđelos i Grgurevci u opštini Sremska Mitrovica.

Ove trafo stanice će omogućiti rad zalivnih sistema za 210 hektara voćnjaka i vinograda a Nedimović je rekao da je  cilj ministarstva da se povećaju obradive površine kojima je električna energija dostupna i tako smanje troškovi proizvodnje.

“Ovde je na delu politika snižavanja troškova proizvodnje u poljoprivredi preko elektrifikacije, odnosno preko sistema za navodnjavanje”, rekao je Nedimović.

On je dodao da je prvi projekat elektrifikacije polja urađen na teritoriji Leskovca, gde je gradska uprava sa Svetskom bankom radila na elektrifikaciji na prostoru od auto-puta ka Vlasotincu i istakao da su rezultati bili izvrsni.

“Ti ljudi koji tamo imaju povrtnjake imali su pet puta niže troškove za svoju proizvodnju, nego što su imali pre toga kad su za pumpe za navodnjavanje koristili dizel gorivo”, rekao je Nedimović.

Struja koja je dovedena do polja, koristi,  osim za navodnjvanje i za rad ostalih mašina potrebnih za proizvodnju.

On je ocenio da električna energija ne treba da bude dostupna samo u urbanom prostoru.

Trafostanice izgrađene na području sela u opštini Sremska Mitrovica omogućiće priključenje pumpi za navodnjavanje u prečniku od 1.000 metara od mesta gde se nalaze, a koristiće ih 20 voćara i vinogradara.

Voćari će moći da navodnjavaju 170 hektara pod jabukama, nektarinama, breskvama i šljivom, a vinogradari oko 40 hektara vinograda.

Gazdinstva imaju oko 30 stalno zaposlenih, a u periodu od marta do oktobra i oko 150 sezonskih radnika.

Postavljanje trafostanica jačine 400 kVA koštalo je 36 miliona dinara, a završene su za tri meseca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare