Najveći broj osmaka opredelio se za test iz biologije

NIŠ

 Učenici osmog razreda su se do 31.decembra izjašnjavali koji predmet žele da polažu na trećem testu na maloj maturi. Birali su između geografije, istorije, biologije, hemije i fizike. Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za test iz biologije, njih  38 odsto. Sledi zatim geografija za koju se opredelilo 28 posto osmaka. Istoriju na maloj maturi želi da polaže 16 odsto učenika, a dalje slede hemija  koju je zaokružilo 9 odsto i fizika sa 8 odsto učenika.

                        U narednom periodu, ukoliko neko iz određenih i opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da se prijavi, ne treba da brine, imaće mogućnost da to obavi u školi od 23. do 27. januara 2023. godine. U tom periodu učenici će moći da provere svoj izbor, a 30. i 31. januara, u školi i da unesu ispravke. Nakon toga, na sajtu „Moja srednja škola“ i neposredno u školi biće objavljena konačna izjašnjenja učenika o testu koji će polagati kao treći na završnom ispitu.

                        Izbor premeta koji će učenici polagati umesto kombinovanog testa zavisi od nekoliko faktora. Učenici su birali predmet koji im najviše „leži“, ali mnogi od njih su se vodili i idejom da izaberu predmet koji su učili samo dve godine zbog smanjenog obima gradiva. U svakom slučaju izbor predmeta koji će polagati je na njima.

                        Proba završnog ispita za učenike osmog razreda biće organizovana u matičnim osnovnim školama 24. i 25. marta. Učenici će polagati test iz srpskog jezika prvog dana, a drugog dana matemtiku i test iz izabranog predmeta.

                      „Probni završni ispit će biti svojevrsna simulacija male mature kako bi se učenici oslobodili treme i savladali tehničke stvari vezane za završni ispit. Istovremeno će proveriti znanje iz predmeta koje polažu tako da do zvanićnog polaganja završnog ispita mogu da profesorima da utvrde znanje iz onih oblasti gde su bili manje sigurni na probnom ispitu“, kažu direktori nekoliko niških osnovnih škola.

                    Oni dodaju da je u dobrom broju škola već počela pripremna nastava za polaganje male mature koja će ove godine biti organizovana od 21. do 23.juna. Inače, nastava za učenike osmog razreda se završava 6.juna tako da im ostaje još dovoljno vremena da se bolje pripreme za malu maturu budući da im od broja osvojenih poena zavisi koju će srednju školu upisati.

                   Nova generacija učenika osmog razreda osnovnih škola polagaće malo izmenjeniji završni ispit, a u planira se izmena kada se rado o trećem testu. Umesto da odgovaraju na pitanja iz pet predmeta sada će rešavati probleme i zadatke samo iz onog predmeta koji su odabrali. Po novom bi se u trećem testu našlo 20 pitanja ali samo iz jednog predmeta.

                  S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare