Najstarija niška škola „Učitelj Tasa“ proslavila školsku slavu Svetog Savu i Dan škole

NIŠ

Najstarija niška Osnovna škola „Učitelj Tasa“ obeležila je školsku slavu Svetog Savu i proslavila  istovremeno Dan škole i veliki jubilej, 190 godina od osnivanja. Slavski kolač presekao je Episkop niški Arsenije u sasluženju sveštenstva Saborne crkve. Sečenju slavskog kolača prisutvovali su državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša Darko Bulatović kao i mnogobrojne zvanice iz političkog i javnog života Grada Niša. Učenici škole su za ovu priliku pripremili bogat kuturno-umetnički program.

                      „Sveti Sava je ne samo školska već i slava svih nas Srba i to je vreme da se podsetimo lika i dela i svega onoga što je Sveti Sava učinio za nas, za naš narod, našu crkvu, našu državu“, kazao je Episkop niški Arsenije. „Ali je Sveti Sava pre svega slava škola i dece jer znamo koliko je Sveti Sava učinio na polju prosvete i kao pisac i kao prevodilac, kao  osnivač srpskih manastira, bolnica i škola. Svake godine na ovaj praznik se podsećamo onoga što je Sveti Sava nama dao, šta je  utemeljio. Plodove njegovog rada i dela i danas baštinimo. Prošle godine smo proslavili 800 godina autokefalnosti srpske crkve“.

                     Vladika Arsenije je dodao da lik i delo Svetog Save objedinjuje sve Srbe bez obzira gde se oni nalaze, na kom kontinentu.

                      „Njegov lik i delo čuvaju duhovno jedinstvo našeg naroda. Tako da je ovo prilika da decu u školama podsetimo na vrednosti koje nam je ostavio Sveti Sava“, istako je Vladika Arsenije.

                     Svečanoj akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je još jednom istako  da će  država ali i grad Niš sve više ulagati u mlade talente i u obrazovanje uopšte.

                      „Učitelj Tasa“ je jedna od najstarijih škola u gradu koju je grad i te kako podržao i gde je puno sredstava uloženo kako bi smo stvorili pravi ambijent za decu i učenje. Činjenica da je sve više i događaja i tema i projekata koji su značajni za  obrezovanje i ulaganje u nauku jer smo prepoznali, država pa onda i svi mi, značaj ulaganja u obrazovanje. To je nešto  što nam se vraća kroz razvoj grada i države jer bez ulaganja  u obrazovanje i  nauku nema ni razvoja. Ono što je najznačajnije to je da pružamo  podršku svima onima koji žele da se školuju da ostvare svoje ambicije  u toj oblasti, a onda da stvorimo uslove da oni ostanu ovde i ovde žive. Država na tome mnogo radi, a grad tome daje punu podršku“, istako je gradonačelnik Darko Bulatović.

                  Direktorka škole Radmila Ksrtić ne krije zadovoljstvo zbog toga što se nalazi na čelu najstarije obrazovne ustanove u gradu. Sa puno ponosa ističe da škola ove godine obeležava 190 godina od početka rada.                     „Ponosna sam što ove godine proslavljamo 190 godina naše škole. Najstarija smo škola u gradu i to nas čini još ponosnijim. Poslednjih godina postižemo odlične rezultete, završena je digitalizacija, sve učionice imaju kompjutere, imaju projektore, deca upotrebljavaju digitalneudžbenike, uveden je elektronski dnevnik. Planova uvek ima puno, ali ova godina će biti posvećena obeležavanju  godišnjice i jubileja“, zaključila je direktorka Radmila Krstić.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x