Bez urednika 600 medija

BEOGRAD

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je danas da više od 600 medija, upisanih u bazu Agencije za privredne registre, nema podatak o glavnom uredniku.

Po podacima Agencije za privredne registre, koji su dostavljeni UNS, registrovano je 1.978 medija sa podacima o glavnom uredniku i oni su se uskladili sa Zakonom o javnom informisanju.

U avgustu prošle godine u registru APR bilo je upisano 2.608 medija, što znači da 630 medija koji su upisani u APR nema podatke o glavnom uredniku.

Od tog broja najviše je dnevnih i periodičnih novina – 476, bez urednika je 77 radio programa i 30 televizija.

U saopštenju se navodi da tri servisa novinskih agencija nemaju upisane urednike, a za čak 111 medija koji se vode kao “ostalo” i “nedefinisano” rubrika “glavni urednik” u APR je prazna.

Prema podacima APR, povećanje broja medija u odnosu na prošlu godinu zabeleženo je kod internet portala.

Prošle godine bilo ih je 850, a u aprilu ove godine u bazi APR je 916 portala kojima je upisan glavni urednik.

Do donošenja Zakona o javnom inforisanju i medijima 2014. godine mediji su upisivani u Registar javnih glasila, a novim zakonom propisano je da će svi mediji po službenoj dužnosti biti upisani u Registar medija u APR.

Novim zakonom je propisan rok od šest meseci u kojem je izdavač medija bio dužan da prijavi podatke koji nisu bili propisani kao predmet registracije prema ranije važećim propisima, navodi UNS.

U Ministarstvu kulture ističu da se pridržavaju odredbe da medijima koji nisu upisani u registar po zakonu ne dodeljuju sredstva za projektno sufinansiranje medija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare