Najviše turista dolazi iz Bugarske, ali na ulicama Niša čuju se i drugi strani jezici

NIŠ

 Prema rešenju Minstarstva turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Niš je s pravom dobio prvu kategoriju turističkog mesta, jer na osnovu procene više parametara, između ostalog prema broju turista i noćenja, spada u najrazvijenije turističke destinacije u Srbiji.

     Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januara do oktobra 2022. godine, kao i prethodnih godina najveći broj turista koji posećuje Niš – dolazi iz Bugarske. Niški hoteli i restorani su već su mesecima unapred rezevisani za susede koji rado provode novogodišnje praznike našem gradu.

     Osim gostiju iz Bugarske, u prvih deset zemalja iz kojih su turisti posećivali Niš su –  Nemačka, Rumunija, Turska, Grčka, Mađarska, Severna Makedonija, Slovenija, Poljska i Ruska federacija.

    „ Ovu listu od 10 najbrojnijih, možemo dopuniti i podacima iz ankete koju Turistička organizacija Niš sprovodi u svojim info centrima, koja govori da Niš posećuju u manjem broju i turisti iz Francuske, Austrije, Belgije, Kine, Holandije, Španije, Švedske, Irske, Portugala, SAD i dalekog Meksika“, kažu u Turističkoj organizaciji Niš.

    Što se tiče ukupnog turističkog prometa za prvih deset meseci, posebno je interesantno da je ukupan broj noćenja povećan za čak 20 posto, što pokazuje da su turisti tokom 2022. godine produžili svoj boravak u Nišu u odnosu na prethodne godine.

     Niš je od januara do oktobra posetilo 115.000 turista, što je za 74 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

     Sa ovakvom posećenošću, Niš je na četvrtom mestu među gradovima u Srbiji. Na prvom mestu je Beograd, sa 967.000 turista, na drugom Novi Sad sa 182.000, a na trećem Subotica sa 148.000 turista.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare