Nastupio Beogradski kamerni orkestar “Ljubica Marić”

LESKOVAC

U organizaciji Leskovačkog kulutrnog centra održan je koncert „Maska sećanja“ Beogradskog kamernog orkestra „Ljubica Marić“ koji već petnaest godina rada na očuvanju i prezentovanju srpske umetničke muzike za kamerni orkestar. Za koncert u Leskovcu načinjen je suženi izbor dela koja imaju međusobnu interakciju, ali uz želju da se u narednom periodu realizuju još dva koncerta, na kojima bi predstavili i ostale srpske kompozitore. Dela su odabrana tako da na referentan način predstavljaju autore, njihove stilske tendencije, a opet da se u sklopu istog programa dobro slažu, kako bi utisak celokupnog programa bio jedinstven za publiku u celini. Solisti su bili Zoran Anić, gitara i Aneta Ilić, sopran, a dirigent Rade Pejčić. Koncert je pomognut sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i Sokoja. Na programu su bila dela Jugoslava Bošnjaka, Maska sećanja, za gudački orkestar, Vlastimira Trajkovića, Arion, za gitaru i gudački orkestar, Vuka Kulenovića, Raskovnik, te Isidore Žebeljan, Nove Ladine pesme, za sopran i orkestar.

Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“ osnovan je 2006. godine. Orkestar se posebno posvećuje interpretacijama dela srpskih kompozitora svih generacija, počevši od onih najstarijih, pa do generacija sadašnjih studenata kompozicije, čija dela orkestar izvodi sa posebnim entuzijazmom u želji da se mladi i talentovani srpski kompozitori što pre afirmišu kod nas i u svetu. Redovan je učesnik Tribine kompozitora, Festivala KOMA (Koncerti mladih autora), a snimao je muziku za TV film »Maska« po drami Crnjanskog u produkciji RTS-a i bio jedan od protagonista filma, i dr. Ostvario je brojne snimke srpskih i stranih savremenih kompozitora za Radio Beograd i Radio Novi Sad.

Posebno je značajna saradnja koju članovi orkestra ostvaruju u okviru organizacije autorskih večeri srpskih kompozitora: Aleksandra Obradovića, Dušana Radića, Isidore Žebeljan, Katarine Miljković, Nataše Bogojević, Dejana Despića, Mirjane Živković, Svetlane Maksimović, i dr. U 2016. i 2018. godini orkestar je ostvario značajna gostovanja u Austriji i Mađarskoj, gde je u saradnji sa udruženjem KIBu iz Burgenlanda (Austrija), na više koncerata (Beč, Ajzenštat, Obervart, Keseg) predstavio brojne srpske, austrijske i mađarske kompozitore. Od značajnih nastupa u 2017. izdvajaju se koncert u Italijanskom institutu za kulturu, koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu i posebno koncert u Banskom dvoru u Banja Luci, povodom 85 godina rada ustanove. Beogradski kamerni orkestar »Ljubica Marić« dobitnik je nagrade časopisa Muzika klasika za najbolji orkestar u 2018. godini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare