Najveći problem slepih i slabovidih osoba je kako doći do posla

NIS

Položaj slepih i slabovidih osoba je sada, generalno posmatrano, mnogi bolji nego što je bio pre 70 godina jer su se i prilike u društvu  promenile, ali u odnosu na pre nekih desetak godina ima pomaka u smislu da je zakonska  regulativa dobra, da Srbija ima dobre zakone ali je loše slaba primena istih u praksi. Svake godine pričamo istu priču jer se malo toga menja na bolje, a to je da slepe i slabovide osobe i dalje spadaju u teže zapošljivu kategoriju stanovništva“, kazala je Jelena Stojanović, potpredsednik Saveza slepih Srbije koja je prisustvovala obeležavanju jubileja, 70 godina rada Organizacije slepih u Nišu. Jubilej je obeležen svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Niš, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici Saveza slepih Srbije. Svih ovih 70 godina misija Organizacije slepih je slična ili gotovo ista, a to je da pruži svakovrsnu pomoć članstvu sa teritorije grada Niša, Doljevca, Gadžinog Hana i Svrljiga u zadovaljavanju njihovih socijalno psiholoških potreba i pružanju pravne pomoći ali i kulturnih sklonosti, istako je mr Nenad Radenković, predsednik Organizacije slepih Niš

           Stojanović je dodala da slični problemi postoje i u obrazovanju.

              „Inkluzija u  obrazovanju nije još zaživela na pravi način. Učenici i studenti i dalje imaju problem  sa nabavkom literature. To jeste malo promenjeno u smislu da je Zakonom o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja uvedeno to da je škola i izdavač dužna da prilagodi udžbenike potrebama marginalizovane grupe dece, ali se i dalje kasni sa time. Deca po dva do tri meseca od početka školske godine nemaju odgovarajuće udžbenike“, istakla je Stojanović naglašavajući da Savez radi na tome da se što više radi na tome da se knjige prevedu na Brajevo pismo ili da se snime u audio obliku.

              „Postoji problem i kada je u pitanju sistemsko  i kontinuirano finansiranje organizacija osoba  sa invaliditetom od lokalne do lokalne samouprave“, dodala je Jelena  Stojanović navodećo kao primer dobre prakse čonjenicu da je grad Niš u tom pogledu otipao korak dalje i ove godine za udruženja osoba sa invaliditetom izdvojio 22 miliona dinara.

              Mr Nenad Radenković je dodao da se Organizacija trudi da svom članstvu pomogne u rešavanju prava iz radnog odnosa, stambenih  odnosa, prava na pomogala, prava iz sistema socijalne zaštite i svih pravnih pitanja za koja oi imaju potrebu.

              „Slepe i slabovide osobe imaju uglavnom iste probleme gde god da žive“, dodaje mr Nenad Radenković. „To su ostvarivanje prava na pomagala, nabavka literature za studente i učenike, a najveži problem svuda je zapošljavanje. To je nešto gde najteže prolazimo“.

               Radenković je ukazao i na problem arhitektonskih barijera.

             „Taktilne staze se postavljaju i ima ih dosta u gradu, ali  moraju da budu takve da tačno obeleže pešećki prelaz, autobusko stajalište, ulaz u svaku instituciju koja je od značaja za slepe i slabovide osobe“, kaže Radenković.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x