Najavljena arheološka istraživanja u Medvedji

MEDVEDJA

Teritorija opštine Medvedja mogla bi postati  značajan arheološki lokalitet I turistički potencijal, pokazuju prva zapažanja stručnjaka sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Arheolog i naučni savetnik sa ovog Instituta profesor Vujadin Ivanišević posetio je prošlog petka Medvedju  ovim povodom.

Najavljeno je u da će , po  projektu koji podržava Ministarstvo za prosvetu i nauku , započeti “ arheološko rekognosciranje terena” što  znači   početak terenskog arheološkog istraživanja i obuhvata pregled terena i beleženje svih podataka koji ukazuju na mesta gde se mogu očekivati moguća nalazišta.

Ivaniševićevi saradnici su već ranije  obišli teren i zaključili kako je  Medveđa mesto koje je izuzetno vredno pažnje sa bogatom arheološkom riznicom.

U ovoj opštini navode da su “ poseban akcenat stavili” na staru crkvu u Gazdaru koja je , po podacima arheologa, sagradjena  u XIII ili XIV veku.

Ispod same crkve postoji još neka građevina  a na ovoj lokaciji su pronadjeni delovi  časne trpeze  iz VI veka.

Na ovoj lokaciji postoje i delovi drugih spomenika koji su ugrađeni u samu  crkvu, sa elementima  iz doba Turaka i Nemanjića.

Pronađen je i kovani novac ,  iz doba Vuka Brankovića iz 1379.godine.

Arheolozi su zaključili da ova  crkva ima arheološku i istorijsku vrednost I da je jako važno da se , prilikom njene restauracije srednjovekovni izgled zadrži.

Saveti su stručnjaka sa Arheološkog instituta da se,  prilikom izrade projekta i odabira materijala od koga će biti sagrađena crkva u Gazdaru,  izbegnu savremeni gradjevinski  materijali  , kako bi se održao njen srednjovekovni izgled jer će jedino tako moći da bude sačuvana kao spomenik kulture zaštićen u Zavodu za zaštitu spomenika.

U planu je snimanje terena dronom I  lasersko skeniranje.

Prethodnim skeniranjem na mapi vidljivi su mnogi spomenici, a impozantno je da postoji u Rujkovcu u mestu Kavalja, ispod zemlje, zgrada površine 60 x 20 metara, prenosi zvanični sajt opštine Medvedja..

Ivanišević je preneo rukovodstvu opštine Medvedja  da konfiguracija terena I  osobine tla  ukazuju na mogućnost da je u prošlom vremenu ovde bila velika zajednica rudara i da je Medveđa bila gusto  naseljeno mesto.

Sem crkve u Gazdaru, nalazišta u Rujkovcu, u Sijarini se nalaze dve tvrđave, na Mrkonjskom visu su pronađeni ostaci utvrđenja, u Ravnoj Banji kopleksi za preradu rude iz antičkog doba,  u Pustom Šilovu crkvina u mestu Kopran, kao i nalazišta u Tularu i Lecu.

Zaključeno je da je neophodno snimanje  svih  pristupnih puteva dronom a zatim I njihovo uredjenje, radi  razvoja takozvanog “pešačkog turizma”  koji podrazumeva  pešačenja po planinskim i ruralnim predelima  i noćenje u prirodi.

U opštini navode da su “sa Instituta i uverenje”  da će radovi biti nastavljeni I da će radovi biti nastavljeni .

Opštinki sajt prenosi I da će  21. maja stručnjaci ponovo posetiti opštinu Medveđa sa arheolozima iz Nemačke koji su zainteresovani za nalazište u Lecu, mesto zvano Rasovača, gde postoji Rimski rudnik. Oni će , navodi se, najnovijom tehnologijom snimiti unutrašnjost rudnika jer je on  retkost I na prostoru Evrope , gde postoje još dva ili stri slična.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare