Najteže operacije kičme kod dece u niškom Kliničkom centru o trošku države

NIŠ

Na Dečijoj hirurgiji Kliničkog centra Niš izvedena je prva  spinalna neurohirurška intervencija kod sedanaestogodišnje devojke koja boluje od deformiteta kičme.

Operaciju je izveo tim hirurga Kliničkog centra u Nišu uz pomoć kolege iz Španije dr Norberto Ventura – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare profesor dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu . Konferenciji je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije profesor dr Vladimir Đukić, kao i lekari iz Niša koji su izveli operaciju i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje profesor dr Sanja Radojević Škodrić.

Prilikom operativnog ispravljanja deformteta kičme postoji rizik od neurološkoh komplikacija.

“Ova tehnika koju mi izvodimo je veoma bezbedna, ali je u sali neophodno prisustvo neurohirurga koji će proveravati da li nisu oštećeni prilikom zahteva neki nervi. Ukoliko on primeti neku neurološku komplikaciju mi možemo odmah da reagujemo i ispravimo to“, objasnio je dr Norberto Ventura.

Kako kaže direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zorana Radovanovića ovo je veliki korak u dečijoj hirurgiji.

“Uspeli smo da odemo korak dalje zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republiškom fondu za zdravstveno osiguranje, ali i našim lekarima koji su želeli da se edukuju, da napreduju i da dostignu svetske standarde. Danas smo potpisali i ugovor o saradnji sa kompanijom koja će nas snabdevati implatantima potrebnim za ovu operaciju koja će raditi sa nama kao i profesor Ventura“.

Radovanović je objasnio da su ovim projektom Klinički centar u Nišu i pacijenti  puno dobiili.

„Pacijneti će sada za nešto malo manje od 10.000 evra u dinarima, naravno, da se operišu, a to u inostranstvu košta oko 100.000 evra. Sada se to završava u Nišu, a lekari su dobili mogućnost da se dalje edukuju, da pomognemo građanima sa ove teritorije jer ima oko 15 do 20.000 budućih pacijenata kojima je potrebna intervencija na kičmi u ovom periodu. Operacije će se sprovoditi o trošku države i porodice pacijenata to ništa neće koštati“.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja profesor dr Vladimir Đukić je naglasio da je u Nišu sada operisao najeminentniji stručnjak u ovoj oblasti u svetu.

„Ministarstvo je ispunilo i drugi zahtev kada se radi o ovakvim operacijama, a to je da obezbedi najsavremeniju opremu za to jer niko od svetskih stručnjaka neće da dođe u Srbiju da se igra sa svojim autoritetom i da sumnja u lekare koji će nakon operacije voditi brigu o ovim malim pacijentima“, kazao je dr Vladimir Đukić. „Doktor Ventura je ovde došao sa punim poverenjem“.

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja dr Sanja Radojević Škodrić se zahvalila hirurgu iz Španije i hirurzima iz Kliničkog centra u Nišu jer su omogućili da ovaj tip operacije ubuduće bude dostupan svim pacijentima u Srbiji.

„Srbija više nije crna rupa na mapi Evrope kada se radi o zdravstvenom sistemu“, dodala je ona. „Uspeli smo za kratko vreme da se nađemo na 20 mestu i time smo omogućili da se steknu uslovi za saradnju sa kolegama iz inostranstva. Svakodnevno se ulaže u savremenu opremu, krenule su nove, savrmene terapije, svakodnevno radimo na uvođenje novih lekova, a sve to su signali kolegama iz inostranstva da smo spremni za saradnju sa njima. I ono najvažnije, svim pacijnetima u Srbiji je od danas ova vrsta operacije dostupna. Republički fond nadoknašuje sredstva za ugradni materijal i ostale troškove lečenja, a lekari iz inostranstva rade besplatno“.

Implante koji se prilikomovakvih operacija ugrađuju obezbedila je kompanija iz Španije koju predstvlja Dragan Škrbić.

„Motivacija za nas da pomognemo našem zdravstvu je u tome da na što bilji način zbrinemo pacijente, ali i da za koju godinu imamo i stručnjake koji će sami raditi ovakve intervencije“, kazao je Škrbić.

Na čelu tima niških hirurga koji su obavili operaciju nalazili su se dr Dragoljub Živković, dečiji hirurg i profesor dr Anđelka Slavković, direktor Klinike za dečiju hirurginu.

„ Pacijenti će ubuduće dobiti mogućnost lečenja koje je na svetskom nivou“, istako je dr Dragoljub Živanović.

“Ovo je izuzetno značajan korak u lečenju pacijenata sa ovim problemom. Velika je procedura i oko pripreme pacijenata, operacije i kasnijeg praćenja pacijenata. Ja se iskreno nadam da ćemo uskoro i mi u Nišu postati Spinalni centar i da će kod nas dolazati i deca iz okolnih zemalja kojima ćemo pomoći“, naglasila je  direktorka Klinike za dečiju hirurgiju profesor dr Anđelka Slavković dr Anđelka Slavković,

Jana se nakon operacije uspešno oporavlja

„Naša porodična agonija trajala je nekoliko godina, a sada sam beskrajno zahvalan svima koji su nam pomogli u ovome. Želim da istaknem da je ovo pravi potez i Ministarstva i Fonda jer su prepoznali da i u ovom delu Srbije ima pacijenata sa ovim problemom i da nam je potreban jedan ovakav centar.“, istako je Goran Panajotović, otac devojčice koja je juče operisana.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ivana
Ivana
2 godine pre

Profesor Dragoljub Zivanovic , doktor zlatnih ruku .
Hvala je malo reci koliko je dobro odradio operaciju mom detetu.Devojcica se sada bavi odbojkom.
Equinovarus stopala