Nebriga neviđenih razmera: Tužna istina “Djačke kuhinje”

smart

VLASOTINCE


I svačija i ničija. Nekad su se otimali ko će je prisvojiti i uknjižiti kao svoju imovinu, a danas je nekadašnja Đačka kuhinja, postala paradigma naše nebrige. I to traje već godinama.

Sam objekat je toliko ruiniran, opljačkan, tako da su ostali samo goli zidovi. Nema više kablova, pločica ni podnih ni zidnih, pokradene su sve stolice i stolovi i sav kuhinjski inventar.


Ma, nema ništa, ama baš ništa !
A kako bi i imalo kad nema vrata ni prozora, jer su sva stakla odavno razbijena. Ali zato ima smeća i svega što ne treba da ima. Ima, naravno, i ljubavnih i drugih ispisanih poruka. Fotografije sve govore o stampedu koji je zadesio ovaj nekadašnji objekat, tačnije ,,Đačku kuhinju” koja je bila, najpre, vlasništvo nekadašnjeg društvenog preduzeća ,,Sloga”, koje je bilo izum tadašnjih SIZ-ova, kao što je bio i SIZ školstva.

Mora se priznati da je tadašnja vlast ovu ,,Đačku kuhinju” izgradila iz najboljih namera i za dobro velikog broja učenika koji su bili u prilici da se za malo para dobro i zdravo hrane.
Mnogo je nostalgičnosti u duši i srcima pojedinaca, zbog činjenice da je mnogo veselja bilo organizovano u prelepoj sali, kako svadbi, tako i rođendana i dočeka u novogodišnjoj noći. Svirali su trubači, igralo se kolo, mladi bračni parovi venčavali su se, krstila se deca…
Ali, kako je vreme odmicalo tako je položaj ove ustanove i samog objekta bio sve gori.

smart

Apelujemo na državu, a pre svega na lokalnu samoupravu da učine napor i ovaj objekat revitalizuju u punoj meri i za dobro vlasotinačkih đaka. Jer sam objekat je neposredno pored osnovne škole ,,Siniša Janić”, kao i gimnazije ,,Stevan Jakovljević” i Tehničke škole, gde preko hiljadu učenika pohađa nastavu.

smart

Dakle sam objekat nalazi se, možda, u najlepšem delu Vlasotinca u blizini nekadašnjih vinograda, i same crkve ponosno nekad stojeći i nadgledajući sa visine samu varoš, a sada se snuždio od tuge i jada zbog ogromne nemarnosti i nebrige.

smart
Prati
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Vlasotincanka
Vlasotincanka
15 Jula, 2020 5:23 pm

Ako je ovo djacka kuhinja u Vlasotincu, niste dobro informisani. Koliko znam, tamo je sada udruzenje za osobe sa smetnjama i pristojno je uredjeno. Bar je tako bilo prosle i pocetkom ove godine.

Marko
Marko
17 Jula, 2020 9:03 pm
Odgovori  Vlasotincanka

Ne znaš!

Volonter
Volonter
15 Jula, 2020 5:22 pm

Ova slika na kojoj je djubre je stara,to je sredjeno još pre 2 godine od strane volontera iz nevladine organizacije koja koristi deo kuhinje za rad sa osobama sa invaliditetom. Trebali biste da dodjete da vidite kako izgleda, jer vasi novinari ocigledno prikazuju samo deo istine…

Dragana Bidzic
Dragana Bidzic
15 Jula, 2020 5:05 pm

Objekat opet treba biti u sklopu skole i da nastavi svoju namenu kao kuhinja za sve ucenike,jer je postojala najbolja i raznovrsna hrana za malisane koji su tu jeli nekada kao i samo druzenje istih uz ukusan obrok.

Проститутки Бишкека
4
0
Ostavite komentar.x
()
x