Narodna poslanica Tamara Milenković Kerković boravila u Dohi kao deo evropske interparlamentarne delegacije

NIŠ

Narodna poslanica iz Niša Tamara Milenković Kerković na poziv katarske Vlade boravila u Dohi kao deo evropske interparlamentarne delegacije, saopšteno je danas.

“Narodna poslanica Tamara Milenković Kerković na poziv Vlade Katara je od 1. do 4. oktobra boravila u Dohi, katarskoj prestonici i domaćinu skorašnjeg Svetskog fudbalskog prvenstva kao deo parlamentarne delegacije više evropskih zemalja. Milenković Kerković je kao član skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja i smanjenje siromaštva bila deo delegacije poslanika više evropskih parlamenata – Italije, Francuske, Velike Britanije, Irske, Finske i Rumunije a cilj posete je bilo upoznavanje sa promenama u položaju radno- pravnog statusa stranih radnika zaposlenih u Kataru nakon masivne kampanje mnogih zemalja o kršenju prava stranih radnika u ovoj nsjbtže rastućoj svetskoj ekonomiji.
Sa kolegama poslanicima i senatorima iz sedam evropskih parlamenata prog. Milenković Kerković je tokom posete obavila razgovore sa vrhom državne administracije Katara, međunarodnim i nacionalnim organizacijama na temu položaja stranih radnika, kao što su obišli i specijalno izgrađena naselja u kojima je smešteno desetine hiljada radnika iz najsiromašnijih zemalja Azije i Afrike kojih je u Kataru više od 1,5 miliona.
Specifičnost Katara kao treće zemlje u svetu po zalihama i izvozu prirodnog gasa, najbrže rastućeg finansijskog i graditeljskog centra Bliskog istoka, sa najvećim BDP po svakom od 300 hiljada državljana (130.000 dolara) je da broj stranih radnika pet puta veći od broja stanovnika. Sve do 2017.god. ovim su siromašnim radnicima, pored niskih primanja, običajnim Kafala pravilima bila uskraćena gotovo sva prava – bez dozvole poslodavca nisu mogli da menjaju posao, kao ni da napuste zemlju, bili su bez penzijskog i zdravstvenog osiguranja i bez elementarne zaštite od teških uslova rada u ekstremno visokim temperaturama, bez osiguranja za povrede i smrt na poslu. Zahvaljujući saradnji Međunarodne organizacije rada (ILO) sa Vladom Katara počelo je od 2017 god. uvođenje novog zaštitnog radnog zakonodavstva i ukidanje Kafala sistema, normiranje minimalne zarade, slobode promene poslodavca i kretanja radne snage, zabrana rada u u vreme najviših temperatura, obezbeđenje troškova hrane i smeštaja, zdravstveno osiguranje i stvaranje državnog Fonda za obeštećenje zaposlenih i njihovih porodica od povrede i smrti na radu.
U razgovorima sa članovima ILO, sa ministrom rada Katara dr Al Marnijem, generalnim sekretarom Društva Crvenog polumeseca Al Hamadijem, generalnim sekretarom Nacionalnog komiteta za ljudska prava dr Al Džamalijem i drugim visokim zvaničnicima, Dveri su pokazale kapacitet spajanja Istoka i Zapada i ukazale na potrebu širenja radno-pravnih standarda uporednog prava i zaštite porodičnog života zaposlenih kao sledećeg koraka u razvoju nacionalnog radnog prava ove brzorastuće ekonomije.
Domaćini su članovima interparlamentarne delegacije prikazali i poslednje pripreme za organizaciju Svetskog fudbalskog prvenstva i prikazali sva tehnička dostignuća i vrhunske kapacitete jednog od novoizgrađenih stadiona u Dohi na kome će se prvenstvo održati.
Prof. Milenković Kerković učestvovala je na završnoj Konferenciji za medije Delegacije evropskih parlamenata održanoj na kraju rada 4.10. uz veliko interesovanje medija. Ona je u ime čitave evropske delegacije istakla potrebe uzajamne saradnje Istoka i Zapada uz uvažavanje tradicionalnih vrednosti svakog društva a uz primenu uporedno-pravnih standarda zaštite prava zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare