Najava Vinskog bala i Vlasotincu

VLASOTINCE

Poslednji 15 godina su vino i vinogradi u Vlasotincu su zapušteni i naš je cilj da ih oživimo i da podstaknemo mlade da se bave gajenjem vinove loze i proizvodnjom vina, rekao je predsednik ove opštine Zoran Todorović na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je imala za cilj najavu I promociju Vinksog bala a koji se održava krajem avgusta .

 

“ Cilj nam je, takođe, da zadržimo tradiciju i da promovišemo Vlasotince kao jednu zanimljivu turističku destinaciju. Lokalna samouprava i ove godine podržava organizaciju Vinskog bala finansijski, kadrovski, logistički a iz budžeta smo izdvojil dva miliona dinara, rekao je Todorović.

 

“Biraćemo najbolje vino i vinograd,  pesmu i karikaturu na temu vina i grožđa, kao i Boginju vina, a pred nastupe poznatih muzičara nastupiće domaći, lokalni bendovi i pevači “,  rekao je direktor Direkcije Vinskog bala i  zamenik predsednika opštine Boško Stančić.

Za ovogodišnju novinu u programu – prvi međunardoni salon vina pod nazivom Vina juga – organizatori veruju da će postati tradicionalan.

”Biće tu najpoznatije vinarije iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Crne Gore i Makedonije.  Takođe, naši lokalni proizvođači dobiće svoj prostor za izlaganje, a imaće priliku da se sretnu sa renomiranim proizvođačima vina iz pomenutih zemalja i da uporede kvalitet vina. Organizovaćemo i edukacije o aktulenoj promblematici i trendovima u ovoj oblasti “,  rekao je član Direkcije Vinskog bala i predsednik skupštine Vinskog viteškog reda Svet Simeon u Vlasotincu.

On je dodao da u vlasotinačkom kraju postoje dve registrovane vinarije, a između 15 i 20 proizvođača stvara tržne viškove koji bi mogli da se pojave u prodaji.

Po njegovim rečima čitavu tu stvar  otežavaju strogi propisi u ovoj oblasti čije se izmene očekuju.
 

Najvljeno je da će prvog dana manifestacije, dakle 26. avgusta, program početi Vlasinskim kotlićem na jezeru kod brane u 15 časova, a zatim će se smenjivati defile mažoretkinja, nastupi dece iz vlasotinačkih vrtića, nastupi kulturno-umetničkih društava i plesnog kluba.

Biraće se najbolja vina i vinograd, biće izložene karikature prijavljene na konkurs na temu vina i grožđa, a posetioci će moći da besplatno degustiraju vlasotinačko vino i tradicionalna jela.
Vlasotince Viinski bal najava 1

Biće I muzičkih zvezda, Neverne bebe nastupaju u petak 26. a  Marinko Rokvić u subotu 27.avgusta uveče.

Po prvi put će biti održan Međunarodni salon vina pod nazivom Vina juga, a plivaće se i za vinski krst.

Prvi Vinski bal održan je 1960. godine i , sa prekidima,  traje do danas.

Neka Vaš komentar bude prvi na "Najava Vinskog bala i Vlasotincu"

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*