Narodni muzej obeležio 71. godišnjicu

LESKOVAC

U leskovačkom Narodnom muzeju održana je svečana sednica povodom 71. godine od osnivanje ove ustanove.

Predsednik Upravnog odbora muzeja Dejan Antić, koji je, između ostalog, ukazao na ispravnost odluke o osnivanju u 1948. godini, jer je odabran pravi način i put da se sa civilizacijeske vetrometine skolen i sačuvaju od zaborava materijalna, duhovna i kulturno-istorijska baština leskovačkog podneblja.

„Muzej je u međuvremenu postao ustanova vrhunskog kvaliteta u oblastzi negovanja kulturno-istorijske tradicije i čuvanja značajnih materijalnih i nematerijalnih ostataka jednog područja. Što se aktivnosti u prethodnih godinu dana tiče, mogu reći da je realizacija bila iznad očekivane. Kao posebno važnu bih izdvojio realizaciju izložbe „Srbi i Francuzi – braća po oružju“ koja je otvorena u Kulturnom centru u Parizu, završetak druge faze stalne postavke, kao i aktivnosti povodom obeležavanje 70 godine muzeja. Takođe, nezaobilazna je i izložba „Ratni put Moravske divizije“, otvorenoj najpre u galeriji muzeja u Leskovcu, a zatim u Galeriji RTS-a u Beogradu, galeriji Narodnog muzeja u Vranju i u Domu vojske Srbije u Nišu. Tu je i prva taktilna izložba u Srbiji, prekogranična saradnja Srbija – Bugarska, kao i naučni skup „kulturno-istorisjka baština juga Srbije“.

Antić je dodao i da svih ovih rezultata ne bi bilo da nije bilo razumevanja i podrške od lokalne samouprave.

Izveštaj o radu u prethodnih godinu dana podnela je i direktorka muzeja Mira Ninošević, koja je rekla da je Leskovac postao prepoznatljiv na kulturnoj mapi Srbije i po svom muzeju.

„Tome su svakako doprinela svest ljudi ovoga kraja Republike Srbije o potrebi očuvanja, proučavanja i prezentacije kulturno istorijske baštine, ali i uposlenici Narodnog muzeja koji su svojim posvećenim radom i brižljivim odnosom prema poverenim i prikupljenim istorijsko-umetničkim predmetima gradili status i renome koji danas imamo u Srbiji. Svemu tome potvrda su i nagrade koje je naš muzej dobio prošle godine.“

Na ovoj sednici promovisana je 59. sveska Leskovačkog zbornika, gde je govorio dr Vujadin Ivanišević, dopisni član SANU.

Muzej je za sedam dana u okviru manifestaciji „Muzeji Srbije za 10“ imao 6.656 posetilaca, a od toga u Noći muzeja 2.500. Realizovane su ukupno 23 izložbe, od toga tri muzejske i 16 gostujućih, sa ukupno je 5.800 posetilaca. Ukupan broj posetilaca Narodnog muzeja u Leskovcu od maja 2018. do maja 2019. je 19.510, što je znatno povećanje u odnosu na ranije periode.

U prethodnih godinu dana pripremljena su 29 projekata kojima je muzej konkurisao za sredstva kod Ministarstva kulture i medija Republike Srbije, Balkanskoj mreži muzeja, ali i IPA fondu Evropske unije za prekograničnu saradnju Srbija – Bugarska. Od toga, odobrena su sredstva za realizaciju 11 projekata, četiri su realizovana u 2018, dok se za tri projekta u okviru projekta „Heterotopija“ očekuje realizacija u 2019/2020. godini. U 2019. godini od strane Ministarstva kulture i informisanja odobrena su sredstva za realizaciju četiri projekta.

U okviru svoje društvene aktivnosti u sredini u kojoj deluje Muzej je bibliotekama školama i domovima kulture u regionu donirao po 43 knjige iz bogatog fonda sopstvene izdavačke delatnosti. Tridesetak kulturnih i obrazovnih institucija iz regiona dobilo je ukupno 1290 publikacija.

Muzejske zbirke su obogaćene za 1207 predmeta, a oformljena su Zbirka epigrafskih i kamenih spomenika i zbirka Književne zaostavštine. Urađena je konzervacija i restauracija 524 predmeta za izložbe „Ratni put Moravske divizije“ i „Čuvari kulturne baštine – 70 godina“, kao i konzervacija novca sa nekropole u Maloj Kopašnici i 60 predmeta sa Caričinog grada.

Održano je 48 edukativnih muzejskih radionica, od toga devet inkluzivnih, za decu sa invaliditetom. U okviru obeležavanje Dečje nedelje, periodu od 1. do 6. oktobra vrata Narodnog muzeja i Dečijeg muzejona bila su otvorena za svu decu, a Stalnu postavku muzeja i Gradsku kuću posetilo je 520 dece. Povodom uskršnjih praznika 2019. održana je manifestacija „Zlatno jaje“ posvećena deci od pet do osam godina.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
win
win
4 godine pre

Muzej tokom perioda vrsenja vlasti naprednjaka belezi zapazene rezultate. U Parizu je zapisan jedan takav. Dobiijao je i brojne nagrade, kako sama ustanova, tako i istaknuti strucni pojedinci zaposleni u muzeju. Toliko vidljivih projekata je realizovano na zadovoljstvo gradjana Leskovca koji se vracaju u muzej posle vise decenija.