Najniže plate na jugu Srbije, u Jablaničkom okrugu 22 posto niža nego u Beogradu

LESKOVAC

Prosečna bruto zarada u maju, u Srbiji je iznosila 81.464 dinara, dok je, bez poreza i doprinosa, prosečno isplaćeno 58.892 dinara.

Najviše zarade isplaćene su u Beogradu, najniže na jugu Srbije.Najplaćeniji su  bili zaposleni u oblasti računarskog programiranja, najtanji koverat primili   radnici u sektoru usluga smeštaja i ishrane.

Bruto zarade  u periodu januar -maj 2020., u odnosu na isti mesec prošle godine, nominalno su veće za 9,1, a realno za 7,7 posto. U istom procentu porasle su i plate bez poreza i doprinosa. U poredjenju sa petim mesecom 2019. ,uočava se povećanje prosečne bruto za 6,5, a neto zarade za 5,8 odsto.

Na nivou države, isplaćena je prosečna bruto plata u iznosu od 81.464 dinara, čija je vrednost bez poreza i doprinosa 58.892 dinara. Zaposleni u Jablaničkom okrugu, u maju su prosečno primili 63.311 dinara, što je za 22,28 procenata manje u odnosu na Republiku. U Medvedji je isplaćena najveća prosečna bruto zarada- 73.085, a u Bojniku najniža-56.o16 dinara.  Leskovčani su, u maju, prosečno zaradili 64.655 dinara, ali im je isplaćeno, u proseku 46.808 dinara.

U beogradskim opštinama Vračar i Stari grad rade najplaćeniji žitelji Srbije, sa bruto zaradama od preko 130, odnosno 124 hiljade dinara. Na dnu liste su zaposleni u opštinama Doljevac(56.984), Gadžin Han (57.205) i Merošina (57.304).

Računarsko programiranje je delatnost u kojoj je u maju isplaćena najveća bruto zarade – 210.446 dinara, što je gotovo trostruko više od republičkog proseka. Nešto manje zaradjivali su zaposleni u vazdušnom saobraćaju (181.4o2) i farmaceutskoj industriji (173.8o3).

Radno angažovani u uslužnim delatnostima, posebno u oblasti usluga smeštaja i ishrane, najslabije su bili plaćeni u maju 2020. Njihova bruto zarada od 49.842 dinara je za 38,2 posto niža od srpskog proseka ili 4,3 puta manja od plate zaposlenih u najplaćenijem sektoru.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Iseljavanje iz propalog Leskovca
Iseljavanje iz propalog Leskovca
3 godine pre

U Leskovcu mora doci do promene kadrova u samom vrhu. Nisu dorasli zadatku. Vreme je nikad teze, a vlast totalno neozbiljna.Hitno sve smeniti! Pre nego se svi iselimo.

ostavke ekonomista na budzetu i otkazi
ostavke ekonomista na budzetu i otkazi
3 godine pre

Sad svi ekonomisti sto su u vlasti da podnesu ostavke. Ako im pise da su menadzeri na diplome. Cim se predstavljaju na odbornicke i poslanicke liste ko ekonomisti, neka objasne sto smo mi najmanje razvijeni. Ili da zahvalimo ko oni sto zahvaljuju gradonacelniku? Onolike agencije za ekonomski razboj, pa NALED i clanstvo u njemu i opet nista. Pa Sintetika, treca Yura, svadba u Tursku, ozenimo sina, pa pobratim kupi Parking i opet ekonomija najgora u Leskovac. Koliko ekonomista prima platu na budzet?

ECC
ECC
3 godine pre

To su sve sivi ekonomisti sa još sivljih ekonomskih fakulteta tipa Alfa, Megatrend, Viša poslovna.

bolestija
bolestija
3 godine pre
Odgovori  ECC

Mislim da obicnim gradjanima, onima koji jos ne shvataju da moraju izaci na ulice za svoj bolji zivot, nije uvek jasna visoka filozofija, prenosno znacenje, stilske figure. Njih radi, dajem tumacenje, pojednostavljujem, povezujem sta prakticno znaci nizak standard, ko je odgovoran, ko prima platu da nas razvija, koliku platu primaju ekonomisti poslanici, sta su zavrsili, zbog cega je te ekonomiste sramota da se predstave ko menadzeri, nego kazu da su ekonomisti, i da sve to gradjani placaju. Ispada da gradjani placaju nesposobne da ih ucine jos siromasnijima. Objektivno, da narod ovo zna, ne bi morali da govorimo, i oni bi se vec na glasanju izborili za visi standard. Tesko oni sve ovo povezuju. Nekada smo dosadni, kao Vama i drugima, ali pojasnjenja su namenjena onima sto nisu razumeli sta je razlog njihovog siromastva. Nepismeni i pokvareni vode grad.