NDNV: DRUŠTVENE BOLESTI NA NASLOVNIM STRANAMA

 
NOVI SAD
Nezavisno društvo novinara Vojvodine nažalost nije iznenađeno daljim sunovratom novinarske profesije i etičkih standarda, kojeg odlikuju, između ostalog, rast govora mržnje, primeri poziva na linč i diskriminacija po raznim osnovama.
“Produkt je to atmosfere i javnog jezika, koje generiše vladajuća elita, ali i dugogodišnjeg upornog odbijanja da se kao društvo i kao medijska sfera iskreno suočimo sa strašnim ratnim, ratnohuškačkim i zločinačkim nasleđem devedesetih.
Danas je izgleda i onaj mali napredak u sferi poštovanja ljudskih prava ostvaren posle dvehiljaditih potpuno poništen, a primetne su i dalje retorgradne tendencije. Logično je to, jer jezive kampanje i napade na političke protivnike, nevladine aktiviste, ljude koji kritički razmišljaju, uvek prate i napadi i pozivi na linč pripadnika nacionalnih i drugih manjinskih, odnosno neprivilegovanih zajednica.
Jučerašnja naslovna stranica tabloida “Srpski telegraf” u kojem se veoma jasno upućuje poziv na linč pripadnika LGBT populacije, uz reprodukovanje brojnih stereotipa, jedan je od drastičnijih, ali svakako ne usamljeni primer promocije nasilja u medijima u Srbiji.
Posebno zabrinjava činjenica da nasilje i mržnja dominiraju upravo u onim medijima koji su čvrsto pod kontrolom vladajuće stranke, što više od svega govori o njenim svetonazorima i namerama”, navodi se u saopštenju NDNV.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare