Najlon na polusrušenom krovu kuće Koste Stamenkovića

LESKOVAC

Narodni heroj Kosta Stamenković će, izgleda, ostati bez tragova postojanja u rodnom Leskovcu.

U okviru planiranih radova u gradskom parku, koji, uglavnom, znače više betona umesto zelene oaze, čelnici lokalnih vlasti su najavili “izmeštanje” njegovog spomenika.

Navodno, spomenik će biti premešten samo na drugo mesto u parku.

No, tako je najavljivano i za spomenik prvog predsednika opštine Leskovac posle Prvog svetskog rata Jovana Diskića, kada je popločavana zelena oaza i sečeno drveće ispred Narodnog muzeja .

SDiskićeva bista je uklonjena i do dana današnjeg nije postavljena na , tada, obećavano novo mesto.

Posle dugogodišnje nebrige krov na kući u kojoj je rodjen Kosta Stamenković se urušio a nadležni iz leskovačkog muzeja, kome je ta kuća poverena na staranje, su stvar “rešili” tako što su krov prekrili najlonom.

Zamenik direktora Narodnog muzeja u Leskovcu Veroljub Trajković u izjavi za JUGpress tvrdi da je u završnoj fazi priprema dokumentacije za konzervatorske, restauracione i sanacione radove na kući narodnog heroja Koste Stamenkovića.

„Od samog početka je papirologija bila problem“ kaže Trajković.

„Mi u muzeju smo mislili da je kuća Koste Stamenkovića vlasništvo muzeja, jer imamo ugovor o poklonu iz 1975. kada su udova Koste Stamenkovića Vidosava i ćerka Olivera poklonile kuću Narodnom muzeju. Ta imovina se u Katastru vodi kao društvena svojina s kojom raspolaže opština Leskovac, te se ovim ugovorom ne dira postojeće katastarsko stanje, jer će, kako se kaže u jednom delu ugovora, Narodni muzej to pitanje rešavati sa opštinom. Na žalost, to tada nije urađeno, jer se u to vreme nešto mnogo nije ni vodilo računa o tome. Kada smo mi sada uradili projekat, obezbedili novac, angažovali Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, ispostavilo se da je objekat postao vlasništvo Republike Srbije, odnosno Republičke direkcije za imovinu. To znači da bi mi dobili dozvolu za ove radove, morali smo da dobijemo dozvolu od republičkih organa. Srećom da smo tu imali razumevanje, pa su oni to brzo završili.“

Trajković očekuje da se sa radovima krene za 15-ak dana.

„Na žalost, mi smo zbog ove papirologije izgubili dosta vremena, već smo zašli u jesen, ali se nadamo da će nam vremenski uslovi dozvoliti da završimo sanaciju krova. Ono što smo mi mogli da uradimo u ovom trenutku je da uz pomoć cerada zaštitimo deo krova gde su se pojavili otvori… Eksponati u kući su upakovani i onog trenutka kad se krene sa sanacijom biće dislocirani na drugi prostor. Nadam se da će radovi kratko trajati, jer je to i realno.“

Vrednost radova čitave sanacije je, kaže, oko četiri miliona.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Мр Драган Рајић
Мр Драган Рајић
4 godine pre

Неки локални медији промовишу Народни музеј као успешну институцији у култури града, а ево чињенице показују нешто сасвим друго. Немар, кашњење, незнање, свеопште пропадање културних добара. Није само Костина кућа у питању, још гора ситуација је са Текстилним музејом у Стројковцу који годинама чека да се музејски руководиоци врате са разних путовања по свету и ураде нешто на очувању саме зграде музеја и експоната у њој.
Друго, због неспособности да се не одговарајући начин промовише, Царичин град се још није нашао на Унесковој листи светске културне баштине, иако тај локалитет то свакако заслужује. Једноставно, то ови “најбољи кустоси” у Србији не знају да ураде.
Наравно, лесковачка музејска клика се медијима који их из дана у дан проглашавају за најбоље у Србији и шире реваншира плаћеним путовањима у иностранство и, што је још непримереније, отварањем културних ресурса музеја управо тим медијима, а не и неким другим, без икаквог основа и институционалне одлуке, што је непоштовање музејске регулативе и стављање “подобних” медија у повлашћени положај.

ruka ruku mije
ruka ruku mije
4 godine pre

Iz muzeja ti mediji sto su im zahvalni, uzimaju materijal za tekstive iz istorije, za bibliotecku delatnost.

Lokalpatrijota
Lokalpatrijota
4 godine pre

Bitno da se pare rasipaju u odlasci u inostranstvo i da se plaćaju dnevnice u džep.Direktorka i svita se šećkaju po Nemačku,Francusku i Češku a opravdavaju propadanje kulturnih spomenika.Za sve se ima pare,privatne firme direktora se finansiraju,a spomenici trunu.

Stanislav
Stanislav
4 godine pre

Ma nema se vremena.Zamenice Vesicu nista vi niste uradili. Vreme ce kaze.