NDNV: Nastavljaju se napadi na novinare, Igor Mihaljević izložen brutalnim pretnjama i uvredama

NOVI SAD

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje koje poslednjih dana preko društvenih mreža dobija novinar Igor Mihaljević iz Novog Sada, te poziva građane na solidarnost sa našim kolegama koji su na meti napada i pretnji.

“Igor Mihaljević izložen je brutalnim uvredama i pretnjama na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, pošto je izneo kritičke objave o udruženju Levijatan.

Nakon tog posta Mihaljević je dobio destine poruka u kojima se vulgarno vređaju on i njegova porodica.

Upozoravamo javnost da su uvredama i pretnjama ovih dana izloženi i drugi novinari iz Vojvodine, članovi NDNV-a, kao i njegovo rukovodstvo.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović dobio je prethodnih dana stotine poruka u kojima mu se preti smrću, proterivanjem, te iznosi niz uvreda zasnovanih na nacionalnoj pripadnosti.

Pretnjama je bio izložen i naš kolega Sava Majstorov, urednik portala SOinfo iz Sombora, a prethodno i kolumnista portala Autonomija Igor Besermenji, kao i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

Smatramo da je reč o organizovanoj kamapnji protiv profesionalnih novinara i našeg udruženja, koje je inače već godinama meta nacionalista i šovinista. No, ne samo njih. Čelnike NDNV-a neretko javno prozivaju i etiketiraju i visoki politički zvavničnici. Podsetimo da je pre neki dan šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović javno vređao predsednika NDNV-a, a to mu nije bilo ni prvi put.

Nažalost, sve to, kao i izostanak adekvatne rekacije policije i tužilaštva povodom brojnih prijava koje su podnošene i u ranijem periodu, ukazuje nam da je zapravo reč o organizovanoj hajci pod patronatom države čiji cilj je da se ućutka kritička reč protiv aktuelnog režima, ali i sloboda medija i sloboda govora uopšte.

Jer, svi novinari koji se usude da rade profesionalno dobijaju etikete državnih neprijatelja i stranih plaćenika, po oprobanom receptu nacionalšovinista još iz devedestih godina.

Pozivamo građane da se odlučno suprotstave napadima na profesionalne novinare, jer su slobodni mediji preduslov građanskih sloboda”, saopštilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare