Nagrade za predstavu “San o zavičaju” na Festivalu ,,Joakim Vujić“

NIŠ

Predstava “San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje) “,   Ivana Velisavljevića u režiji Milana Neškovića, osvojila je 5 nagrada na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, održanom u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru, nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju, nagradu za scenografiju, glumačku nagradu i nagradu publike, saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Nišu.

                                  Stručni žiri, koji je činio dr Milica Đurov, scenografkinja, glumac Mladen Knežević i profesor dr Milivoje Mlađenović, teatrolog, nije skrivao svoje oduševljenje ovom predstavom i na osnovu sedam odgledanih predstava u zvaničnom takmičarskom programu, predstavu Narodnog pozorišta u Nišu nagradio sa pet nagrada.

                                     Nagrada za scenografiju dodeljena je Mariji Kalabić, za scenografiju u predstavi “San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje) “.

                                      Samo na prvi pogled, scenografija Marije Kalabić je realističkog, čak naturalističkog smera. Suštinski, rasporedom u prostoru pojedinih bitnih elemenata, te nekim detaljima, ona boji atmosferu neke nadrealne krčme, navedeno je u obrazloženju nagrade.

                                         Glumačku nagradu  za ulogu Malog Šaulisa u predstavi dobio je Miloš Cvetković, a objašnjenje je jednostavno i upešatljivo.  „Gradeći lik žestokog seoskog momka 21. veka Miloš Cvetković je uverljivo pokazao svu raskoš svog glumačkog talenta“.

                                        Nagrada za najbolju režiju, dodeljena je Milanu Neškoviću.

                                         „San o uavićaju“ je pozorišna, istinska, uzbudljiva i rediteljski raskošna studija i velika metafora o beskonačnoj potrazi za ljudskom srećom i spokojem“, naveo je žiri u svom objašnjenju.

                                       Predstava je proglašena i za  najbolju predstavu u celini.

                                       Pored stručnog žirija, pravo glasa imala je i publika čija se odluka o najboljoj predstavi na ovogodišnjem festivalu usaglasila sa odlukom žirija. Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,32, dobila je predstava “San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)”, navodi se u saopštenju Nardonog pozorišta u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare