Narodna stranka : Čime je kupljeno ćutanje Gorana Cvetanovića do likvidacije „Džinsija”?

LESKOVAC
Čime je to ovaj strani investitor zaslužio da je gradska vlast gurala ispod tepiha ogromne dugove koja je ova firma ostavila građanima Leskovca i tolerisala katastrofalno ponašanje prema radnicima. Da li je investitor nečim zadužio Gorana Cvetanovića?. pita u saopštenju Gradski odbor Narodne stranke.


“Pitanje za čelnike Grada Leskovca, kako to da u ,, zlatnom dobu počinju otpuštanja radnika i pored svih subvencija koje država odvaja iz budžeta ? Dokle će trajati taj trend ? Setimo se da je otpušteno 70 radnika u Vlasotincu iz fabrike ,,Gruner“
Koliko dugova prema javno-komunalnim preduzećima ima ,,Džinsi“? Koliko će to koštati grad Leskovac ? Da li radnici stvarno ne treba da brinu i iz kog fonda će biti isplaćene zaostale zarade ?
Zašto čelnici grada nisu blagovremeno odreagovali, iako je bilo očigledno da preduzeće ima velikih finansijskih problema u servisiranju dugova prema javnim preduzećima i platama radnika, koje su kasnile i koje kasne već više od par meseci?
Kako to da se firma koja je godinama poslovala na ivici zakona, koristiće sve mehanizme i anomalije zakona, uspela da umakne vlastima u Leskovcu?
Primer izbegavanja plaćanja poreza je ulaz sirovina i materijala pred kraj fiskalne godine, a smanjeni izlaz robe, što dovodi do fiktivnog negativnog bilansa u poslovanju, kako bi se namerno dobilo oslobađanje poreza od države.
Pitanje za čelnike grada, zašto je izostala reakcija kada je rukovodstvo fabrike Džinsija imalo u kontinutitetu loš odnos prema radnicima, tako da su u većini bili mobingovani, isti otpuštani prilikom povratka sa bolovanja, pa i trudničkog, kao i neadekvatno produžavanje ugovora od po mesec dana, što dovodi do efekta držanja radnika u konstantnoj neizveznosti za sigurnost posla?
Kako to da je u firmi toliki niz godina bio zabranjivan i osporivan bilo kakav sindikalni rad i drugi vid samoorganizovanja radnika?
Da li političari koji vode naš grad i našu zemlju, smatraju da će na stotine porodica da padne na teret budžeta?
Koliko ustupaka je kompanija Džinsi dobila od grada u vidu subvencija i poslovnog prostora?
Šta je bilo sa onim novim radnim mestima koje je rukovodstvo „Džinsija“ zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obećavalo u predizbornim kampanjama.

Pozivamo sve one koji su u više navrata svečano otvarali jednu te istu fabriku, Nebojšu Stefanovića, Gorana Cvetanovića, Aleksandra Vučića da sada i svečano zatvore fabriku i narodu odgovore na sva ova pitanja koja Narodna stranka postavlja”, navodi se u saopštenju. (kraj) LJS/SA.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Struželo
Struželo
10 meseca pre

Faraon je sve dogovorio sa vlasnikom firme za dobar kajmak,davao im je sve što su poželeli,na štetu radnika!

Pravda
Pravda
10 meseca pre

U ovoj situaciji treba biti objektivniji i informisaniji a sve sto pise je tacno i pitanje je zbog cega se zmurilo. Radi korektnosti moram podsetiti ili obavestiti da je Jeanci u Leskovac dovela garnitura DS-a i G 17 koja je tada bila na vlasti u Leskovcu i dala im pogon u Leteksu, uz obecanje da ce im pripremiti prostor izmedju sadasnjeg Falkea i bivseg Lerca za novu fabriku o trosku drzave.Radovi su izvodjeni od strane “preobracenog” lokalnog izvodjaca koji je posle toga nastavio da radi u drugim zemljama, setice se vec neko o kome se radi. Nakon smene vlasti odmah je isporucena faktura za radove na pripremi zemljista od nekih 400.000 eur ( informacija od Jeancija) i naravno odmah problemi jer tako nije “dogovoreno” u Istanbulu gde su 2011 putovali predstavnici vlasti a sada vlasnici poznatih firmi, ugostiteljskih objekata a o donetom “iznosu” i predatom centrali se dugo pricalo po gradu i trebalo bi neke druge sluzbe da se pozabave i onda je logicno sta se sve desavalo nakon promene vlasti ” sustina je ista , sve ostalo su nijanse”. Gospoda iz Turske su dosla ovde jer su ih u tom momentu radnici kostali u Turskoj u nerazvijenom podrucju preko 350 eur a u Leskovcu su ih dobijali za 17.000 dinara odnosno cak i manje od nominalne miinimalne zarade tj. za nekih 150 eur. Njihovi prvobitni planovi su bili otvaranje fabrike u Novom Pazaru ( logicno) ali nakon konstatacije da radnice-krojacice nece da rade za ovu platu vec traze minimum 0.90 euro centi po paru pantalona, odluka pada na Leskovac, razumljivo iz kojih razloga a njihove farmerice su se tada prodavale po ceni od 18.000 dinara, znaci jedne farmerice, plata za ceo mesec, sa kusurom.To opravdava nelogicnost da se siju farmerice u Leskovcu a na tzv “pranje” salju u Novi Pazar pa nazad u Leskovac.Nakon toga i u ime “dogovora” krece prica sa pogonom u Krupnju gde ljudi nece da trpe vec opisano ponasanje i izivljavanje i naravno pogon je “nerentabilan”. Bitno je analizirati i strukturu zaposlenih i imovno stanje a ne samo se zaklanjati iza vec ustaljenih floskula ” da je ovo jedini izvor prihoda i da nema od cega da se zivi” jer veliki deo radnika je sa strane koji je zapostavio svoja imanja po selima a vecina su zene, mladje i radno sposobne koje nece da se bave poljoprivredom i postaju radnice i njima su odgovarali ovakvi uslovi (zdravstveno i socijalno, penzijsko). Svi koji su ujutru ili oko 14 sati prolazili pored Jeancija u Solunskih ratnika mogli su da izbroje svakodnevno preko dvadesetak automobila a priznacete da se isti ne voze sa 17.000 dinara platama a ko je posecivao isti pogon morao je proci pored “pecurke za pusace i pepeljare sa stotinama opusaka skupih cigareta koja ista primanja ne dozvoljavaju. Kao sto biva ovde ce najgore proci cist proleterijat a ostali ce se vratiti odakle su dosli ako ih vec stranka ne udomi.Bez prave industrije nema napretka i tome treba teziti a ne od fabrika praviti kafane, hotele i trzne centre za bagatelne pare.

miki
miki
10 meseca pre

Treba postaviti pitanje odgovornosti. Da se podvuče crta, da se bar izvuku pouke iz ovog slučaja, Da se ovakve greške više ne ponavljaju, a da se odgovorni kazne, bar da više ne donose pogrešne odluke.
Inače, leskovačko preduzeće “Drvopromet”, koje je upošljavalo cca 300 radnika, je prodato, a država nije mogla da pomogne da prevaziđe probleme u poslovanju.

Nikola
Nikola
10 meseca pre

Propali radikali,zavide domacim uspesnim ljudima i spoticu ih,a forsiraju svoje kriminalce,belosvetskom olosu se dele subvencije,grlio je Vucic Tanera,vlasnika Dzinsija,uzo turcin lovu od nas,nasu lovu,nije to Vucicev novac,on para nema ima Srbija,dok se nije dokopao vlasti imao je samo siguran obrok u skupstini.Tako ti i treba narode lad covek bez ikakvog privrednog iskustva radi sa zemljom sta mu padne na pamet,a pamet mu nije jaca strana.Pogledajte ko je bio ministar privrede,pulen Arkanovog potrcka,Palme,Rade Basta,mislio covek zeznuce ruse izvesce iz Ukrajine biljni sir a predstavice ga kao mlecni iz Srbije,zamislite tog genijalca.
Nema razvoja preko noci,fabrike se grade desetinama godina a ne da placamo belosvetski olos.To sto ovaj nerazumni predsednik,besposlicar radi to je za verovali ili ne.