Narodni pokret Srbije – Leskovac: “Tragom srpske prošlosti –  Večita borba za OSLOBOĐENJEM”

LESKOVAC

U krvi našeg naroda oduvek je ležala TEŽNJA ZA SLOBODOM, navodi Narodni pokret Srbije – Leskovac u saopštenju koje objavljujemo u integralnoj verziji.

 “Prvo oslobođenje male orijentalne turske kasabe na obali reke Veternice,  Leskovac je nakon 423. godina mučnog života pod Turcima dočekao 24. decembra (11. po starom kalendaru) 1877. godine.

Nakon toga, usledio je Veliki rat (poznatiji pod imenom Prvi svetski rat) i ulazak srpske vojske u oslobođeni Leskovac 7. oktobra 1918. godine. To je datum čije se obeležavanje godinama zaboravljalo, usled ideologije koja je preuzela vlast tridesetak godina kasnije, stavivši u prvi plan oslobođenje grada u Drugom svetskom ratu 11. oktobra 1944. godine. Neka današnji datum predstavlja podsetnik na oba datuma oslobođenja Leskovca, na sve žrtve koje su stradale u ratovima kroz koje je Leskovac prolazio kako bismo oslobodiocima odali počast! Neka im je večna slava!

Oslobođenje od Turaka, Bugara i Nemaca, Leskovac je dočekao u 19. i 20. veku kao jedan od najvećih zanatskih i trgovačkih centara u Srbiji. Danas je to grad čija je „Zelena zona“ uništena izgradnjom firmi za automobilske delove poput Yure, Aptiva i buduće kompanije Erenli, zloupotrebom državnih subvencija radi otvaranja firmi koje ne samo što zagađuju životnu sredinu, već uništavaju zdravlje svojih zaposlenih, uz loše uslove rada i isplaćivanje najnižih zarada. Naša deca, fakultetski obrazovana, imaju samo dve opcije u svom rodnom gradu: da rade u ovakvim firmama ili da masovno napuštaju svoje roditeljske domove i odlaze u tuđinu. Sve je ovo rezultat politike vodeće kolacije i vladajuće SNS partije.  Suočeni smo sa masovnim pražnjenjem juga Srbije. Tokom poslednjeg popisa stanovništva Republike Srbije iz 2022. god Republičkog zavoda za statistiku, povrđeno je da je Leskovac ostao bez više od 18.330 stanovnika, što predstavlja pad od čak 12.7 procenata. Odgovor vodećeg čoveka SNS-a, dr Gorana Cvetanovića, bio je u njegovom maniru – izbegavanje odgovornosti, uz opravdavanje ovog strašnog podatka time da se u ovom gradu broj stanovnika nije smanjio za 18.330, već je, navodno, mortalitet godinama veći od nataliteta.

Kako je vodeća koaliciona politička vlast u Leskovcu za 10 godina uspela da pretvori nekadašnji Srpski Mančester u „evropski Bangledaš“?! Navešću par primera u kojima se ogleda njihova maliciozna i sebična namera.

Jedan od primera je kompanija Erenli. U poslednje vreme, u medijima se više ne spominje njeno otvaranje. 22. oktobra 2021.  godine, bez naknade joj je dodeljeno državno zemljište od 67.469 metara kvadratnih u Leskovcu, radi izgradnje proizvodnog objekta za sisteme za tečnu cirkulaciju u automobilskoj industriji. Otvaranje ove firme odlaže se već pune dve godine. Ugovorom je predviđena obaveza korisnika (kompanije Erenli) da u vezi sa investicionim projektom uloži 16,6 miliona evra i zaposli 338 radnika na neodređeno vreme. Projekat je završen, radnici i dalje nisu zaposleni!

Ali, to nije jedini i najveći problem. Ukoliko ste se prijavili za ovaj posao, trebalo bi da budete blagovremeno upoznati sa kancerogenim posledicama koje se javljaju prilikom obrade kaučuka u proizvodnji koju Erenli nudi. Prema najnovijim istraživanjima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), zatim američkih i turskih laboratorija (čiji su rezultati javno dostupni na sledećim adresama: https://occup-med.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12995-015-0075-4 ; https://www.eratas.com.tr/kaucuk-imalatinda-is-sagligi-guvenligi/ ), RAK KOŽE, usled udisanja kancerogerene prašine prilikom obrade kaučuka, odnosno proizvoda od gume,  jedna je od najizvesnijih nuspojava rada u industriji gume! To važi i za sve ostale firme (Yura, Aptiv) u kojima ne postoji zaštita na radu i gde državna inspekcija rada nije nijednom odgovorno istražila i rešila probleme sa kojima se radnici pomenutih kompanija svakodnevno suočavaju.

Dakle, u danu kada se sećamo na pretke – neustrašive borce koji su dali svoje živote kako bi građani Leskovca živeli slobodarski, šta bismo im mi, njihovi potomci, bez stida i trunke straha i srama mogli poručiti?! Sećajući se na naše junake, borce u svim oslobodilačkim ratovima, moramo da ispoštujemo ono što su nam ostavili u amanet – da se držimo jedni drugih, čuvamo veru, porodicu i otadžbinu!

Borićemo se dok se nepotističko stranačko zapošljavanje ne zaustavi i NEĆEMO DOZVOLITI DA NAM DECA BUDU ROBOVI OVE VLASTI! Hemingvej je to zvao HRABROST U DOBA NEVOLJE!

Zato nam je cilj da na predstojećim izborima stupimo u borbu za oslobođenje Leskovca  radi svetlije budućnosti naše dece i unučadi. ŽIVEO SLOBODAN LESKOVAC! ” navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srbije – Leskovac. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare