Nebeski trkači na Suvoj planini

NIŠ

Niš je 20.avgusta domaćin Državnog prvenstva u skajraningu koje se održava na Suvoj planini u organizaciji Planinarskog saveza Srbije i Sportskog kluba „Mosor“ u Nišu koji je tehnički organizator trke. Za trku su se prijavili gotovo svi trkači, skajraneri, rekreativci i početnici u planinskom trčanju. Prema rečima Vladislava Cenića iz „Mosora“ direktora trke, na stazama će se naći i stranci, a za „Mosor“ će trčati Nenad Živković koji je državni prvak u planinarskom trejkingu, tu je i Dejan Todevski iz Makedonije koji je, takođe član „Mosora“ i čuveni je skajraning trkač. Dolaze i trkači iz Rusije, Poljske a dosta njih je iz regiona. Trka je deo nacionalne serije od pet trka koje jednom godišnje organizuje Planinarski savez Srbije. „Mosor“ je već četvrtu godinu za redom organizator neke od trke koja se boduje za prvenstvo Srbije. Suorganizatori trke su opštine Niška Banja, Bela Palanka i Gadžin Han.

                     „Na stazi će se naći i Ivana Živković i Sneđana Đurić koje su  reprezentativke Srbije u skajraningu i obe su potvrdile učešće na ovom Državnom prvenstvu“, kaže Vladislav Cenić. Dodaje da se očekuje daleko bolje vreme u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

                      Suva trejl – naziv je 43 kilometara dugačke trke koja počinje u  selu Vrgudinac, a preko više planinskih vrhova se završava u selu Donji Dušnik u opštini Gadžin Han. Manifestacija obuhvata dve trke i jednu hajking planinarsku turu koja se održava u nedelju, 21. avgusta.

                     „Na glavnoj trci koja je i Državno prvenstvo  očekujemo 130 prijavljenih takmičara, na promo trci imamo oko 40 prijavljenih takmičara, a za haking se prijavilo dvadesetak učesnika. To je  izuzetno zahtevna planinarska tura koja se održava na stazi na kojoj trkači kreću dan ranije. Staza je izuzetno zahtevana“, dodaje Cenić.

                       Planininske trke su izuzetno zahtevne,dodaje Cenić.

                     „Skajraning je izuzetno zahtevna trka. Ima 43 kilometara sa 2.700  metara uspona, tako da je i sam prolazak u limitu trke koji je 11 sati, smatra velikim sportskim uspehom svih učesnika. Prošle godine je prvi put organizovana trka na ovoj stazi i imali smo visok procenat odustajanja od trke što samo po sebi govori o tome koliko je ova trka zajtevna i teško savladiva u limitu. Postoji i kontrolni limit na trci na 25 kilometru  koji mora da se prođe za 6,5 sati i nalazi se na Devojačkom grobu. Svi oni koji za to vreme ne stignu do te tačke automatski su disfilikovani“, objašnjava Cenić.

                     Skajraning trka je po svojoj konfiguraciji veoma zahtevna. U prvom delu staze trkači moraju da savladaju jedan vertikalni kilometar od preko 1000 metara visinske razlike na manje od pet kilometara. U drugom delu staze trkači moraju da savladaju takozvanu Francovu stazu koja dolazi pose 30 kilometara kada su trkači već umorni, a čeka ih  još jedan vertikalni kilometar kojim se direktno od Bojaninih voda penje na Sokolov kamen.

                    „Odmara nema, svako trči prema svojim mogučnostima i svojim tempom. U nekim deonicama se hoda jer se ne može  trčati sve vreme“, dodaje Cenić.

                          Staza ide preko vrhova Divna Gorica, prevoja Preslap, vrhova Smrdan, Pasarelo, Đorđina čuka i najvišeg vrha Trem do Devojačkog groba pa sve do Sokolovog kamena i dalje ka selu Donji Dušnik, a ukupan uspon je 2.700 metara.

                        Za neke takmičare je pripremljena  i 14 kilometara staza Suva fun koja je namenjena rekreativcima, kao i trkačima koji žele da se oprobaju na ovoj distanci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare