NDNV: I sudske presude u službi gušenja  medija i političkog pluralizma 

NOVI SAD

 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) šokirano je nedavnom presudom kojom je portalu Autonomija pravosnažno izrečena novčana kazna zbog prenošenja stranačkog saopštenja.

” Upozoravamo javnost da je takva presuda bez presedana jer sugeriše da mediji ne mogu prenositi stavove politčkih aktera, odnosno da mogu biti sudski procesuirani i kažnjeni ukoliko ih bilo ko tuži jer su preneli bilo čiji politički stav.

Takav presedan predstavlja ne samo direktan atak na medijske slobode, već i na pravo na izražavanje mišljenja, javnu debatu, politčke slobode i pluralizam. Zapravo, na temelje demokratskog sistema.

Apelacioni sud u Beogradu 14. marta ove godine, odbio je žalbu pravnog zastupnika NDNV-a i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je, po tužbi Đorđa Iskrina iz Novog Sada, na osnovu koje portal Autonomija tužiocu treba da isplati oko 100 hiljada dinara „za naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda“, te troškove sudskog postupka.

Portal Autonomija ovu kaznu treba da isplati zbog teksta objavljenog 17. januara 2017. godine, a u pitanju je saopštenje Demokratske stranke, pod naslovom „DS: Smeniti direktora srednje škole koji odbija prekogranični projekat“. Sud je, naime, protumačio da su delovi saopštenja koji su prepričani u tekstu – stav redakcije, a samo delovi koji su pod navodnicima – kao stranački stav.

Da li mediji posle ovakve presude uopšte mogu da prenose saopštenja političkih stranka, ili nevladinih organizacija, ili Ministarstva unutrašnjih poslova, na primer, ili bilo koje institucije? Ili Apelacioni sud sugeriše medijima da saopštenja mogu prenositi samo u integralnoj verziji – od navodnika do navodnika?

I da li to, onda, znači da u aktuelnoj izbornoj kampanji, na primer, mediji treba da ignorišu stranačka saopštenja? Jer, ko zna kako bi najviša sudska instanca njihovo objavljivanje mogla protumačiti. Kao stav redakcije, možda?

Možemo samo sa žaljenjem da konstatujemo da je pravosuđe koje ne razume ulogu medija i novinara u demokratskom društvu opasnije po društvo čak i od politčkih aktera koji promovišu nasilje, pa i nasilje prema medjima i novinarima, a koji nažalost dominiraju na javnoj sceni Srbije, pre svega zahvaljujući ćutanju pravosuđa”, navodi se saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare