Najvažnije je da prvake naučite da budu samostalni i poštuju svoje vršnjake

NIŠ

Polazak deteta u prvi razred i školu je  jedan od  najznačajnijih događaja u životu svakog sedmogodišnjaka, ali je isto tako važan digađaj za celu porodicu. Iako sada sva deca prođu obavezni pripremni predškolski program koji im pomaže da se pripreme, roditelji budućeg prvaka su ti koji mogu značajno doprineti da dete u školu krene  sa pozitivnim stavom prema školi, bez straha i pripremljeno za nove obaveze koje ga čekaju. Ono što roditelji mogu da učine to je da mu objasne da će se sada neke stvari promeniti, da razviju kod mališana pozitivan stav prema školi i učenju ali i da će morati da poštuje neka nova pravila.

 „Važno je da roditelji sa detetom rade na tome da ono postane samostalno. Da nauči da se samo obuče, da zaveže pertle na patikama, koliko god to izgledalo čudno sedmogodišnjaci sa tim imaju najviše problema, da samo jede i pije, da odu sami do toaleta. Ukoliko deca ne savladaju ove veštine mogu da steknu zbog nesigurnosti odbojnost prema školi pa iz tog razloga posebno insistiramo na tome da dete pre polaska u školu postane što samostalnije“, kaže Tatjana Ljubomirović, učiteljica u OŠ „Ratko Vukićević“ u Nišu.

                       Dodaje da je isto tako važno da dete savlada i socijalne veštine.

                     „Deca sa usvojenim socijalnim veštinama se lakše uklapaju u kolektiv, a poslaskom u prvi razred sedmogodišnjaci dobijaju nove drugove i učitelja. Važno je da prihvate nove drugove, da se igraju i druže sa njima. Veoma je značajno da nauče da slušaju druge i da ne upadaju jedni drugima u reč. To su neka nova pravila koja donosi novi kolektiv u školi i roditelji bi trebalo da pripreme mališane za to“, dodaje Tatjana Ljubomirović.

                       Prema njenim rečima i u samoj porodici dolazi do nekih promena. Pre svega se radi o tome da roditelji sa detetom formiraju u kući njegovu radnu sobu ili radni kutak.

                       „Prilikom formiranja radnog prostora za dete potrebno je ukloniti sa istog igračke jer je to prostor gde će dete ubuduće raditi i završavati svoje školske obaveze. Važno je da mališani nauče da održavaju uredno radni kutak, da on uvek bude sređen i da se radni sto koristi isključivo za rad“, dodaje Ljubomirović.

                     Roditeljima preporučuje da dete bude uključeno u sve pripreme za polazak u školu. Sada je trenutak kada se nabavljaju udžbenici, kupuje školski pribor i školska torba. Ceo taj proces roditelji moraju da prođu zajedno sa detetom.

                      „Mališani su pokazali da se raduju pripremama za polazak u školu, osebno kada se bira školski pribor. Zbog toga je potrebno dozvoliti detetu da ono samo izabere sveske, olovke i ostali pribor. I školsku torbu, ranac, dete treba da izabere samo ali roditelj mora da bude tu kako bi izabrani ranac odgovarao zahtevima deteta. Mora da bude anatomski zbog pravilnog držanja deteta, ali i dovoljno jak i velik da mogu da stanu sve potrebne stvari. Najvažnije je da dete aktivno učestvuje u pripremama za početak školske godine“, dodaje Ljubomirović.

                     Svakako u ovom periodu ne treba zanemariti ni igru deteta. Deca imaju prirodnu potrebu za kretanjem i igrom i to mora da mu se dozvoli bez obzira na sve obaveze koje ima prema školi.

               „  Prošetajte sa svojim detetom do škole, pričajte sa njim, uvek lepo govorite o učiteljima. Pokažite mu put do škole, pričajte sa njim da vam ono samo pokazuje put do škole, vežbajte sa njim usput orijentaciju, levo. Pokažite mu školsko drvorište gde će provoditi odmore. Upoznajte ga sa preprekama na putu do škole jer će ono, ne retko, i samo morati da pređe taj put“, savetuje Tatjana Ljubomirović roditeljima.                             Često roditelji misle da su deca u obavezi da s polaskom u školu znaju već da čitaju i pišu. Ukoliko dete pokazuje interesovanje za to ne treba ga sputavati u tome, ali ga nikako ne treba prisiljavati da uči da piše i čita. To je zadatak učitelja i on će to obaviti na najbolji način za dete, zaključuje učiteljica Tatjana Ljubomirović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare