Nagrade i nagradjeni na Balkanskoj smotri mladih strip autora

LESKOVAC

Internacionalni žiri u sastavu predsednik žirija Bernard Kolle (strip crtač i ilustrator), Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) imamo je težak zadatak da u konkurenciji od rekordnih 3017 učesnika iz 67 zemlja odabere najbolje. Njihova odluka je sledeća:

Memorijalnu plaketu „Nikola Mitrović Kokana“ u kategoriji strip crtača dobio je Matej Stić iz Hrvatske, dok su diplome za istu kategoriju dobili Elena Gogou iz Grčke i Sava Komitski iz Bugarske.

Memorijalnu plaketu „Nikola Mitrović Kokana“ za ilustraciju dobila je Korina Hunjak iz Hrvatske.

Diplomu za istu kategoriju dobili su Ivona Đenović iz Hrvatske i Damjan Đorđievski iz Makedonije.

Memorijalnu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za scenario dobila je Milena Simeonova iz Bugarske, a diplomu za istu kategoriju dobila je Mihaela Erceg iz Hrvatske.

Memorijalnu plaketu „Nikola Mitrović Kokana“ za strip teoriju dobio je Uroš Dimitrijević iz Niša, a diploma za istu kategoriju je otišla u ruke Miloša Simića iz Beograda.

Diplomu za najboljeg debitanta dobili su, paralelno, Dana Đorđević iz Babušnice i Gavrilo Lazić iz Pariza.

Plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Brana Nikolić iz Valjeva i Dragan Stokić Rajački iz Zaječara.

Novoustanoljeno priznanje „Prijatelj stripa“ koje se dodeljuje osobi van sveta stripa koja je doprinela devetoj umetnosti u značajnoj meri dodelio je tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Mairan Miresku (strip scenarista i teoretičar), Dalibor Talajić (strip crtač i ilustrator) i Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator) dodelio je nagradu Milošu Petkoviću iz Zaječara.

U sklopu manifestacije časopis dodeljuje se i memorijalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip teoretičar i književnik) i Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Igoru Stevkovskom iz Makedonije.

Nagradu striparnice „Južni Darkwood“ iz Niša za strip dobila je Danica Dedić iz Leskovca.

Nagradu Studentsko informativno-izdavačkog centra iz Niša za najbolji kratki strip dobio je autorski tim Natalia Rerekina i Serafim Orinčenko iz Ukrajine.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “AKO MENE PITAŠ…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Rastku Milenkoviću iz Leskovca i Staši Spasić iz Vučja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare