Napravljen Odbor za spas planine Venčac

ARANĐELOVAC

Uništavanje planine Venčac, čiji mermer i mermerisani krečnjak završavaju u podlogama za puteve, više nećemo gledati skrštenih ruku, poručili su meštanji Banje kod Aranđelovca.

U tom mestu je, kako je istaknuto, pre oko mesec dana počela ubrzana eksploatacija kamena na lokacijama Krečana i Vinogradi.

Mi vidimo kako pred našim očima propadaju naše kuće, ljudi već razmišljaju o seobi, jer od buke i prašine ne može da se živi, a da ne pričamo o deponijama jalovine koje nastaju oko naših kuća i presušivanju izvorišta vode, rečeno je na skupu meštana Banje na kome je formiran Inicijativni odbor Za spas Venčaca.

Inicijativni odbor je u svom prvom saopštenju obavestio javnost da meštani ovog dela opštine Aranđelovac podnose desetogodišnji teror vlasnika brojnih kamenoloma na Venčacu i da taj “zulum više ne mogu i neće da trpe”.

Od danas pa ubuduće preduzimaćemo sve zakonske i ustavne mogućnosti, uključujući i građansku neposlušnost, da sprečimo propast naših domaćinstava i imovine, koju smo stekli velikim trudom i odricanjima ne samo naše, već i brojnih generacija naših predaka, navodi se u sopštenju.

Inicijativni odbor upozorio je predstavnike nadležnih opštinskih i republičkih organa da ozbiljno shvate koliko je opasno ugrožen opstanak Venčaca i svih meštana okolnih sela i pozvao ih da pošalju svoje predstavnike na hitan sastanak sa Inicijativnim odborom Za spas Venčaca koji će biti održan u subotu, 16. aprila, u 18 sati u Mesnu kancelariju sela Banja.

Pozivamo predsednike svih političkih stranaka u Aranđelovcu, nosioce sedam izbornih listi, za koje smo glasali na izborima 3. aprila, kao i sve medije u Aranđelovcu i Srbiji da dođu na ovaj sastanak, radi razgovora o budućnosti meštana Banje i Venčaca, navodi se u saopštenju.

Inicijaivni odbor je najavio da će zbog loših iskustava sa predstavnicima opštine Aranđelovac u subotu, 23. aprila od osam do 20 časova organizovati blokadu saobraćajnice kod skretanja prema arheološkom lokalitetu Dvorine, o čemu je obavešteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare