Nebojša Kocić: Radni dan jednog meteorologa

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Stiglo je pravo leto i vreli letnji dani . To opet, znači, da će svaki put kad se objavi temperatura od na primer 35 i više stepeni, neko izražavati sumnju u tačnost podataka iz ko zna kojih pobuda. To je već dovoljan razlog da za čitaoce Nove Naše reči rukovodilac Meteorološke stanice Leskovac Nebojša Kocić pojasni način merenja temperature.

Nebojša Kocić: Radni dan jednog meteorologa

-Taj način je isti svuda u svetu. Temperatura se meri svakog sata. Termometri stoje u drvenom zaklonu, kućici, na dva metra iznad travnate ili zemljane podloge. Bitno je da nije beton, asfalt i sličan materijal. Mi merimo i na pet santimetara iznad, kao i ispod zemlje, što su podaci bitni za agro-meteorologiju. Obično onaj ko zna za to, kad traži informaciju o temperaturi, pita i koliko je iznad zemlje. Kad su bile velike hladnoće, bude -27, a iznad zemlje -32, pa je ispalo da smo najhladniji, što nije bilo tačno. Ili, recimo, nedavno je bilo 31 stepen, a iznad same zemlje 41, što je potpuno logično, zemlja se zagreva i temperatura je odmah veća. Ranije su lokalni mediji stalno zvali za informaciju o temperaturi, ali od kako je sve to dostupno preko interneta i pozivi su se proredili. Ranije su i građani zvali, naročito kad budu ekstremne temperature, ali se i to proredilo.
Stiče se utisak da je leskovačka dolina ove godine imala velikih problema sa gradonosnim oblacima. Kocić pojašnjava da se uz pomoć satelitskih snimaka vrlo brzo primete gradonosni oblaci, kao i put kojim se oni kreću.
-Kada primetimo takav oblak u našem reonu, kontaktiramo protivgradni poligon na Kukavici, i oni sa svojim radarom preuzimaju dalje praćenje. Obaveštavaju strelce, daju koordinate, sve ono što je potrebno po ustaljenoj proceduri. U takvim slučajevima strelcima je najteže, jer nigde ne postoji protivgradna stanica u selu. To je izvan sela, do nje se stiže pešice, biciklom, a pritom je već krenulo nevreme, kiša, grmi… Onda on ode na stanicu, nosi raketu, vezuje žice za aktiviranje, čeka komandu za pucanje, a pritom i dalje grmi okolo, pljušti kiša… Ima meseci kad nema nikakvog posla za njih, ali ima i drugačijih primera, kao što je ova godina, kad su skoro svaki dan bili angažovani…
Radni dan Nebojše Kocića je ujednačen. Na svaki sat se vrše vizuelna osmatranja oblačnosti i vidljivosti, kao i merenja temperature, pritiska, brzine vetra.
-Mi vidljivost određujemo na osnovu repera koji su nam poznati. Zna se kad se vidi čisto Rudarska kosa onda je vidiljivost 10 kilometara, ako se ne vidi Kukavica onda je 15 kilometara, ako se vidi lepo Kukavica onda je 20… U svetu to već rade laserima i tamo se dobijaju podaci vidljivosti precizni u metar. Noću su neki drugi reperi, ali nekad bude tako dobra mesečina da se vidi i Kukavica! Ove podatke šaljemo svakog sata u Republički hidrometeorološki zavod i oni su ubrzo dostupni na sajtu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare