Nagrađeni na XXVI Balkanskoj smotri mladih strip autora

LESKOVAC

Na 26. Balkanskoj smotri mladih strip autora konkurenciju je činio 3121 učesnik iz 83 zemalja sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike. Internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator), Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača dobila je Gaja Smilevska iz Severne Makedonije. Diplomu za istu kategoriju dobili su Mihael Banđun iz Hrvatske i Mihajlo Maljenović iz Bosne i Hercegovine. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Flaviu Pop iz Rumunije. Diplomu za istu kategoriju dobila je Jana Laucoska iz Severne Makedonije i Omar Burak Onal iz Turske. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobila je Lana Deković iz Hrvatske. Diplome za istu kategoriju dobili su Nikos Stavrianos iz Grčke i Vojdan Andonov iz Makedonije.

Doeljena je i Memorijalna plaketa Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju, a dobio ju je Luka Stojanović iz Leskovca. Diplomu za istu kategoriju Iris Bošnjaku iz Albanije, Ena Despotov iz Mokrina i Jana Stojanović iz Leskovca.

Plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Bojan Kovačević iz Inđije i Vladimir Krstić Laci iz Niša. U sklopu manifestacije dodeljuje se i memorijalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Ninoslav Miljković (strip-crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip-teoretičar i književnik) i Jurica Dikić (strip-crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Dimitrisu Kamenosu iz Grčke.

Priznanje „Prijatelj stripa” koje se dodeljuje osobi van sveta stripa koja je doprinela devetoj umetnosti u značajnoj meri dodelio je tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip-crtač i ilustrator), Dalibor Talajić (strip-crtač i ilustrator) i Marian Miresku (strip-scenarista i teoretičar) i to Pii Nikolič iz Slovenije i Marini Mirković iz Vrbasa. Dodeljuje se i nagrada za doprinos stripu Balkana, a dodeljuje je tročlani međunarodni žiri u sastavu: Vladimir Krstić Laci (strip-crtač i ilustrator), dr Koral Ilhan (strip-crtač i ilustrator) i Rumen Čaušev (strip-crtač i ilustrator) i to strip teoretičaru Dodo Nitai iz Rumunije

Bratski gradovi po stripu gradu Leskovcu, Sofija (Bugarska), Herceg Novi (Crna Gora) i Brašov (Rumunija), dodelili su sledeće nagrade. Odsek za strip pri udruženju likovnih umetnika Bugarske dodelio nagradu za najbolju ilustraciju Damjanu Gjorgijevskom iz Severne Makedonije, a Regionalni istorijski muzej u Brašovu nagradu CAN FOR BALKANS za istorijski strip Nikosu Dalampirasu iz Grčke. Hercegnovski Strip Festival dodeljuje nagradu za najbolji grupni nastup strip radionice Klubu Komiks iz Dobričaa u Bugarskoj. Sem toga, uspostavljena je i u regionu jedinstvena nagrada za doprinos stripu Balkana koju po prvi put dodeljuje tročlani međunarodni žiri iz Srbije, Rumunije i Turske. Žiri u sastavu: Vladimir Krstić Laci (strip crtač i illustrator), Marian Miresku (strip scenarista i teoretičar) i dr Koral Ilhan (strip crtač i ilustrator) dodelio je nagradu za doprinos stripu Balkana za 2023. godinu Petru Stanimirovu iz Bugarske.

U sastavu Smotre održan je konkurs za najbolji strip-kaiš u organizaciji Leskovačke škole stripa, „Nove naše reči”, Učiteljskog društva Leskovac, Osnovne škole „Josif Kostić” i Sindikata obrazovanja Srbije — Regionalnog centra Leskovac, na koji je pristiglo 2486 učenika iz tridesetak gradova i sela iz Srbije, ali i iz Severne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rusije, Jordana i Slovenije. Žiri u sastavu: Nikola Milićević (urednik Nove naše reči i strip teoretičar), Aleksandar Anđelković (akademski grafičar) i Marko Serafimović (predavač u Leskovačkoj školi stripa), nagradio je Janu Stojanović iz Leskovca (kategorija do 10 godina), Anatanasiju Atanacković iz Stajičeva (kategorija od 10 do 15 godina) i Janu Stojanović iz Leskovca (kategorija od 15 do 19 godina). Specijalnu nagradu žiri je dodelio Mikici Đukić iz Beograda.

Takođe, u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “AKO MENE PITAŠ…” dodelio je nagradu “Ninoslav Miljković” za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Taši Vuksanović i Nini Stanković iz Leskovca. Studentsko informativno izdavački centar iz Niša dodelio je nagradu Ivanu Avramovskom iz Makedonije i Urošu Miličiću iz Niša i Zacharyu M. iz Sjedinjenih Američkih Država, a izdavačka kuća “Darkwood” iz Beograda nagradu za najoriginalniji strip dodelila je Devilaju Paraminku iz Indije i Gariju Gastoniju iz Indinezije. (kraj)IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare