,,Naš svet, naša pravila” u otvorenom pismu zameniku gradonačelnika: Neophodna reforma Saveta za mlade

VRANJE

Povodom imenovanja zamenika gradonačelnika Grada Vranja Milana Ilića, kome pripada resor za kulturu i omladinu udruženja mladih ,,Naš svet, naša pravila” koje se od 2018. godine zalaže za poboljšanje položaja mladih u Vranju u otvorenom pismu istaklo je da mladima potrebno Savetovalište za mlade u Vranju, kao i da Savet za mlade koji načelno postoji nije fukcionalan i dovoljno inkluzivan, te da ne predstavlja autentičan ,,glas mladih”.

Mladi u poslednje vreme kako navode vrlo često ukazuju na probleme mentalnog zdravlja kao i na vršnjačko nasilje, pogotovo u digitalnom prostoru.

,,Naše udruženje već duže vreme zagovara osnivanje Savetovališta za mlade koje bi pružalo podršku mentalnog zdravlja mladih, a dok ovo Savetovalište ne dobije institucionalno rešenje, mi kontinuirano pružamo psihološku podršku mladima u vidu besplatnih psiholoških sesija sa stručnjakinjama u ovoj oblasti. Mladima u Vranju je neophodan prostor u kojem bi imali prilike za razvoj i aktivaciju. Osim gradonačelnika Vranja koji je naglasio potrebu osnivanja ovakvog prostora, novi premijer, Miloš Vučević, je to takođe naglasio i u svom ekspozeu. Nadamo se da će za vreme Vašeg mandata ovakav jedan prostor, po standardima mladih, biti otvoren i u Vranju”, navode iz NSNP-a.

Ističu da iako načelno postoji, Savet za mlade nije funkcionalan i ne odražava autentičan glas mladih. Njegov rad kako navode nije dovoljno javan ni inkluzivan, te na ovaj način žele da istaknu potrebu reforme Saveta za mlade.

,,S obzirom na to da će na narednoj sednici Skupštine grada biti reči o novom mandatu Saveta za mlade, apelujemo da ovaj Savet mora da bude inkluzivan, što znači da treba da uključi sve relevatne aktere omladinske politike, poput udruženja mladih i za mlade, ali i mlade iz svih društvenih kategorija (srednjoškolce, studente, mlade roditelje, NEET mlade, mlade iz osetljivih društvenih grupa, mlade sa invaliditetom, mlade pripadnike nacionalnih manjina itd.) kako bi se obezbedila adekvatna reprezentativnost i legitimitet ovog važnog tela. Da bi se mladima pružila prilika za razvoj, mora da im se pruži prostor i u gradskom budžetu”, kažu iz NSNP-a.

Kako navode srećni su što su nakon njihove zagovaračke kampanje, prvi put dodeljivana sredstva iz gradskog budžeta udruženjima koja se bave mladima, i sa ovakvom praksom treba da se nastavi. Međutim, da bi ovakva udruženja mogla da budu održiva i da u svojim programima uključe veći broj mladih, treba povećati ova sredstva i dati priliku za razvoj snažnog omladinskog civilnog društva u Vranju.

Takođe, podsetili su na trenutan položaj mladih pre svega na to da 85 odsto mladih prema njihovim istraživanjima želi da napusti grad. Više od polovine mladih kao glavni motiv za odlazak iz grada navodi bolji životni standard, na drugom mestu je potraga za poslom (oko 25 odsto mladih) i obrazovanje (12,1 odsto). Kao najveće probleme, mladi u Vranju prepoznaju nezaposlenost (52,6 odsto) i zdravstveni sistem (39,5 odsto), a sledi nedovoljno prilika za razvoj znanja i veština (35,6 odsto) i korupcija i kriminal (29,9 odsto).

,,Kontinuirani dijalog i saradnja je neophodna kako bismo zajedno pristupili rešavanju problema mladih i u konačnici učinili Vranje grad po meri mladih”, navodi se u otvorenom pismu upućenom Iliću.

NsnpdijalogVR-18.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare