Najvažnije ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom

LESKOVAC

 

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je danas prijem za organizacije osoba sa invaliditetom.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja ovog dana je „Dostizanje 17 ciljeva budućnosti kakvu želimo“, među kojima su iskorenjivanje gladi i siromaštva, obezbeđivanje zdravstvene zaštite, inkluzivnog obrazovanja i drugo.

leskovac-invalidi-1

“Ove godine obeležava se destogodišnjica od usvajanja konvecije UN o pravima osoba sa invaliditetom. Za položaj ove grupe naših sugrađana najvažnije je njivo ekonomsko osnaživanje. Zbog toga apelujem na sve poslodavce koji za to imaju mogućnosti da zaposle ljude sa invaliditetom. Dosadašnja iskustva pokazala su da su upravo ove osobe vrlo vreni i odgovorni radnici, dodao je Cvetanović.

Na području grada Leskovca, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ima 379 osoba sa invaliditetom. Od ovog broja, 271 osoba je odmah spremna za rad dok su ostale, iz zdravstvenih ili porodičnih razloga, privremeno sprečene. Prema kvalifikacionoj struktur,i najviše je onih sa trećim stepenom stručne spreme zatim, sa četvrtim, dok je sa sedmim stepenom stručne spreme 13 osoba.

Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje predviđeno je izdvajanje većih iznosa za poslodavce koji zaposle osobe sa invaliditetom, kao i veći broj poena pirlikom ocenjivanja kvaliteta rada poslodavaca.

“Nastojimo da redovno izmirujemo svoje obaveze po pitanju finansiranja projekata vaših udruženja i organizacija. Ove godine za tu namenu iz gradske kase opredeljeno je 34 miliona dinara, a juče je isplaćena i poslednja rata u visini od 4 miliona i 200 hiljada dinara.

Na brizi i konstantnoj podršci koju gradonačelnik i lokalna samouprava pružaju osobama sa inaliditetom zahvalio se predsednik Okružne organizacije slepih i slabovidih Milivoje Đokić.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom  Okružna organizacija slepih i slabovidih lica  po 23. put organizovala je šahovksi turnir za slepe.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare